Politologul clujean George Jiglău consideră că alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii nu ”este aşa gravă cum pare” şi susţine că principala problemă este acum incertitudinea pe care acesta o ridică pe pieţele economice şi în rândul adversarilor politici sau a partenerilor internaţionali, adăugând că ”Rusia iese întărită din această poveste”. Profesorul universitar a mai spus că pentru România nu vor exista efecte imediate ale acestui rezultat, preconizând că Donald Trump va devein mult mai moderat decât a arătat-o în alegeri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Politologul George Jiglău, profesor universitar la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat pentru News.ro că rezultatul alegerilor din SUA creează incertitudine şi poate ridica numeroase probleme, însă situaţia nu este totuşi atât de dramatică.

”Nu m-aş îngrijora atât de mult cum se îngrijorează restul lumii pentru că, până la urmă, principala problemă pe termen scrut ţine acum de incertitudine. Asta o să fie şi pe plan intern şi pe plan extern şi asta întotdeauna scoate la iveală temerile şi pune pe toată lumea într-o stare de panică şi reacţii impulsive pentru că se simt ameninţaţi. Asta o să se vadă şi se vede deja pe pieţe, o să se vadă la NATO şi în UE, pentru că partenerii tradiţionali ai SUA nu ştiu la ce să se aştepte. Vom vedea cum reacţionează Rusia şi vom vedea ce se întâmplă în privinţa acordului cu Iranul, un acord care nu a fost niciodată simpatizat de republicani. Dar dincolo de asta tot vorbim despre administraţia Trump, dar este de fapt o administraţie republicană. Vorbim de câteva mii de joburi care trebuie ocupate. Trump nu are o echipă foarte mare şi e clar că Partidul Republican va avea un cuvânt important de spus, inclusiv în procesul de palsare a oamenilor, iar în acest caz, partidul are multe de spus şi va mai atenua din această incertitudine, care la început va fi o perioadă dură”, a spus George Jiglău.

El a mai afirmat că pentru România, dar şi pentru celelalte state membre NATO urmează o perioadă imprevizibilă, însă cel mai probabil, discursul lui Trump cu privire la faptul că SUA vor sprijini militar restul aliaţilor doar dacă aceştia cotizează mai mult la bugetul alianţei este puţin probabil să se materializeze.

”SUA sunt membre NATO, ca oricine altcineva. Poate că va fi un moment de tensiune, dar pe de altă parte nu doar Trump hotărăşte. Este aici latura politică şi cea militară. Pe latura militară, americanii s-au mişcat masiv pe această direcţie şi poate au anticipat pe final de administraţie Obama anticipând poate acest moment, astfel că au mutat masiv pentru a proteja flancul estic, atât cât s-a putut. La nivelul generalilor, cu toţi cei care spuneau doamne fereşte de unul ca Trump, înseamnă multă influenţă. Ei sunt importanţi şi nu îi poţi chema acasă pe toţi pentru că o ţară nu a plătit şi apoi să îi trimiţi înapoi când plătesc. Cred deci că ce se va întâmpla nu depinde doar de creierul lui Trump. Republicanii, pe plan extern, au fost mult mai duri în trecut. Nu cred că ne abandonează ruşilor, pentru că sunt o mulţime de interese şi chiar dacă Rusia iese întărită din această poveste, nu este aşa grav cum pare”, susţine politologul clujean.

George Jiglău spune că una dintre marile provocări ale mandatului lui Donald Trump va fi să lucreze alături de Partidul Republican, care în numeroase rânduri s-a dezis de acesta, mulţi lideri republicani retrăgându-şi sprijinul politic în campanie.

”În Partidul Republican este clar o lipsă de conectare. S-a văzut la preliminare. La alegerile parţiale pentru Senat vorbim despre lideri locali, dar tocmai faptul că până acum partidul s-a dezis de Trump dă speranţe. Republicanii cred că înţeleg că multe depind de ei şi aceasta este o şansă bună să arate că nu sunt atât de înapoiaţi în percepţii aşa cum îi vede multă lume”, afirmă Jiglău.

Politologul clujean este de părere că Donald Trump va deveni un preşedinte ”mai moderat”.

”Cred că va fi mai moderat. Tonul lui pe partea de politici, el s-a nuanţat mai mult după ce a schimbat echipa de consilieri, care a fost o mişcare bună. El, la alegerile preliminare, a spus toate prostiile pentru a se distinge de restul republicanilor. Părerile celorlalţi republicani nu erau de fapt cu mult diferite, erau poate chiar mai duri pe problema armelor, dar el a încercat să epateze cu chestiuni ca zidul. După ce a câştigat alegerile preliminare, el s-a mişcat spre centru, ceea ce nu era deloc greu având în vedere de unde venea Trump. Separaţia puterilor în SUA e bine înfiptă acolo, dar lucrurile o pot lua într-o direcţie periculoasă. Ar fi fost însă mai grav dacă aşa ceva s-ar fi întâmplat într-o ţară. Anul viitor, vin alegerile în Franţa şi Le Pen stă bine acolo. Pentru Trump este un moment foarte important. Acest moment ne spune multe despre cum se raportează lumea la elitele politice”, a mai declarat profesorul universitar.

Jiglău a mai susţinut că Trump este ”candidatul antisistem clasic şi peste tot în lume este o perioadă foarte bună pentru genul acesta de candidaţi”.

”Au mai fost astfel de valuri şi în Europa, poate chiar mai mult decât în SUA. Sunt valuri în care populismul creşte, suntem pe o astfel de zonă care poate fi periculoasă, dar nu cred că dracul e atât de negru”, spune profesorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.