John Glenn, unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori ai secolului al XX-lea şi, totodată, primul astronaut american care a ajuns pe orbita Terrei, a murit joi, în statul Ohio, la vârsta de 95 de ani, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

John Glenn a murit la James Cancer Hospital din cadrul Ohio State University, a anunţat Hank Wilson, purtător de cuvânt al facultăţii John Glenn College of Public Affairs - din cadrul aceleiaşi universităţi -, la a cărei înfiinţare a contribuit şi celebrul astronaut american.

John Glenn, ultimul membru supravieţuitor al grupului de şapte astronauţi care au participat la proiectul spaţial american Mercury, a suportat o intervenţie de înlocuire a rotulei în 2011 şi o operaţie pe cord în 2014.

John Glenn a fost creditat cu redresarea mândriei naţionale a americanilor, după ce fosta Uniune Sovietică a dominat primii ani ai cursei de explorare a spaţiului prin intermediul unor misiuni cu astronauţi la bord. El a devenit primul american care a ajuns pe orbita Terrei, pe 20 februarie 1962. Aflat la bordul capsulei spaţiale Friendship 7, ce avea o viteză de deplasare de peste 27.000 de kilometri pe oră, John Glenn a efectuat trei orbite în jurul Terrei, în mai puţin de cinci ore. 

Preşedintele Barack Obama a declarat: ”Odată cu moartea lui John, naţiunea noastră a pierdut o legendă”.

”Atunci când John a decolat de la Cape Canaveral la bordul unei rachete Atlas în 1962, el a ridicat speranţele unei întregi naţiuni. Iar atunci când capsula lui, Friendship 7, a amerizat câteva ore mai târziu, primul american ajuns pe orbita Terrei ne-a reamintit tuturor că dacă ai curaj şi spirit de explorator nu există limite în privinţa înălţimilor la care putem să ajungem împreună”, a adăugat Barack Obama.

Preşedintele ales Donald Trump a declarat într-un mesaj publicat pe Twitter că naţiunea americană a pierdut ”un mare pionier al aerului şi al spaţiului odată cu moartea lui John Glenn. A fost un erou şi a inspirat generaţiile următoare de exploratori”.

După acea misiune, John Glenn a devenit instantaneu un erou naţional, a fost invitatul special al unei parade organizate în onoarea lui la New York şi a fost recompensat cu Space Congressional Medal of Honor de preşedintele John F. Kennedy.

Experienţele sale de pionier în explorarea spaţiului au fost relatate în cartea şi în filmul omonim ”The Right Stuff”, care au descris realizările astronauţilor din proiectul ”Mercury”.

John Glenn a devenit, de asemenea, cel mai bătrân astronaut din toate timpurile, întrucât a ajuns din nou în spaţiu, la vârsta de 77 de ani, pe 29 octombrie 1998.

Înainte de a deveni astronaut, John Glenn avea deja reputaţia unuia dintre cei mai buni piloţi de teste din Statele Unite, stabilind un nou record transcontinental de viteză, după ce a zburat de la Los Angeles la New York în 3 ore şi 23 de minute, în iulie 1957. Acela a fost primul zbor transcontinental realizat cu o viteză medie supersonică.

A primit, de asemenea, şase medalii Crucea pentru Distincţie în Zbor (Distinguished Flying Cross) şi a participat la peste 150 de misiuni ca pilot pe avioane de luptă în Al Doilea Război Mondial şi în Războiul din Coreea.

Născut pe 18 iulie 1921 în Cambridge, Ohio, John Glenn a reprezentat statul Ohio în Senatul american, din partea Partidului Democrat, din 1974 până în 1999.

Astronautul american a fost căsătorit timp de 73 de ani cu Annie Castor, iubita lui din adolescenţă. Cei doi au împreună doi copii - David şi Lyn.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.