Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli.  

Alexandru Athanasiu a spus că nu a dat o declaraţie în dosar, pentru că trebuie să vadă pe larg acuzaţiile, urmând să revină în faţa anchetatorilor petnru a fi audiat.

Fostul ministru al Educaţiei a plecat de la DNA după aproape două ore, el reafirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.

Alexandru Athanasiu a precizat că procurorul de caz i-a spus că acele licenţe pentru şcoli nu erau întru totul necesare. Fostul ministru a precizat că, atunci când a semnat, l-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi unul din Ministerul Telecomunicaţiilor. El a precizat că s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ şi Ministerul Telecomunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională este compatibilă cu configuraţia acelor computere.

"În faţa unui astfel de document, care spune că sunt necesare, vă spun drept, nu sunt un mare specialist în IT, eu am fost de bună-credinţă, întotdeauna am fost”, a mai spus Athanasiu.

Întrebat dacă este acuzat de toate faptele anunţate în urmă cu doi ani de procurorii DNA atunci când au cerut aviz pentru urmărirea penală, Athanasiu a spus că "au căzut alea", dar că fapta de abuz în serviciu „nu este o fericire”.                       

Alexandru Athanasiu a precizat că procurorii nu au stabilit încă prejudiciul din dosarul "Microsoft 2” şi, la acest moment, nu ştie cine îl va însoţi, eventual, „în această listă de persoane”.

"Acum nu vreau să pozez în victimă, nu sunt o victimă, dar în mod normal în minister eu am conceput funcţia de ministru ca om ce are o viziune, ce lansează idei, proiecte  de legi, programe de implementare spre ameliorarea sistemului pe care îl administrează. (…) Am explicat şi procurorului, care a fost extrem de profesionist, că nu am probe prea multe, pentru că nu am plecat cu copii ale unor documente din minister”, a adăugat Athanasiu.

Alexandru Athanasiu a spus, la intrarea în sediul DNA, că el a semnat un memorandum care prevedea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere în şcoli pentru a se şti exact numărul de licenţe necesare.

"S-a făcut de secretarul general al ministerului, împreună cu Ministerul Telecomunicaţiilor, iar apoi noi nu am avut bani - că de aceea spun că Ministerul Educaţiei nu a dat niciun ban - şi s-a găsit soluţia. Suma necesară achiziţionării, de 19 milioane şi ceva de dolari, plătiţi în noua rate - a început să fie plătită la un an de la achiziţionare. Au fost achiziţionate la sfârşitul lui noiembrie 2004 şi prima rată de achiziţie s-a plătit în noiembrie sau octombrie 2005, deci nouă rate până în anul 2009. S-a plătit pentru că a fost un credit furnizor finanţat de Microsoft şi acest domn (Claudiu Florică, n.r.), dealerul lui, care înţeleg că stă în zonă, în zona crepusculară”, a adăugat Athanasiu.

Întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a spus că nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut să poată să îi spună că "îl va bate Dumnezeu”, pentru că el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal.

"Niciodată nu a negociat cu mine. (…) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică, i-aş fi spus vreo două vorbe, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate pe care oameni din această clădire, cred ei, că încearcă să o pună în valoare şi sper să o pună în valoare. Unii mi-au fost studenţi şi aşa i-am învăţat. Sper să fie aşa. Când ies, dacă voi ieşi, o să mai vorbim”, a mai spus Athanasiu, la intrarea în sediul DNA.

Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, este audiat la DNA în dosarul "Microsoft 2”.

În acelaşi dosar a fost luni la DNA, Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor.

De asemenea, fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotăran a fost luni la DNA, pentru a fi pus sub acuzare în dosarul "Microsoft 2”, el declarând, după ce a fost audiat de anchetatori, că nu a dat şi nu a luat niciodată şpagă.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

În dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

În septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a celor foştilor miniştri. Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie 2014, cererea de începere a urmăririi penale a lui Valerian Vreme. În 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.

Procurorii DNA au cerut atunci aviz preşedintelui pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 - 2005, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, Athanasiu ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost încheiat astfel încât a  asigurat posibilitatea deturnării unui discount de 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.