Un om de afaceri din judeţul Timiş, cunoscut ca ”Regele porumbului”, a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune din comerţ cu cereale, împreună cu alte opt persoane, într-un dosar în care prejudiciul adus bugetului de stat este de aproape 11 milioane de lei. Acesta este acuzat că a constituit un grup infracţional care a avut ca ”scop comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală care priveau, în principal, eludarea plăţii, către bugetul de stat, a TVA aferentă operaţiunilor comerciale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a omului de afaceri Dumitru Cristian Popa pentru constituire de grup infracţional organizat, două fapte de evaziune fiscală din care una continuată şi spălarea banilor în formă continuată, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). La data faptelor Popa a fost administrator de drept şi de fapt al SC Cargo Pro Cereal Company SRL, SC Cargo Pro Cereal Trading SRL şi SC INC 1975 SRL.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, sub control judiciar, Dragoş Ciprian Negoiţă, Ioan Cădariu, Ionuţ Sorin Ivancea, Vasile Tailor Căcărează şi Cristian Broşteanu, la data faptelor administratori ai unei societăţi comerciale, pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Totodată, Sergiu Ioan Stănescu şi Marius Mircea Mateescu şi ei administratori ai unei societăţi comerciale, la data faptelor, au fost trimişi în judecată, în libertate, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Şi Alin-Mihai Marinescu Chineaţă a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru două infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală, în care una în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, Dumitru Cristian Popa, în calitate de administrator al unor societăţi comerciale a constituit, începând din anul 2007, un grup infracţional care a acţionat până în anul 2011 pentru a comite evaziune fiscală prin eludarea plăţii, către bugetul de stat, a TVA aferentă operaţiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale şi plante tehnice.

De fapt, omul de afaceri Dumitru Cristian Popa, cunoscut în Banat ca ”Regele porumbului” achiziţiona cereale de la persoane fizice, emitea facturi pe anumite firme de tip fantomă, care erau băgate apoi în insolvenţă sau înstrăinate, dar nu înainte de a vinde produsele mai departe şi a recupera TVA.

”În concret, s-a reţinut că societăţile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achiziţionat cereale şi plante tehnice de la persoane fizice şi juridice, fără documente legale de provenienţă (cu consecinţa directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăţi cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecinţa directă a colectării TVA aferente. Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor şi beneficiarul final) mai multe societăţi comerciale de tip fantomă”, se arată în comunicatul DNA.

Singurul rol al acestora a fost furnizarea de documente fiscale fictive, cu consecinţa colectării TVA de către aceste societăţi de tip fantomă şi, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de Popa, care nu a mai fost virată bugetului de stat.

Ulterior, aceste societăţi comerciale de tip fantomă, controlate şi coordonate de celelalte persoane trimise în judecată în acest dosar, care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracţional iniţial constituit de Popa, au fost radiate sau înstrăinate unor cetăţeni străini.

”Pentru a ascunde şi disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani obţinute din infracţiunile de evaziune fiscală comise prin intermediul firmelor controlate, inculpatul Popa Dumitru Cristian a dispus întocmirea unui număr de 223 contracte de creditare ale societăţii comerciale INC 1975 SRL, pentru a crea o aparenţă de legalitate a modalităţii ilicite de dobândire a acestor sume, prin intermediul cărora a fost spălată suma de 3.833.752,98 lei. Prin această conduită infracţională, inculpaţii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 10.917.859 lei”, se arată în comunicat.

În cauză, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 12.122.295 lei, la care se adaugă majorări, penalităţi, dobânzi aferente debitului principal.

În cauză s-a pus sechestru pe un imobil, 42 de autovehicule (autocamioane şi autoturisme) precum şi asupra conturilor bancare ale SC INC 1975 SRL.

De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Cargo Pro Cereal Trading SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.