Toate localităţile cu peste 10.000 de oameni ar putea fi obligate să realizeze planuri locale de locuire, iar eliberarea autorizaţiilor de construire ar putea fi condiţionată de existenţa infrastructurii edilitare, potrivit Strategiei Naţionale a Locuirii 2016-2030, care s-a aflat, joi, în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Strategia Naţională a Locuirii cuprinde măsuri în următorii ani pentru ca statul să poată asigura accesul la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane, potrivit vicepremierului Vasile Dîncu.

"În 26 de ani România nu a avut o politică coerentă în domeniul locuirii. Faţă de politica socială, în acest domeniu am rămas cel mai în urmă. Deficienţele în domeniul politicii de locuire se asociază cu sărăcia, cu nivelul de trai scăzut. Am dorit să facem această discuţie publică pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimul an: dintre toate strategiile la care am lucrat, cel mai mare interes pentru public l-a trezit SNL. În acelaşi timp, pentru Strategia Locuirii am primit cele mai interesante propuneri, soluţii care au fost aplicate în alte părţi”, a declarat Vasile Dîncu la şedinţa publică de dezbatere a strategiei.

Potrivit acestuia, Strategia ar urma să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă România: fondul imobiliar se deteriorează rapid, multe familii neavând bani pentru întreţinere şi reparaţii, locuinţele publice reprezintă sub 2% din fondul imobiliar, fiind insuficiente, o piaţă a chiriilor în mare parte neoficială şi nereglementată, extinderea necontrolată a urbanului, cu efecte în ceea ce priveşte traficul şi poluarea, numărul locuinţelor depăşeşte numărul familiilor - aproximativ 8 milioane de locuinţe la 7,2 milioane de familii, procentul locuinţelor vacante fiind de 16%, printre cele mai ridicate din lume, migraţia internă şi externă a generat un dezechilibru mare în ceea ce priveşte cererea şi oferta în domeniul locuirii, suprapopularea unor centre şi subpopularea altora.

"În România, locuirea e precară - şi e un tip de precaritate foarte periculos - deşi, paradoxal, peste 70% dintre oameni sunt mulţumiţi de propria locuinţă, condiţiile oferite de acestea sunt sub standarde, iar acest lucru depinde de condiţiile pe care le oferă societatea”, a spus Vasile Dîncu.

Strategia propune o mai bună sistematizare şi dezvoltare a zonelor urbane, inclusiv printr-un mai mare accent pe planificarea teritorială, iar pentru a reduce extinderea necontrolată a intravilanului, documentul prevede ca toate localităţile cu peste 10.000 de locuitori să aibă obligaţia de a realiza Planuri Locale de Locuire (un instrument de observare, definire şi programare a investiţiilor şi acţiunilor în domeniul locuirii). O altă propunere este condiţionarea eliberării autorizaţiilor de construire de existenţa infrastructurii edilitare, pentru a asigura dezvoltarea locuirii în zone viabilizate.

"Trebuie să facem ceva şi în ceea priveşte haosul urbanistic. Săptămâna viitoare vom aduce în Guvern legile construirii, Legea 50/1991 şi Legea 10/1995, pe care dorim să le modificăm, pentru a facilita raţionalizarea politicilor urbane. Noua lege a locuinţei ar trebui să elimine segregarea spaţială: am văzut câteva proiecte în ţară unde primarii au construit în afara oraşului locuinţe pentru tineri sau familii defavorizate - aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a mai declarat ministrul Dezvoltării.

În privinţa locuinţelor aflate în proprietatea statului, documentul propune instituirea unei singure categorii de locuinţe publice, concomitent cu reducerea suprafeţelor minimale pentru construcţia de locuinţe publice (şi implicit reducerea costului de construcţie şi întreţinere), clauze de achiziţii pentru clădirile vacante şi neutilizate, inclusiv cele istorice, concentrarea pe construirea locuinţelor pentru închiriere (locuinţe ANL), continuarea programelor de finanţare pentru construirea locuinţelor publice, informarea şi încurajarea autorităţilor publice locale să acceseze aceste fonduri, transparentizarea procesului de repartiţie a locuinţelor, la nivelul primăriilor.

Participanţii la dezbatere au propus corelarea chiriei cu veniturile beneficiarilor - la locuinţele destinate închirierii, îmbunătăţirea unor programe naţionale deja existente, cum ar fi “Prima casă” şi programul de consolidare a blocurilor cu risc seismic, abordarea calităţii locuirii pentru întreaga populaţie, nu doar pentru categoriile defavorizate, corelarea cu alte strategii guvernamentale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.