Zeci de cămăşi româneşti, găzduite de muzeele lumii, au fost reconstituite de 33 de artiste românce şi pot fi văzute de sâmbătă la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Sala Tancred Bănăţeanu, în expoziţia "Ia Aidoma".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Originalele sunt păstrate în depozitele muzeelor, iar cele 33 de autoare care le-au readus la viaţă sunt membre ale comunităţii Semne Cusute în Acţiune, grup constituit pe Facebook în martie 2014, la iniţiativa arhitectei Ioana Corduneanu, intitulat Şezătoare Virtuală.  

Cămăşile provin din colecţiile Metropolitan Museum din New York, Muzeul de Textile din Canada, Muzeul Etnografic din Geneva, Muzeul de Textile de la Lyon, Muzeul Horniman, din Marea Britanie, Muzeul de Etnografie din Sankt Petersburg, dar şi din colecţii private.

Reprezentanţii MNŢR au explicat că aceste cămăşi au fost reconstituite după fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920.

"Pentru realizarea cămăşilor, provocarea a fost rezolvarea ecuaţiei ce ţine compoziţia în echilibru: adaptarea modelului în funcţie de pânză şi de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea şi încadrarea modelelor astfel încât să rezulte proporţiile corecte", spun muzeografii.

Replicile au respectat materialul şi tehnica de lucru: arnici, mătase, lâniţă, fir de aur şi argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur. Cămăşile s-au lucrat cu puncte de cusătură vechi, folosite la noi înainte de apariţia cruciuliţelor şi a stilului "artizanat”.

În expoziţie va fi explicat procesul prin care trece pânza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate ieşite din uz acum 100 de ani, ce au fost recuperate şi readuse în actualitate, în cadrul grupului de cusut.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, până pe 17 decembrie 2016, în fiecare zi între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.