Investitorii care îşi revin din şocurile provocate de Brexit şi alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite sunt îngrijoraţi de viitorul Italiei în zona euro, în eventualitatea înfrângerii premierului Matteo Renzi în referendumul constituţional din 4 decembrie, care ar putea submina stabilitatea politică fragilă din ţară, potrivit unei analize a Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totuşi, retragerea Italiei din uniunea monetară nu pare un risc iminent, pentru că ar necesita sprijing politic transpartinic şi un proces legislativ foarte dificil.

De ce sunt îngrijorate pieţele

Înfrângerea lui Renzi, care a propus referendumul şi a promis iniţial că va demisiona dacă rezultatul va fi împotriva sa, ar putea duce la alegeri anticipate şi al creşterea sprijinului pentru partidul populist Mişcarea Cinci Stele.

Acest partid s-a angajat să organizeze un referendum privind apartenenţa Italiei la zona euro.

Unii investitori anticipează deja sfârşitul Uniunii Europene, nu doar al zonei euro.

”Credem că UE se va destrăma, iar Italia va ieşi din zona euro. Până nu demult acest fapt era de neconceput, neplauzibil, dar începem să vedem că roţile s-au pus în mişcare”, a spus Jim Smigiel, manager de fonduri la SEI Investments din Statele Unite.

Cât de anti-euro este Mişcarea Cinci Stele

Partidul eurosceptic Cinci Stele a făcut activ campanie pentru organizarea unui referendum pentru ieşirea din zona euro. Liderul Cinci Stele, Luigi Di Maio, vicepreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului, a spus că dacă partidul său va ajunge la putere va susţine organizarea unui referendum consulativ referitor la apartenenţa la uniunea monetară. El nu a spus clar care ar fi alternativa, în afară de faptul că ar vrea înlocuirea acesteia cu ”un euro în două viteze sau o monedă naţională”.

De ce sunt temerile investitorilor considerate exagerate?

Pentru că ieşirea din zona euro ar dura şi ar necesita negocieri complexe. Aşa cum a descoperit Marea Britanie cu Articolul 50 pentru ieşirea din UE, nu este atât de simplu cum se credea.

”Ideea că Italia va ieşi din zona euro a doua zi după referendum, sau chiar la ceva timp după, este exagerată”, a spus Antonio Villafranca, analist la Institutul Italian pentru Studii de Politică Internaţională.

Chiar dacă ar fi organizate alegeri anticipate după înfrângerea lui Renzi, şansele Cinci Stele de a veni la putere ar depinde de schimbarea sistemului electoral. Câştigarea alegerilor ar putea să nu fie suficientă, pentru că partidul ar putea să aibă greutăţi să găsească suficienţi aliaţi pentru a forma o majoritate parlamentară, a spus Villafranca.

Care sunt problemele legale?

Constituţia italiană interzice abrogarea tratatelor internaţionale prin intermediul unui vot popular, astfel că ar putea fi necesar un amendament constituţional. Acesta ar necesita un vot de două treimi în ambele camere ale Parlamentului şi posibil de încă un referendum, care să facă posibilă organizarea referendumului pentru euro. Şi, chiar dacă italienii ar vota da, rezultatul ar putea fi blocat de Curtea Constituţională.

Cât de rea ar putea fi reacţia pieţei la ieşirea din zona euro?

Chiar şi numai intenţia în sine de ieşire din zona euro ar provoca o reacţie dură a pieţei.

”Orice gălăgie credibilă despre ieşirea din euro ar provoa retrageri de capital şi turbulenţe severe pe piaţă, astfel că presiunea pieţei ar forţa partidele care au susţinut exitul să îşi revizuiască rapid planurile”, consideră Gianluca Salford şi Marco Protopapa, analişti ai JPMorgan Chase la Londra.

Pieţele dau semne de tensiune chiar şi înainte de referendumul din 4 decembrie, din cauza a ceea ce ar putea declanşa. În afară de deprecierea cu peste 3% a euro în noiembrie, la cel mai redus nivel după martie 2015, riscurile crescute sunt evidenţiate şi de randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani, care a depăşit 2% pentru prima oară în peste un an.

Vor italienii să iasă din zona euro?

Se pare că nu. Un sondaj publicat pe 21 noiembrie de publicaţia La Stampa, efectuat de Comunitatea pentru Cercetări Media şi Intesa Sanpaolo, a arătat că numai 15,2% din  populaţie vrea ieşirea din uniunea monetară, 67,4% fiind susţinători ai euro.

Există motive de îngrijorare?

Ceea ce este sigur este că dacă Renzi va pierde referendumul de luna viitoare ar însemna tulburări politice şi economice, dar amploarea acestora rămâne de văzut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.