Guvernul a aprobat, miercuri, Planul operaţional 2016-2020 vizând aplicarea Strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice, care cuprinde, între altele, măsuri pentru facilitarea accesului populaţiei vârstnice la programele de sănătate publică, creşterea numărului de medici rezidenţi specializaţi în geriatrie şi recrutarea acestora în sistemul public de sănătate, promovarea unui stil de viaţă sănătos şi stimularea incluziunii sociale a persoanelor vârstnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul îşi propune instituirea unui program de sprijin pentru populaţia vârstnică lipsită de venituri, în special din mediul rural, crearea unui sistem informatic integrat cu indicatori statistici privind persoanele cu risc ridicat de pensionare anticipată sau cu stagiu incomplet de cotizare, precum şi introducerea consilierii pre-pensionare oferită prin compartimente înfiinţate în cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice şi al structurilor teritoriale. 

Planul operaţional prevede, potrivit Executivului, o serie de măsuri şi pentru facilitarea accesului populaţiei vârstnice la programele de sănătate publică, creşterea numărului de medici rezidenţi specializaţi în geriatrie şi recrutarea acestora în sistemul public de sănătate, promovarea unui stil de viaţă sănătos, stimularea incluziunii sociale a persoanelor vârstnice şi creşterea accesului lor la servicii de bază în comunitate, fiind vizată inclusiv facilitarea mobilităţii personale prin adaptarea infrastructurilor de transport în comun şi la nevoile persoanelor care suferă de limitări funcţionale.

Totodată, sunt avute în vedere şi persoanele vârstnice care se confruntă cu cel mai mare risc de singurătate, excluziune socială şi/sau depresie şi facilitarea accesului acestora la servicii, crearea unui sistem unificat de îngrijire de lungă durată cu accent pe zonele rurale şi izolate şi comunităţile marginalizate, prevenirea şi pedepsirea abuzurilor asupra persoanelor vârstnice, dar şi o informare mai bună privind accesul la consiliere şi la serviciile sociale disponibile.

În acest scop, este prevăzută înfiinţarea până în 2020 a cel puţin 20 de linii telefonice de urgenţă funcţionale 24 de ore din 24.

Guvernul precizează că actul normativ prevede şi elaborarea unor politici şi programe la nivel de judeţe în domeniul îmbătrânirii active, prin care persoanele din această categorie de vârstă să fie implicate în activităţi culturale, sociale şi sportive.

Executivul are în vedere, totodată, creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate, integrarea programelor de voluntariat în politicile de resurse umane din instituţiile publice şi dezvoltarea a cel puţin trei programe naţionale de atragere a voluntarilor persoane vârstnice în instituţiile publice, stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor vârstnice, furnizarea de servicii de consiliere şi orientare profesională sau mediere şi organizarea de programe de formare profesională pentru această categorie de persoane (minimum 42 de programe de formare pe an, cel puţin unul în fiecare judeţ).

Astfel, Guvernul preconizează ca până în 2020, minimum 20 la sută din totalul voluntarilor angrenaţi în programele şi proiectele implementate în instituţiile publice să fie din categoria persoanelor vârstnice.

De asemenea, ca măsură de stimulare a întreprinderilor sociale de a angaja persoane vârstnice, actul normativ prevede subvenţionarea a 10 la sută din salariul lunar, pe o perioadă de un an (raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie în 2015, potrivit INS).

Prin actul normativ adoptat miercuri este prevăzută şi realizarea unui studiu care să evidenţieze oportunitatea adoptării de către România şi a colectării de date la nivel local în vederea calculării indicelui Îmbătrânirii Active (Active Aging Index) elaborat în 2012 la nivel european în contextul Anului European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii.

Executivul precizează că sumele ce vor depăşi bugetarea alocată vor putea fi accesate prin fondurile europene aferente perioadei de programare 2014-2020, pentru proiectele eligibile în cadrul Programelor Operaţionale ale României aprobate de către Comisia Europeană. 

Este prevăzută, de asemenea, modificarea legislaţiei din domeniile asistenţei sociale, ocupării forţei de muncă, pensiilor şi asigurărilor sociale şi sănătăţii, astfel încât să poată fi îndeplinite obiectivele strategiei naţionale, şi anume asigurarea condiţiilor pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate, creşterea participării sociale active şi demne a persoanelor vârstnice, scăderea dependenţei persoanelor vârstnice şi îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire de lungă durată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.