Scriitori, filosofi şi artişti merg să voteze duminică. Unii fără speranţă şi entuziasm, doar din datorie civică, alţii, din convingerea că alegerea lor va însemna ceva şi pentru a avea dreptul la protest ulterior. ”Să scăpăm de corupţie şi hoţie”, spun cei mai mulţi, să trăim ”un pic mai uşor” şi să supravieţuim, ”cum am făcut-o în atâtea epoci întunecate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actorul Marius Manole a declarat pentru News.ro că va merge la vot şi că speră, în proporţie de 40%, să apară schimbări semnificative în România în urma alegerilor parlamentare.

”Sper să schimbe totul în această ţară. Nici nu ştiu ce să schimbe prima dată - clasa politică, adică să scăpăm de ce înseamnă corupţie, ce înseamnă minciună, ce înseamnă hoţie, ca după aceea să poţi să faci infrastructură, să te ocupi de cultură, să te ocupi de sănătate, de învăţământ. Totul trebuie schimbat. Practic, 27 de ani nu s-a făcut nimic. Undeva sper, sper aşa, un 40%, pentru că speranţa moare ultima şi nu aş vrea să trăiesc fără speranţă, dar la cum au funcţionat lcrurile în ultimii 27 de ani... Dar de mers la vot trebuie mers, de votat trebuie votat”, a spus actorul.

Scriitorul Florin Iaru este de părere că votul său nu va schimba nimic şi spune că îşi doreşte să trăim cu toţii un pic mai uşor, să nu mai fim coada Europei.

”Votul meu nu va schimba absolut nimic, pentru că ştiu dinainte cine câştigă. Toată lumea ştie că va câştiga PSD-ul, problema este scorul. Este un vot inutil, dar îl fac. Votul meu va merge către nişte oameni în care eu am încredere - că sunt independenţi, că sunt în alte partide, iar pentru că pe oamenii aceia îi cunosc, pe aceia îi votez. Poate au o şansă să intre în Parlament, să se facă auzită şi vocea mea acolo. Mi-aş dori să trăim cu toţii un pic mai uşor, să nu mai fim coada Europei, să ne putem măsura măcar cu ţările din jur - cu Ungaria, cu Polonia, Croaţia, să avem o educaţie mai ridicată, să avem un serviciu de sănătate onorabil şi uman lucruri foarte simple care se puteau rezolva de 10, de 15, de 20 de ani”, a mărturisit scriitorul Florin Iaru pentru News.ro.

Actorul Cuzin Toma este convins, în schimb, de schimbare. Îşi doreşte să nu mai vadă condamnaţi sau suspecţi de fapte penale în funcţii de conducere şi speră ca lumea să iasă în număr cât mai mare la vot.

”Bineînţeles că voi vota. Sunt convins că se va schimba, să sperăm că se va schimba în bine, ţinând cont de binele fiecăruia. Cred că se va schimba ceva. Sunt optimist şi sper. Sincer, sper să nu mai văd niciun condamnat sau suspect penal sau administrativ într-o funcţie de conducere, atâta timp cât mie mi se cere cazierul pentru absolut orice post aş vrea să ocup. Pe mine mă face să cred, şi de câţiva ani încoace nu pot să înţeleg, că e foarte simplu să faci puşcărie câţiva ani dacă în urma acestor ani te pricopseşti cu câteva milioane de euro. Sper să se gtrezească lumea şi sper, în primul rând, să ieşim cât mai mulţi la vot. Noi le spunem şi celorlalţi - prietenilor, rudelor. Doamne ajută!”

Subiectul este, aşa cum era de aşteptat, unul de interes şi în mediul online, unde artişti, filosofi şi scriitori îşi spun părerile.

Oana Pellea a publicat pe Facebook un videoclip în introducerea căruia spune: ”Hai să fim serioşi... E prima dată când alegerea la vot e clară! Avem de ales între Penal şi Moral. Între oameni cu dosare penale şi oameni cinstiţi. Ce este atât de greu de ales? Cine nu înţelege… Nu vrea să înţelegă, are interes să nu înţelegă, e de rea voinţă... Sau chiar nu are capacitatea intelectuală de a înţelege...”.

În materialul video, actriţa spune că merge la vot, ”pentru că nu vreau să mi se fure votul prin neprezentare, pentru că am din nou încredere în viitorul acestei ţări, pentru că există un om ce mi-a redat această încredere, pe numele lui Dacian Cioloş, pentru că nu mai vreau să fiu furată, pentru că nu mai vreau să fiu minţită şi pentru că îndrăznesc să sper că votul meu mic răstoarnă răul mare. Atâtea motive să merg la vot… Mi-ar fi ruşine să nu mă duc”.

Filosoful Mihai Şora a îndemnat oamenii să meargă la vot pentru datoria morală şi pentru a avea dreptul la protest ulterior.
”Vă îndemn să mergeţi la vot. Cu experienţa celor o sută de ani pe care îi duc în spate, vă reamintesc că aveţi datoria morală să vă exprimaţi opţiunea, ca să puteţi spune că sunteţi cetăţeni responsabili, cu drepturi depline, inclusiv acela de a protesta ulterior, dacă veţi fi prost guvernaţi”, scrie filosoful pe Facebook.

El a transmis un mesaj prin care-i îndeamnă pe cetăţeni să fie atenţi în ziua votului: ”Deschideţi ochii, ciuliţi urechile. Şi, mai cu seamă, faceţi-vă timp să le vorbiţi bunicilor voştri. Nu sunt mai nevrednici decât bunicii de pe alte meleaguri; sunt, poate, mai sărmani şi neinformaţi; însă, cu argumente şi cu dragoste, cu mintea voastră deschisă, îi veţi convinge să-şi adune mintea lor cea de pe urmă. Spuneţi-le că - salvând ţara de hoţi şi sforari - îşi fac şi lor un bine imens, nu doar vouă şi copiilor voştri”, îndeamnă filosofului.

Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că nu crede într-un viitor nici pentru lume, nici pentru România. Va vota, ”fără entuziasm şi fără speranţă”, doar ca să poată avea conştiinţa liniştită.

”După cum merg lucrurile, nu cred într-un viitor mai bun nici pentru lume, nici pentru noi. Sper numai că vom supravieţui, cum am făcut-o în atâtea epoci întunecate. Cineva-mi spunea odată că istoria e ca inelele de creştere ale copacilor: cele albe alternează cu cele negre indiferent de voinţa noastră, a celor prinşi în desenul lor”, a scris pe Facebook scriitorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.