Cornel Călinescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a declarat, vineri, că, prin implementarea unui sistem informatic integral, Agenţia va avea la dispoziţie o evidenţă clară a tuturor bunurilor indisponibilizate, pe durata întregului proces penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ANABI, Cornel Călinescu, a declaratat, vineri, că implementarea sistemului informatic în vederea gestiionării bunurilor indisponibilizate este unul crucial pentru Agenţie.

El a mai precizat că speră ca, în septembrie 2018, proiectul sistemului informatic integrat să fie implementat pe deplin.

"Acest sistem va include date despre toate bunurile aflate în proceduri judiciare penale sub efectul unui ordin de indisponibilizare", a spus preşedintele ANABI.

Călinescu a mai arătat că acest proiect va implica toţi responsabilii, de la poliţie, judecători, executori, ANAF, procurori.

"Ne dorim identificarea unei soluţii IT care să ne ajute în evidenţierea întregului traseu pe care un bun indisponibilizat îl parcurge de la luarea măsurii până la finalizarea procedurii judiciar-penale, care, în viziunea noastră, nu este finalizată decât atunci când bunul este fie valorificat, fie bunul respectiv intră pe procedurile de reutilizare socială”, a spus Cornel Călinescu.

El a mai precizat că nu este vorba de o simplă aplicaţie, ţinta proiectului fiind crearea "unui veritabil registru naţional care este deja reglementat în legea ANABI. Vom avea evidenţa tuturor sechestrelor, tuturor ordinelor de confiscare, a ordineleor internaţionale dispuse în acest domeniu, acordurile de partajare cu diferite jurisdicţii, inclusiv executarea amenzilor sau deciziile instanţelor privind prejudiciile aduse instituţiilor publice”, a arătat Călinescu.

La rândul sau, ambasadorul Elveţiei în România, Urs Herren, a spus că Elveţia este partener în implementarea proiectului în perioada 2016 -2019.

"În ceea ce priveşte gestionarea creanţelor provenite din infracţiuni, colaborarea noastră cu Ministerul Justiţiei a început încă din 2012. Având în vedere bună colaborare cu ministerul, suntem dispuşi să sprijinim solicitarea venită din partea Guvernului României în ceea ce priveşte acest demers în creşterea recuperării produselor infracţiunilor. Proiectul este lansat într-un moment crucial, când ANABI urmează să devină o instituţie pe deplin funcţională. Este extrem de important ca toate instituţiile să lucreze îndeaproape cu ANABI. Ne bucurăm mult că Institutul Basel este partenerul nostru şi că ne va oferi sprijin de ultimă generaţie şi de-abia aşteptăm să vedem o implementare de succes a acestui proiect”, a arătat ambasadorul Urs Herren.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Adrian Baboi Stroe a declarat, vineri, că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a obţinut o finanţare din partea Elveţiei, în valoare de 860.000 de franci elveţieni, pentru crearea unui sistem informatic integrat, necesar administrării unei baze de date privind bunurile indisponibilizate în timpul unei proceduri judiciare.

"Acesta este un sistem informatic integrat pentru gestionarea bunurilor indisponibilizate, un element-cheie în dezvoltarea ANABI şi va cuprinde inclusiv o componentă importantă de training, de formare profesională, pentru cei care vor utiliza acest sistem. Realizarea acestui sistem informatic este esenţială pentru îndeplinirea rolului agenţiei. Acest sistem informatic va aduce beneficii atât sistemului judiciar, cât şi pentru Ministerul Justiţiei, în calitate de instituţie responsabilă de dezvoltarea Agenţiei. Bugetul este de 860.000 de franci elveţieni”, a declarat Baboi, în cadrul conferinţei organizate la Ministerul Justiţiei cu ocazia lansării programului "Sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale Anticorupţie prin creşterea gradului de recuperare a produselor infracţiuni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.