Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, confiscarea de la inculpaţii Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Daniel Adrian Alixandrescu a unor bunuri în valoare de 8,1 milioane de lei. În acest dosar, Consiliul Judeţean Prahova, instituţia care a fost condusă de Mircea Cosma nu s-a constituit parte civilă în proces considerând că nu a suferit vreun prejudiciu astfel că banii urmează să fie vărsaţi la bugetul de stat în cazul unei condamnări definitive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Constată că Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Prahova – prin Consiliul Judeţean Prahova, nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dispune confiscarea de la inculpatul Alexe Răzvan a sumei de 1.260.042,85 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Cosma Vlad Alexandru a sumei de 1.260.042,85 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Cosma Mircea a sumei de 1.890.064,27 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian a sumei de 130.000 lei. Dispune confiscarea de la fiecare din inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian a sumei de câte 1.816.821,49 lei. Menţine măsură sechestrului asigurător instituit în cauza prin ordonanţă nr. 183/P/2013 din 28.02.2014 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Alexe Răzvan, Cosma Vlad Alexandru, Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian”, se arată în minuta instanţei.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat, marţi, la opt ani de închisoare, iar fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare. Un alt inculpat din dosar, fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu a primit 6 ani de închisoare. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi contestată la un alt complet al ICCJ.

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare” notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.

Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar şi în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.