Valentin Ionescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat, joi, la conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?”, organizată de Agenţia de presă News.ro, că în proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, pus în dezbatere publică, printre propuneri se numără mărirea subvenţiilor pentru angajaţi şi angajatori, în condiţiile în care România are doar 276 de uncenici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La ucenicie, noi am încercat să mărim subvenţiile şi pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori, ca să echilibrăm puţin situaţia, pentru că, în momentul de faţă, în România avem 276 de ucenici. Este un număr ridicol de mic. Pe de altă parte, patronii spun aşa: pregătesc forţă de muncă, după un timp îmi pleacă. Am o fluctuaţie de forţă de muncă şi nu am cu ce să o înlocuiesc. Am o repartizare inegală de resurse, din cauza asta foarte multă lume pleacă. Pe de altă parte, nu mă ajută forţa de muncă ce îmi intră în ţară”, a declarat Valentin Ionescu.

Acesta a precizat că oamenii care vin din Republica Moldova pentru a lucra au un "comportament oportunist", pentru că nu rămân în România, ci îşi iau paşaportul şi pleacă.

"Forţa de muncă ce vine din Republica Moldova are comportament oportunist, în sensul că îşi iau paşaportul şi au plecat. În momentul de faţă, migraţia românească, cea mai mare, este de acolo, nu din ţară. Şi din ţară, din mediul rural, dar mai ales de acolo. E foarte mult de lucru aici. Sunt lucruri pe care trebuie să fim conştienţi că nu le putem rezolva decât în momentul în care structura producţiei industriale se schimbă, de asemenea, şi are şi investiţii”, a spus secretarul de stat.

Măsurile propuse de Ministerul Muncii vizează creşterea cantitativă şi calitativă a formării profesionale de tip ucenicie la locul de muncă, precum şi îmbunătăţirea cadrului financiar de susţinere a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior, în contextul în care reprezentanţii mediului de afaceri au reclamat deficitul de forţă de muncă în anumite regiuni, asociat cu tendinţa lor de a-şi reloca activitatea în alte state.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, pus în dezbatere publică, vizează stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de ucenicie, măsură prin care angajatorul care va încheia un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de 1.125 lei lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României.

Noile măsuri stimulează şi persoanele care încheie cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de muncă, precum şi coordonatorii de ucenicie.

Astfel, ucenicul care va finaliza programul de ucenicie prin obţinerea certificatului de calificare profesională va primi o primă de absolvire care se va acorda diferenţiat în funcţie de nivelul de calificare astfel:

- 500 de lei pentru calificările de nivel 2 CNC (Cadrul naţional al calificărilor);

- 600 de lei pentru calificările de nivel 3 CNC;

- 750 de lei pentru calificările de nivel 4 CNC.

Este vizată, de asemenea, stimularea financiară a angajatorilor pentru a continua relaţiile de muncă cu absolvenţii programelor de ucenicie. Potrivit proiectului, angajatorul va beneficia la cerere, timp de şase luni, de 500 de lei, cu condiţia ca după încetarea contractului de ucenicie să încheie un contract individual de muncă cu fostul său ucenic, în vederea practicării ocupaţiei pentru care acesta a fost calificat.

Ordonanţa vizează totodată şi modificarea Legii privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Astfel, angajatorii care încheie un contract de stagiu ar urma să primească lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României, în limita fondurilor alocate.

Prevederile ordonanţei vizează: integrarea durabilă pe piaţa forţei de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale şi a celor din comunităţile marginalizate; adaptarea la schimbare a lucrătorilor, a întreprinderilor şi a antreprenorilor;  sporirea relevanţei pe piaţa forţei de muncă a programelor de formare prin ucenicie la locul de muncă şi a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior; reducerea deficitului de forţă de muncă calificată din anumite regiuni; reducerea tendinţelor mediului de afaceri de a-şi reloca activitatea în alte state; scăderea şomajului şi  încurajarea investiţiilor în zonele defavorizate.

La conferinţa "Deficitul de angajaţi calificaţi. Cum pot fi “reînviate” şcolile profesionale din România?” organizată de Agenţia de presă News.ro în parteneriat cu OMV Petrom a participat şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

De asemenea, la eveniment au luat parte şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Costreie, alături de reprezentanţi ai companiilor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor care derulează proiecte în domeniul educaţiei, consultanţi, traineri, manageri de resurse umane, tema principală fiind soluţiile şi strategiile de reducere a deficitului de angajaţi calificaţi din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.