Filosoful şi eseistul Mihai Şora a scris, legat de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, că niciun popor nu merită să fie adus în pragul disperării, dar şi că, în urma nopţii electorale americane, a aflat că locul cascadei Niagara nu s-a schimbat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După noaptea care a trecut peste noi, am aflat două lucruri: 1. va trebui, pentru o perioadă, să «compunem» cu noul preşedinte american. 2. Cascada Niagara se află tot acolo”, a scris Mihai Şora, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Omul care visează să ajungă sub cascada Niagara, ”să-i cadă apa-n cap“, cum a povestit recent soţia sa, Luiza Şora, a făcut, pe scurt, referire la rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA.

Legat de zicala ”Fiecare popor îşi merită conducătorii“, Mihai Şora spune că este una înşelătoare. ”Niciun popor din lume nu merită să fie minţit, manipulat, sărăcit şi legat la ochi. Niciun popor nu merită să fie adus în pragul disperării şi pus în situaţia de a face o alegere nepotrivită”.

Iar drept concluzie, el face o comparaţie: ”Nici poporul german nu merita, în 1933, să fie adus în situaţia de a-l alege pe Hitler”.

Născut pe 7 noiembrie 1916, Mihai Şora este, din 24 octombrie 2012, membru de onoare al Academiei Române. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie. A obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru ”Sarea pământului”, şi în 1998, pentru ”Firul ierbii”. A tradus din Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic") şi din Jean Paul Sartre ("Cu uşile închise"). A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern condus de Petre Roman din care a demisionat în urma primei mineriade.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.