Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, în prezent închis în penitenciar, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un nou dosar, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a lui Nicuşor Constantinescu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, acesta fiind, la data faptei, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJ) şi în prezent deţinut în altă cauză.

Totodată, au fost trimişi şi judecată şi Titi Cenuşă, la data faptei arhitect şef al CJ Judeţean Constanţa, tot pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică „Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

“Inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, se arată în comunicatul DNA publicat vineri.

Conform sursei citate, restul plăţilor au fost făcute din bugetul CJ Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor au virat banii în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

“Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, au mai menţionat procurorii.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine lui Titi Cenuşă, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

În acest dosar Consiliul Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă cu suma de 11,6 milioane de lei.

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, mărind astfel pedeapsa care fusese aplicată de instanţa de fond, anume de trei ani şi jumătate de închisoare.

Fostul preşedinte al CJ Constanţa a mai primit două condamnări, dar acestea nu sunt definitive. Astfel, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian, iar Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. De asemenea, Nicuşor Constantinescu este judecat şi în alte dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.