Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, duminică, în mai multe judeţe din ţară, din cauza zăpezii şi a viscolului, în condiţiile în care meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori şi vânt puternic în 14 judeţe din nordul şi centrul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 16.25: Vâlcea: 70 de turişti blocaţi în trei unităţi de cazare din Obârşia Lotrului din cauza viscolului, ajutaţi de utilaje de la Drumuri Naţionale

Un grup format din aproximativ 70 de turişti a rămas blocat, duminică, în trei unităţi de cazare din Obârşia Lotrului, în judeţul Vâlcea, unde vântul puternic a doborât sute de copaci, turiştii fiind scoşi din zona afectată de viscol cu ajutorul utilajelor de la Drumuri Naţionale, care au deschis calea autovehiculelor.

Autorităţile din judeţul Vâlcea au intervenit, duminică, pentru a sprijini aproximativ 70 de turişti care au petrecut week-end-ul în trei unităţi de cazare din Obârşia Lotrului şi care nu au mai putut pleca spre case din cauza sutelor de copaci doborâţi de vântul puternic pe drumurile din zonă.

Prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga, a declarat, duminică, pentru News.ro că este vorba despre un grup de turişti care se cazaseră vineri şi care duminică nu au mai putut părăsi zona din cauza viscolului şi a faptului că drumul era blocat de copaci.

Autourismele turiştilor au fost încolonate, iar drumul le-a fost deschis de utilaje de la secţia drumuri naţionale. Nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, a precizat prefectul Radu Renga.

Cele 70 de persoane nu ar fi putut rămâne în unităţile de cazare, în condiţiile în care pomii doborâţi de viscol au avariat reţeaua de electricitate, mai mulţi consumatori din Obârşia Lotrului rămânând fără alimentare cu energie electrică.

Echipe de intervenţie ale CEZ se află pe teren de duminică dimineaţă şi lucrează la remedierea avariilor produse pe reţeaua de alimentare cu energie electrică.

DN 1 A care face legătura între Voineasa şi Obârşia Lotrului este blocat, duminică, pe un tronson de peste 40 de kilometri, din cauza sutelor de copaci doborâţi de vântul puternic.

UPDATE 15.42: Harghita: Două drumuri judeţene închise temporar din cauza căderilor de arbori; circulaţie de iarnă pe drumurile naţionale

Două drumuri judeţene din Harghita au fost închise temporar, duminică, din cauza copacilor doborâţi de viscol pe şosea, iar circulaţia pe toate drumurile naţionale care traversează zonele înalte din judeţ se desfăşoară în condiţii de iarnă, îngreunat în pasuri şi trecători, din cauza ninsorilor şi a viscolului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Harghita, Gheorghe Filip, a declarat corespondentului News.ro că drumurile judeţene DJ 138A - drumul de acces în staţiunea Băile Harghita - şi DJ 128A către localitatea Sântimbru au fost închise temporar, duminică la amiază, după ce mai mulţi arbori au fost doborâţi de vântul puternic pe carosabil.

"La Băile Harghita s-a deplasat un echipaj de la Poliţia municipală Miercurea Ciuc, iar la Sântimbru un echipaj de la Poliţia Rurală. Pe cele două drumuri s-au prăbuşit mai mulţi copaci şi a fost nevoie să se instituie măsura închiderii acestora, pentru a permite degajarea carosabilului”, a precizat Gheorghe Filip.

Kristaly Peter, şeful Asociaţiei proprietarilor de pensiuni din staţiunea Băile Harghita, a afirmat că ninsorile au început în cursul nopţii şi nu s-au oprit, stratul de zăpadă viscolită ajunge pe alocuri la 15 centimetri, iar vântul sulfă cu aproximativ 70 de kilometri pe oră.

"Este cam devreme pentru iarnă, se circulă greu pe drumul de acces în staţiune şi doar cu maşini echipate corespunzător, cel mai bine urcă vehiculele cu 4 x 4. Utilajele de deszăpezire îşi fac treaba, dar viscolul readuce zăpada pe carosabil. Vântul sulfă tare, abia poţi să respiri dacă mergi cu vântul în faţă”, a spus Kristaly Peter.

Reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita au declarat, la rândul lor, că traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă, îngreunat pe anumite sectoare ale DN 12 A Miercurea Ciuc - Lunca de Jos, DN 12 C în zona Lacu Roşu, DN 13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, în special în trecătoarea Harghita şi în zona Vlăhiţa, unde viscoleşte. Aceleaşi condiţii sunt pe DN 13 B în pasul Bucin, unde statul de zăpadă proaspăt depus depăşeşte 15 centimetri, şi pe DN 15 în zona staţiunii Borsec, pe carosabil acoperit cu până la patru centimetri de zăpadă tratată cu antiderapant.

Un număr de 27 de utilaje de deszăpezire cu lama acţionează pe drumurile naţionale afectate de ninsori şi viscol, până la prânz fiind împărştiate aproximativ 140 de tone de sare.

Drumarii îi atenţionează pe şoferi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum, iar pe transportatori, în special pe conducătorii maşinilor de mare tonaj, să îşi monteze lanţurile antiderapante la baza muntelui, şi nu după ce încep să urce, pentru a nu rămâne blocaţi în pantă sau, mai rău, să derapeze, oprindu-se perpendicular pe axul drumului, împiedicând astfel circulaţia celorlalţi participanţi la trafic.

UPDATE 15.01: Vâlcea: DN7A, între Voineasa şi Obârşia Lotrului, blocat complet din cauza copacilor doborâţi de viscol pe şosea

Drumul naţional 7 A, care face legătura între Voineasa şi Obârşia Lotrului, în judeţul Vâlcea, este complet blocat, duminică după-amiază, din cauza copacilor doborâţi de viscol şi care blochează carosabilul. Pompierii şi echipaje de la drumuri naţionale intervin pentru curăţarea şoselei.

DN 7 A Voineasa - Obârşia Lotrului este blocat, duminică după-amiază, pe o porţiune de peste 40 de kilometri, de la kilometrul 40 la kilometrul 86+600 de metri.

Potrivit Centrului Infotrafic al  Poliţiei Române, acest tronson este impracticabil din cauza copacilor doborâţi de viscol pe carosabil.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Cătălin Popescu, a declarat, duminică după-amiază, pentru News.ro că echipaje de pompieri se afdlă în zonă şi lucrează la eliberarea şoselei.

UPDATE 14.26: Traseele montane, închise în Argeş din cauza condiţiilor meteo: stratul de zăpadă are 30 cm iar la altitudini mari este viscol

Autorităţile din judeţul Argeş au decis să interzică accesul turiştilor pe traseele montane, în condiţiile în care la Bâlea Lac şi la Cota 2000 Transfăgărăşan stratul de zăpadă depăşeşte 30 de centimetri, iar vântul bate cu viteze de 70 de kilometri pe oră, viscolind zăpada proaspăt aşternută şi reducând vizibilitatea la sub 20 de metri.

Toate traseele montane din judeţul Argeş au fos închise, din cauza vremii extrem de nefavorabile, anunţă Salvamont Argeş.

Decizia de a interzice accesul turiştilor pe traseele montane a fost luată în condiţile în care, în urma ninsorilor din ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă la Bâlea Lac şi Cota 2000 Transfăgărăşan atinge 34 de centimetri, dintre care 20 centimetri aşternuţi noaptea trecută.

Vântul care suflă în rafală are viteza de peste 70 kilometri pe oră şi viscoleşte zăpada, astfel încât pe munte vizibilitatea este redusă sub 20 de metri. Pe alocuri, au apărut troiene de peste un metru, precizează sursa citată.

În aceste condiţii, salvatorii montani le recomandă turiştilor să renunţe la deplasările spre munte, iar turişltii care sunt deja cazaţi în zonele montane din acest judeţ sunt sfătuiţi să aştepte reducerea vitezei vântului şi deszăpezirea drumurilor, pentru a putea pleca spre casele lor în condiţii de siguranţă.

UPDATE 14.03:  Alba: O sută de turişti surprinşi de ninsoare în Munţii Şureanu. Autorităţile le recomandă să rămână în cabane până ce drumul va fi curăţat

Aproximativ o sută de turişti au fost surprinşi de ninsoarea puternică din ultimele ore şi se află în pensiuni din Munţii Şureanu, autorităţile recomandându-le să rămână în cabane până ce drumul de acces va fi curăţat de câteva ori de maşinile de intervenţie deoarece stratul de zăpadă măsoară peste 25 de centimetri, iar în unele zone este viscolit încontinuu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, a declarat, duminică, pentru News.ro, că aproape o sută de turişti au fost surprinşi de ninsoarea puternică din ultimele ore şi se află în pensiuni din Munţii Şureanu, respectiv 20 în zona Poarta Raiului şi 80 în zona Luncile Prigoanei.

Marescu a spus că drumul de acces DJ 704 este aproape impracticabil în zonă este acoperit de un strat de peste 25 de centimetri de zăpadă, iar în unele zone aceasta este viscolită.

"Turiştilor care sunt în zonă li s-a recomandat să rămână în cabane până ce pe drum vor intra de maşinile de deszăpezit şi vor curăţa stratul de zăpadă, în special în zonele unde este viscolită. Drumul este greu practiucabil şi doar cu maşini puternice de teren. S-a luat legătura cu turiştii din toate pensiunile şi nu sunt înregistrate probleme medicale”, a spus Marescu.

Marea problemă a turiştilor rămaşi în pensiuni este faptul că în zonă au fost afectate liniile de electricitate şi este întrerupt curentul electric.

Potrivit sursei citate, ISU Alba a înfiinţat la Primăria Şugag, în apropierea zonei afectate, un punct de intervenţie unde au fost duse autospeciale care pot interveni pe zăpadă şi un echipaj SMURD.

Zona Luncile Prigoanei - Poarta Raiului din Munţii Şureanu este o zonă turistică importantă din judeţul Alba, unde se află un domeniu schiabil. Accesul în zonă este greoi chiar şi în condiţii normale cu zăpadă, drumul putând fi parcurs doar cu maşini echipate cu cauciucuri de iarnă şi în unele cazuri cu lanţuri de zăpadă.

UPDATE 13.50: Hunedoara: 20 de copii blocaţi pe munte din cauza zăpezii, coborâţi de salvamontişti. Pe creastă este risc de avalanşe

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara intervin, duminică după-amiază, pentru a ajuta 20 de copii aflaţi într-o tabără în Parâng să coboare de pe munte, după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zonă a nins puternic, iar stratul de zăpadă atinge şi un metru. Salvatorii montani avertizează că pe creastă există pericol de avalanşă.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat pentru News.ro că 20 de copii au rămas blocaţi pe munte, în Parâng, şi sunt coborâţi cu sprijinul salvamontiştilor.

”Cei 20 de copii au rămas de aseară (n.r. - sâmbătă seară) în Parâng, la o pensiune. Aseară a plouat, apoi azi-noapte a viscolit şi a nins. S-a întrerupt curentul şi a fost imposibilă evacuarea lor, mai ales că stratul de zăpadă ajunge la un metru”, a declarat Bodeanu.

Potrivit aceleiaşi surse, pe creastă există şi riscul producerii unor avalanşe.

"Este pericol şi să plece avalanşe în zona de creastă. Copiii nu au putut fi evacuaţi cu telescaunul pentru că a fost întrerupt curentul, dar de aproximativ o oră a venit curentul, iar acum se fac verificări la telescaun pentru ca cei mici să fie transportaţi în siguranţă”, a declarat Bodeanu.

Potrivit sursei citate, telescaunul este singura soluţie pentru evacuarea copiilor, drumul montan fiind blocat de zăpadă.

Cei 20 de copii care se află în Parâng într-o tabără de nutriţie trebuie să ajungă duminică la Petroşani.

Potrivit meteorologilor, judeţul Hunedoara este, duminică, sub cod portocaliu de ninsori şi cod galebn de vânt puternic.

UPDATE 13.31:  Alba: Aproape 16.000 de familii fără curent electric din cauza ninsorii şi viscolului puternic. Un drum judeţean, blocat de zăpadă

Aproape 16.000 de familii din Munţii Apuseni şi din zona Sebeşului, din judeţul Alba, au rămas, duminică dimineaţă, fără curent electric din cauza primei ninsori însoţite de rafale puternice de vânt şi viscol, care au afectat liniile electrice şi mai multe posturi de transformare.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în zona Sebeşului sunt afectate 12 comune şi o parte din municipiul Sebeş, unde aproape 12.000 de abonaţi nu au curent electric după ce vântul puternic şi prima ninsoare au produs avarii la peste 200 de posturi electrice de transformare.

Probleme sunt înregistrate şi în Munţii Apuseni, unde în zona Cîmpeni 80 de puncte de transformare au fost avariate, iar aproape 4.000 de familii sunt fără curent electric.

La ora transmiterii acestei ştiri, Electrica Alba intervine cu echipele de intervenţie pentru remedierea defecţiunilor.

De asemenea, în Sebeş şi la Aiud pompierii militari au intervenit, duminică dimineaţă, cu motopompe pentru a scoate apa infiltrată în subsolurile mai multor blocuri sau locuinţe.

Ninsoarea puternică a blocat şi drumul DJ 704 între Lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şurianu, care este impracticabil din cauza căderilor abundente de zăpadă însoţite de viscol puternic . În zonă, intervin utilaje de deszăpezire din cadrul DPL Alba şi nu sunt persoane blocate, cu nevoi de asistenţă medicală. Preventiv, ISU Alba a trimis în zona de proximitate o autospecială APIC, 1 o autospecială cu capacitate mărită de trecere - şenilată tip UTV, o ambulanţă SMURD şi 6 subofiţeri care urmează să intervină dacă va fi nevoie împreună cu Salvamont Jandarmeria Alba.

"La nivelul ISU Alba s-a activat grupa operativă pentru monitorizarea evoluţiei evenimentelor. Totodată, pompierii militari rămân la datorie, iar dacă situaţia impune sunt pregătite pentru intervenţie autospeciale şi motopompe de mare capacitate destinate evacuării apei din gospodăriile inundate, precum şi autoşenilata pentru transport în zone greu accesibile sau acoperite de zăpadă”, a declarat pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu.

Potrivit ISU Alba, judeţul Alba se află sub avertizare cod galben de ninsori şi viscol până duminică seară, la ora 22.00.

Maşini avariate de copaci doborâţi de vânt, la Cluj

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în judeţul Covasna ninge abundent în Pasul Oituz, pe DN11, între kilometrii 79 şi 89, iar drumarii acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În judeţul Suceava, traficul greu a fost restricţionat, duminică dimineaţă, pe DN17, între Vatra Dornei şi Câmpulung, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil. La ora actuală, traficul greu este permis pe acest drum, însă numai cu lanţuri antiderapante.

În schimb, în acelaşi judeţ, din cauza mai multor arbori care au căzut pe şosea, circulaţia rutieră pe DN18 a fost întreruptă temporar în dreptul localităţii Cârlibaba, iar la această oră traficul se desfăşoară pe un fir, alternativ, autorităţile estimând că, în aproximativ 30 de minute, arborii vor fi înlăturaţi de pe carosabil, iar circulaţia va reveni la normal.

În judeţul Maramureş, se circulă mai îngreunat din cauza ninsorii pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta, şi aici drumarii acţionând cu utilaje de deszăpezire.  

În zona localităţii maramureşene Valea Albă, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la kilometrul 33,, pe DN18, după ce se circulase alternativ, pe un singur sens, din cauza unui arbore căzut pe carosabil, care la a fost îndepărtat.

În condiţii de iarnă se circulă şi în judeţul Sibiu, însă mai îngreunat, cu viteză redusă, de aproximativ 40 de kilometri pe oră, se circulă pe DN14 între Sibiu şi Mediaş şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel.

Conform Centrului Infotrafic, în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN17, în pasul Tihuţa, în localitatea Mureşenii Bârgăului, nu mai este permisă circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava dacă nu sunt echipate cu lanţuri antiderapante.

În judeţul Cluj, pe DN1-E60, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la kilometrul 506, în dreptul comunei Căpuşu Mare, la intrare în localitatea Dumbrava, după ce, în cursul dimineţii, fusese întrerupt din cauza a două autocamioane care au derapat. La ora transmiterii acestei ştiri, în zonă ninge în continuare.

La Cluj-Napoca, trei copaci au fost doborâţi de viscol, iar mai multe maşini au fost grav avariate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, incidentele nu s-au soldat cu victime, iar circulaţia rutieră nu a fost afectată. Potrivit ISU Cluj, un copac a căzut pe strada Donath, un altul a căzut pe bulevardul Nicolae Titulescu şi un altul a fost doborât de vânt peste două maşini parcate pe strada Grigore Alexandrescu.

"Nu au fost victime în urma acestor incidente. Colegii au intervenit, circulaţia nu este blocată, iar angajaţii primăriei vor curăţa zonele afectate”, a explicat Ion Moldovan, inspector şef al ISU Cluj.

Pa autostrada A3 Turda - Gilău se semnalează ninsoare slabă, însă carosabilul este negru, iar valorile de trafic sunt reduse.

Pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa carosabilul este uscat, însă se circulă în condiţii de vânt puternic, iar pe A1 Bucureşti - Piteşti traficul rutier între km 49 şi 120 se desfăşoară în condiţii de ploaie şi vânt puternic. În condiţii similare, de ploaie şi vânt puternic, se circulă şi pe A3 Bucureşti - Ploieşti.

În judeţul Gorj, pe DN67C Novaci - Rânca, între kilometrii 22 şi 34, pe carosabil s-a depus un strat subţire de zăpadă, de aproximativ un centimetru, iar drumarii acţionează cu două utilaje de deszăpezire şi împrăştiere a materialului antiderapant.

Pe DN66 Bumbeşti Jiu - Petroşani, se semnalează precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Potrivit Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, din cauza vântului puternic, toate porturile din judeţul Constanţa - Midia, Mangalia, Constanţa Sud-Agigea şi Constanţa Nord - sunt închise traficului maritim, respectiv fluvial.

Poliţiştii le recomandă şoferilor să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă, respectiv anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc.

Totodată, poliţiştii rutieri le solicită şoferilor să permită utilajelor de deszăpezire să acţioneze pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe şosea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.