Aproximtiv 1.500 de persoane din Miercurea Ciuc au sărbătorit Ziua Naţională, lor alăturându-li-se un grup de câteva zeci de persoane din Buzău, care au spus ca au venit în Harghita pentru ca românii de aici ”să simtă că nu sunt singuri în ţara asta”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Românii din Miercurea Ciuc au participat, joi, la manifestările militar-religioase organizate de Ziua Naţională în centrul oaşului, la monumentul Ostaşului Necunoscut.

”Pentru noi, aici, în Harghita, 1 Decembrie şi tricolorul însemnă mai mut decât în alte părţi de ţară, le purtăm în suflet, poate şi pentru că doar noi, românii, sărbătorim Ziua Naţională. Sunt mândră că sunt româncă, niciodată nu mi-a fost ruşine să spun acest lucru, nici când am fost peste hotare, şi aşa o să o ţin până la infinit”, a spus Olguţa Olteanu, o localnică din Miercurea Ciuc.

La evenimente, au fost prezente şi câteva zeci de persoane din Buzău, care au spus că au dorit să fie alături de românii din Harghita la sărbătoarea naţională.

”Am venit să fim lângă fraţii noştri români, să le fim aproape şi să le spunem că noi, cei de dincolo de Carpaţi, îi iubim. Să simtă că nu sunt singuri în ţara asta, iar noi, românii de dincolo de Carpaţi, suntem alături de ei. Aici se simte românismul, la noi nu se simte, la noi e ceva banal, dar aici, de câţiva ani, de când vin, simt că sunt român”, a spus Viorel Samoilă de la Fundaţia ”Sfântul Sava” din Buzău.

Nici în acest an, municipalitatea nu a arborat tricolorul românesc, însă au apărut diferite afişe bilingve, în română şi maghiară, cu mesajul ”Noi nu am uitat!”, făcând referire la anumite principii din Rezoluţia de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, amintinsu-se ”deplina libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare, fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său si fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în propoprţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

După trecerea în revistă a gărzii de onoare, formată din efective ale Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Inspectortului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, PS Andrei, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei a susţinut o scurtă slujbă de pomenire a eroilor martiri, alături de un sobor de preoţi.

”În 1 Decembrie 1918, prin Adunarea de la Alba Iubia, Belgradul ardelean, se făurea statul naţional unitar român. Cele 2 sărbători (Sf. Andrei si Ziua Naţională a României – n.r.), ca şi cele două instituţii: Biserica şi Statul, sau credinţa şi neamul s-au identificat în istorie într-o unitate de nezdruncinat. În această zi ne aducem aminte cu veneraţie şi recunoştinţă de făuritorii României Mari din anul 1918”, a delarat PS Andrei.

La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a reamintit ”marile idei” care au făcut posibilă Marea Unire, care nu şi-au pierdut semnificaţiile culturale şi etice proprii civilizaţiei europene, a făcut apel la unitate.

”1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să aibă continuitate. Acelaşi gând îl am faţă de toţi cetăţenii judeţului, oriunde s-ar afla şi trăi ei, dar simţind româneşte şi bucurându-se de Ziua Naţională a ţării lor. Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, pentru că pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi, astăzi să fim împreună”, a spus prefectul.

Apoi au fost depuse coroane de flori la monumental Ostaşului Necunoscut, ceremonialul militar-religios încheiindu-se cu defilarea trupelor şi parada cu tehnică militară, cele 26 vehicule ale Brigăzii de Vânători de Munte, IJJ , ISU, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ale Serviciului Român de Informaţii fiind ovaţionate şi aplaudate îndelung de locuitorii oraşului şi de turişti.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale de la Miercurea Ciuc vor continua în cursul după-amiezii cu un spectacol folcloric şi se vor încheia cu tradiţionala retragere cu torţe a militarilor.

La manifestările dedicate Zilei Naţionale de la Miercurea Ciuc a participat şi fostul ministru al Apărării Naţionale, deputatul social-democrat Mircea Duşa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.