Preşedintele Raul Castro a promis sâmbătă noaptea, în faţa a zeci de mii de cubanezi adunaţi în piaţa Revoluţiei din Santiago de Cuba la un eveniment de comemorare a liderului revoluţionar Fidel Castro, că va apăra principiile socialiste ale Revoluţiei Cubaneze din 1959, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de cubanezi au fluturat drapele şi au recitat jurumântul preşedintelui în piaţa Revoluţiei din Santiago de Cuba, unde a poposit pentru câteva ore şi cortegiul funerar care a adus cenuşa liderului revoluţionar Fidel Castro.

”El ne-a demostrat că noi vom putea, că noi putem, că noi vom depăşi orice obstacol, orice ameninţare şi turbulenţă în calea ridicării socialismului în Cuba. În faţa rămăşitelor lui Fidel... noi jurăm că vom apăra patria şi socialismul. Fidel! FIdel! Până la victorie, întotdeauna!”, a spus preşedintele Raul Castro, care a preluat puterea în urmă cu un deceniu de la fratele său, din cauza problemelor de sănătate ale lui Fidel Castro.

La ultima ceremonie organizată în onoarea liderului revoluţionar au participat câţiva lideri latino-americani din Venezuela, Bolivia şi Nicaragua, precum şi fotbalistul argentinian Diego Maradona.

La finalul celor nouă zile de doliu naţional, cenuşa liderului revoluţionar va fi îngropată într-o ceremonie simplă şi privată la cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, în apropierea monumentului eroului independenţei Jose Marti.

Însă, Fidel Castro a cerut înainte de moarte ca niciun monument sau statuie să nu fie ridicată în onoarea sa. De asemenea, preşedintele cubanez a precizat că nicio stradă sau clădire nu îi va purta numele liderului revoluţionar, pentru a respecta dorinţa exprimată de Fidel Castro.

”Liderul revoluţionar a respins orice manifestaţie a cultului personalităţii”, a declarat Raul Castro.

De asemenea, o legislaţie specială va fi adoptată pentru a respecta ultima dorinţă a liderului revoluţionar.

Fidel Castro a fost o figură omniprezentă în viaţa cubanezilor în ultima jumătate de veac, dar s-a opus întotdeauna ridicării unor statui sau monumente după asemănarea sa.

Moartea lui Fidel Castro a lansat o dezbatere aprinsă legată de moştenirea acestuia şi de direcţia pe care o va lua naţiunea insulară, după dispariţia liderului revoluţionar omniprezent în ultima jumătate de veac.

Susţinătorii l-au lăudat pe liderul revoluţionar pentru răspândirea unui sistem sanitar şi de învăţământ gratuit pe întreaga insulă, care se confrunta înainte cu o rată ridicată a analfabetismului. Între timp, opozanţii l-au catalogat drept un dictator brutal, care i-a redus la tăcere pe disidenţi şi a distrus complet economia prin etatizare.

După îngroparea cenuşii liderului revoluţionar, toţii ochii se vor îndrepta spre Raul Castro.

Deşi a promis că va apăra principiile revoluţiei socialiste, preşedintele a implementat deja o agendă de reforme economice moderne şi a declarat că se va retrage de la putere în 2018. De asemenea, acesta a reluat relaţiile diplomatice cu Statele Unite. 

”Raul ar putea să se simtă liber să implementeze toate reformele economice iniţiate în ultimul deceniu, tocmai pentru că nu va mai fi permanent în umbra fratelui său mai mare”, a declarat directorul Institutului de Cercetare Cubaneză de la Universitatea Internaţională Florida, Jorge Duany.

Localitatea Santiago de Cuba a păstrat un loc special în inima liderului cubanez, care şi-a pornit aici revoluţia ce a pus capăt dictaturii lui Fulgencio Batista.

Fraţii Castro au lansat la 26 iulie 1956 un atac eşuat asupra bazei militare din Moncada, situată la circa 900 de kilometri est de Havana.

În vreme ce rebelii au fost trimişi în spatele gratiilor, Castro a devenit un tânăr faimos printre cubanezii nemulţumiţi de dictatura lui Fulgencio Batista, care era sponsorizată de către Statele Unite.

Ulterior, Fidel Castro a plecat în exil spre Mexic.

”Condamnaţi-mă, nu conteză. Istoria mă va absolvi!”, sunt cuvintele celebre rostite în timpului procesului de Fidel Castro.

La trei ani după eşecul de la Moncada, fraţii Castro s-au întors în Cuba la bordul unei nave numite ”Bunica”.

Vineri, cubanezii au marcat şase decenii de la momentul când ”Bunica” a debarcat pe o plajă din sud-estul Cubei.

Rebelii au fugit în munţii Sierra Maestra, de unde au lansat un război de gherilă, care a dus eventual la prăbuşirea dictaturii lui Fulgencio Batista.

În urma victoriei, liderul revoluţionar a sărbătorit făcând un tur al insulei din Santiago de Cuba şi până la Havana. Săptămâna aceasta, aşa-numita ”caravană a libertăţii” a făcut drumul invers, pentru a-l înmormânta pe Fidel Castro în leagănul Revoluţiei.

În vreme ce sute de mii de oameni s-au adunat la marginea drumului pentru a-şi lua la revedere de la liderul revoluţionar, executivul le-a cerut cubanezilor să semneze un angajament de apărare a Revoluţiei Cubaneze a lui Fidel Castro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.