Vicepreşedintele Mike Pence a declarat duminică după-amiază că republicanul Donald Trump a primit un simplu ”apel de curtoazie” din partea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen. Însă, discuţia purtată de cei doi lideri a reuşit să declanşeze un protest diplomatic din partea executivului chinez, care continuă să susţină că insula taiwaneză reprezintă o provincie a ”unei singure Chine”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă discuţia ar putea să fie interpretată drept o schimbare în politica externă americană, vicepreşedintele-ales a încercat să aplaneze scandalul diplomatic.

”Nu prea cred asta”, a precizat Mike Pence.

China a lansat în urmă cu o zi un protest diplomatic la adresa lui Donald Trump, după ce acesta a purtat o discuţie telefonică cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen. Este vorba despre primul contact dintre un preşedinte-ales american şi un lider taiwanez de după momentul 1979, atunci când democratul Jimmy Carter a acceptat politica ”unei singure Chine”.

”A fost doar un apel de curtoazie. Preşedinta taiwaneză aleasă democratic l-a felicitat pe preşedintele-ales”, a declarat republicanul Mike Pence.

De asemenea, vicepreşedintele-ales a precizat că nu ştie dacă a existat în ultimele zile vreun contact între echipa de tranziţie republicană şi executivul chinez, după discuţia dintre Trump şi preşedinta Tsai Ing-wen.

Mike Pence a precizat că apelul a fost similar cu cel purtat de Donald Trump cu preşedintele chinez Xi Jinping.

China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată şi nu recunoaşte independenţa Taipeiului. Însă, Washingtonul reprezintă cel mai important aliat politic şi singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscută, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice.

Presa americană s-a declarat contrariată de convorbirea purtată de Donald Trump şi Tsai Ing-wen, care pare să ignore complet politica diplomatică complicată existentă între Taipei şi Washington.

”Interesant cum Statele Unite vând echipament militar în valoare de miliarde de dolari către Taiwan, dar eu nu pot accept un apel de felicitare”, a scris miliardarul republican pe Twitter.

Acest apel are loc în contextul înrăutăţirii considerabile a relaţiilor diplomatice dintre Taiwan şi China, după victoria înregistrată la începutul acestui an de Partidului Democratic Progresiv al preşedintei Tsai Ing-wen.

Între timp, presa controlată de executivul chinez a minimalizat posibilitatea unui conflict diplomatic de mare anvergură între Beijing şi Washington.

Global Times a scris că miliardarul republican ar putea să declanşeze o criză masivă cu Beijingul dacă alege să renunţe la principiul ”unei singure Chine” odată ajuns la Casa Albă. O asemenea criză l-ar împiedica pe viitorul preşedinte să-şi respecte promisiunile făcute în timpul campaniei electorale.

”Noi nu credem că un Trump perspicace doreşte aşa ceva”, se arată în editorialul Global Times.

Agenţia Xinhua a scris că miliardarul republican trebuie să ştie că Beijingul poate reprezenta un partener cooperant, atât timp cât Washingtonul va respecta interesele de bază ale Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.