Scriitorul şi sociologul olandez Paul Scheffer şi youtuberul sirian Zukar au vorbit, miercuri, într-o dezbatere pe tema ”Emigrant în Europa contemporană” de la Bruxelles, despre conflictul religios cu care se confruntă astăzi societatea, despre graniţe, libertatea presei şi responsabilitatea pe care cetăţenii trebuie să şi-o asume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o mare greşeală ce se întâmplă în societăţile noastre. Apar tot mai multe sentimente distructive care te duc cu gândul la interese. Care sunt interesele? Trăiesc în Amsterdam de aproape 50 de ani şi am legături cu emigranţii de multă vreme. Sunt fiinţe umane”, a spus Paul Scheffer la dezbaterea din cadrul evenimentului ”European Angst”.

Scriitorul este de părere că amploarea luată de partidele populiste în Europa este cauzată de problemele de adaptare şi nu de teama de islamism. Scheffer a făcut o paralelă cu migranţii catolici care au ajuns din Italia în Statele Unite în secolului al 19-lea.

”Olanda şi Franţa trebuie să aibă o idee de ce să facă cu aceşti oameni. Pretindem libertatea religioasă, înă ar trebui să ne purtăm ca atare. Se spune, de exemplu, că evreii nu sunt de încredere. Trebuie să uităm preconcepţiile astea. Conflictul religios a fost mereu parte din procesul de migraţie”, a mai afirmat el.

”Nu putem avea libertate religioasă fără a putea critica. Presei nu îi trebuie impuse reguli. Ea stimulează empatia, poveşti mari, care creează emoţie. Europa are încă ziare de calitate şi televiziuni bune, care trebuie lăsate să îşi spună părerile. Cuvinte pentru cuvinte - este mai bine decât violenţă”, a spus olandezul.

În opinia sa, graniţele au rolul de a regla fluxul de oameni care intră într-o ţară. ”Nimeni din Germania nu spune că ce s-a făcut în 2015 va fi reluat în 2016 sau 2017. Trebuie recreată ideea de graniţe deschise. Trebuie găsit un echilibru şi nu să plecăm de la ideea de teamă”, a mai spus el.

Scriitorul olandez a dat exemplu cei 750.000 de migranţi ajunşi în ţara sa pe parcursul unui an. ”O treime dintre ei muncesc. Asta este problema. Nu este vorba despre vină, este o realitate. Cum se poate rezolva asta? Ei bine, ei nu pot deveni liberali peste noapte. Este un conflict real între tradiţii, valori. Asta este o poveste veche de peste 150 de ani”, a mai explicat el.

Paul Scheffer spune că, potrivit statisticilor, 97% din populaţia lumii este imobilă. ”Şapte din zece francezi, de exemplu, trăiesc în regiunile în care s-au născut. Oamenii au avut impresia că deschiderea graniţelor este o parte a viitorului, însă lucrurile au scăpat de sub control. Dacă se continuă aşa, societăţile vor reveni la graniţe închise, ziduri, şi nu asta e ideea”, a mai precizat sociologul.

El a remarcat faptul că, în ultimii ani, în Olanda şi Franţa, partidele care promovează politici populiste sunt tot mai mult susţinute de tineri. Tineri despre care afirmă că, deşi studiază în străinătate - nu în proporţii mari - aleg să se întoarcă în ţările natale. ”Tinerii nu sunt atât de deschişi la minte pe cât cred. Am văzut şcoli din Olanda, unde, în pauza de prânz, adolescenţii marocani mănâncă împreună, cei sirieni, la fel, şi tot aşa”, a exemplificat el.

Despre responsabilitate şi vină, Paul Scheffer declară că cea din urmă nu este soluţia pentru nimic. ”Vina nu ajută, simţul responsabilităţii, da. Nu trebuie să ne cerem scuze unii altora. Eu mă simt răspunzător pentru populism, pentru ameninţările violente din oraşul meu, dar nu mă simt vinovat.

Despre vinovăţie a vorbit şi Zukar. Sirianul, care a fost arestat de patru ori în ţara sa, adăpostindu-se la Berlin în 2013, a afirmat: ”Ca peste tot, sunt oameni buni şi oameni răi. În Germania, refugiaţii sunt învinovăţiţi. Trebuie să ne cerem mereu scuze pentru orice. Dar ei de ce nu îşi cer scuze pentru ce a făcut cancelarul?”.

Firas Alshater, originar din Siria şi stabilit la Berlin în 2013, cunoscut drept Zukar, spune că principala problemă apărută între cele două societăţi este frica, căreia i se alătură şi faptul că oamenii nu se cunosc, şi adaugă că migranţii şi refugiaţii trebuie ajutaţi.

”Nimeni nu decide să fie refugiat. Nu era visul meu. A trebuit să-mi părăsesc ţara şi să-mi fac o viaţă aici de la zero. Este vorba despre sentiment - dacă te simţi acasă. Ca să ai prieteni, trebuie să înveţi limba, ca să ştii limba, trebuie să ai prieteni. Nu mi-ar fi frică niciodată de cineva pe care nu-l cunosc. Asta este problema - oamenii nu se cunosc”, a declarat Zukar, care a fost primul youtuber german cu peste 2 milioane de fani.

El a tras un semnal de alarmă privind integrarea refugiaţilor şi emigranţilor. ”Trebuie să fie ajutaţi. Cum să se integreze dacă nu învaţă limba, dacă nu au o slujbă? Mie mi-a luat doi ani să reuşesc să am o cameră a mea într-un apartament pe care îl împart cu prieteni refugiaţi. Integrarea vine în momentul în care ajungi să îi accepţi pe ceilalţi”, a spus Zukar.

”European Angst” este o iniţiativă a Institutului Goethe, în colaborarea cu EUNIC (reţeaua institutelor culturale din care face parte şi Institutul Cultural Român), centrul Bozar şi European Movement International.

Miercuri, în cea de-a doua şi ultima zi a evenimentului ”European Angst - Populism, extremism şi euroscepticism în societăţile europene contemporane”, 40 de studenţi din mai multe ţări vor prezenta un manifest despre viitorul Europei care va fi înmânat oficialilor UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.