Actriţa Ilinca Hărnuţ, care joacă rolul Isa în lungmetrajul ”Inimi cicatrizate”, regizat de Radu Jude, vorbeşte într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro despre parcursul carierei sale, de la roluri mici în drame şi comedii romantice la cum în urmă cu cinci ani a cerut insistent o audiţie pentru filmul care urma să se facă după opera lui Max Blecher. Despre versatilitatea unui actor, ea spune că nu este mereu un lucru bun, în timp ce despre regizorul Jude afirmă că este ”exact”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născută în iulie 1984, în Cluj-Napoca, Ilinca Hărnuţ este actriţă de teatru şi film. A deţinut roluri mici în pelicule precum ”California Dreamin'” (2007), de Cristian Nemescu, ”The Adventures of Huck Finn” (2012), de Hermine Huntgeburth, şi ”Minte-mă frumos” (2012), de Iura Luncaşu.

Trecerea de la comedie romantică la drama lui Blecher a făcut parte, spune Ilinca Hărnuţ, dintr-o perioadă bună.

”Cred că nu toţi actorii sunt la fel de versatili şi nu cred nici că versatilitatea e, mereu, un lucru bun. Cred că e important să fii deschis şi să încerci să cauţi cât mai mult”, declară ea în interviu.

Citise Blecher în liceu şi îi plăcuse mult. ”Acum vreo cinci ani, am citit într-un ziar că urma, într-un viitor nedefinit, să se facă acest film. Mi-am dorit mult să joc în el”, mai spune ea

Acţiunea din filmul ”Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin şi Adina Cristescu.

Pelicula ”Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, câştigătoare a premiului special al juriului şi a Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, va fi lansată în cinematografele româneşti pe 18 noiembrie.

Ilinca Hărnuţ şi Lucian Teodor Rus, la Festivalul de Film de la Locarno 2016
Ilinca Hărnuţ şi Lucian Teodor Rus, la Festivalul de Film de la Locarno 2016

 

De la ”Minte-mă frumos” la Blecher, cum ai defini parcursul tău în film?

Ilinca Hărnuţ: Eu mai jucasem în câteva filme şi înainte de ”Minte-mă frumos”, mereu personaje foarte mici. Mic e, de altfel, şi personajul de acolo. În ultimii doi ani, însă, am jucat într-un film independent, ”Discordia”, care a luat premiul pentru debut la TIFF, şi, la scurt timp, am filmat ”Inimi cicatrizate”. A fost o perioadă bună, de care nu pot decât să mă bucur.

Consideri că un actor trebuie să experimenteze toate genurile de filme sau să îşi aleagă şi să meargă pe unul anume?

Ilinca Hărnuţ: Nu cred că se poate răspunde generic. Cred că nu toţi actorii sunt la fel de versatili şi nu cred nici că versatilitatea e, mereu, un lucru bun. Cred că e important să fii deschis şi să încerci să cauţi cât mai mult, dar trebuie şi să mergi în profunzimea lucrurilor pe care le încerci. Dezvoltarea asta orizontală, în care încerci doar să acoperi cât mai mult teritoriu actoricesc, te poate face să rămâi blocat la un prim nivel de înţelegere.

Este important să te identifici cu un gen, cu un regizor? Este riscant?

Ilinca Hărnuţ: Cred că nu e productiv să decizi, oricine ai fi, că eşti doar într-un fel. Elemente pe care le credem fundamentale pentru personalitatea noastră se schimbă, cu timpul, şi încăpăţânarea de a le vedea acolo unde ele nu mai sunt ne poate face tare nefericiţi. Cred că interpretările actoriceşti impresionante pornesc dintr-un for vulnerabil al actorului, dintr-un punct în care nevoia de a impresiona e lăsată mult în spate şi se ajunge la un nucleu foarte fragil. Felul în care accesezi acest nucleu variază, dar presupune mereu încredere în cel care te ghidează şi în contextul în care te afli. Sunt actori care au sau dobândesc abilitatea de a creea conexiunea asta în contexte diferite, alţii care pot lăsa garda jos doar într-un mediu care le e familiar. Depinde. Regizorul trebuie să aibă încredere în tine şi tu în el, asta cred că e cel mai important.

Cum ai ajuns să joci în cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude?

Ilinca Hărnuţ: Am participat la un lung şir de audiţii, cea mai clasică metodă cu putinţă.

Referindu-ne strict la casting şi filmări, din punct de vedere al unui actor, Radu Jude este un regizor pretenţios?

Ilinca Hărnuţ: Mi se pare un regizor foarte exact, care urmăreşte foarte clar ceea ce îşi propune, fără a fi, însă, opac la propunerile celorlalţi. Pentru mine, cel puţin, a fost foarte liniştitor să ştiu că există un ochi care îmi semnalează, fără prea mari menajamente, derapajele. Îmi permite să renunţ la ochiul meu exterior şi să mă gândesc doar la experienţele pe care le traversează personajul. Precizia lui mi-a inspirat încredere de la primele audiţii şi întreaga experienţă a lucrului a continuat în aceeaşi linie.

Erai familiarizată cu scrierile lui Max Blecher înainte de filmările la ”Inimi cicatrizate”? Ţi-ai imaginat vreodată că vei juca într-un film după opera lui?

Ilinca Hărnuţ: Citisem Blecher în liceu şi îmi plăcuse mult şi, acum vreo cinci ani, am citit într-un ziar că urma, într-un viitor nedefinit, să se facă acest film. Mi-am dorit mult să joc în el. În toate reveriile mele adolescentine eram un personaj interbelic. Mi-am dorit atât de mult încât, contrar firii mele, imediat ce am citit ştirea, am căutat numărul de telefon al casei de producţie şi am sunat să cer mai multe detalii. Am rugat persoana care a răspuns contrariată să mă cheme la o audiţie, oricând ar fi. Mi s-a zis că proiectul ţine încă de domeniul ipoteticului. M-am simţit prost, am rugat-o să noteze numele meu undeva, dacă se poate, mi-am cerut scuze şi am închis.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.