Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD) şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru au avut un schimb dur de replici în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de muncă şi buget-finanţe pe marginea proiectului de lege de adoptare a OUG 20/2016. Solomon s-a declarat nesatisfăcut de răspunsurile oferite de Pîslaru, iar comentariile lui Solomon l-au iritat pe ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dragoş Pîslaru a afirmat că există impedimente de ordin legal privind modificarea substanţială a OUG 20/2016 privind salarizarea în sectorul sanitar, întrucât trebuie luat în calcul impactul bugetar şi faptul că nu se pot promova acte normative privind cheltuielile de personal din sectorul public cu 180 de zile înaintea expirării mandatului Guvernului.

”Dumneavoastră aţi dat ordonanţa şi nu a fost în cea mai fericită formă. Faptul că noi vrem să o perfectăm astăzi cu un impact bugetar chiar şi de un leu nu face decât să facă mai bună ordonanţa dumneavoastră”, a replicat Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.

Solomon l-a întrebat pe ministru care sunt sumele care se virează de la bugetul de stat către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Pîslaru precizând că este vorba de 2,2-2,3 miliarde de lei. ”În acest moment, cheltuielile din bugetul de sănătate sunt formate din două componente: o componentă din CNAS şi care e componenta unde se discută despre pachetul de servicii şi componenta care a fost creată derogatoriu prin măsurile luate de fostul guvern pentru a putea pune pe masă o creştere care a fost bineînţeles calculată în procente şi care a întărit disensiunea din acest sector (...) Întreaga creştere pe care Guvernul Ponta a pus-o pe masă la finalul anului trecut nu e acoperită de bugetul Casei. Dacă vreţi să spuneţi că există bani la Casă pentru tot ce este acum, răspunsul este nu”, a afirmat ministrul Muncii.  

Răspunsul nu l-a satisfăcut pe Solomon: ”Dacă atât poate să lămurească un tehnocrat. Vă spun că noi n-am înţeles nimic”.

Comentariul l-a iritat vizibil pe ministrul Dragoş Pîslaru. ”De ce refuzaţi un răspuns pe care vi l-am dat ştiind datele? Aţi insinuat cu tehnocraţii şi nu ştiu ce (...) M-aţi întrebat care-s transferurile, v-am spus care-s transferurile! Ce vreţi să insinuaţi mai departe?”, a replicat ministrul care l-a acuzat apoi pe Solomon că încearcă ”să facă spectacol” pentru că este presa de faţă.

”Dacă vreţi, dau presa afară (...) Îi rog pe cei din presă să închidă două minute camerele, că îl intimidaţi pe domnul ministru”, a spus Solomon.

Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei Sanitas, a anunţat, luni, că, în urma negocierilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a luat decizia ca greva generală din sistemul sanitar să continue pentru că nu au fost rezolvate problemele pentru care cadrele medicale şi personalul TESA au întrerupt activitatea.

„Greva continuă, pentru că oricum nu aveau nimic pentru Ordonanţa 20, care ne-ar fi rezolvat, cred, problemele. În schimb, la ora 16:00 mergem la Comisiile de buget, finanţe şi de muncă din Parlament. Dacă dau ok-ul şi rapoartele, mâine se pot vota în plen şi amendamentele noastre, fiind deja preluate, putem rezolva ordonanţa. Am mai vorbit despre câteva probleme din sistem, referitoare la sporuri, la contractul colectiv de muncă. Până atunci, rămâne în picioare greva generală”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele federaţiei sindicale Sanitas.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.

Federaţia Sanitas cere includerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între angajaţii din spitalele clinice şi cele neclinice, dar şi trecerea asistenţilor sociali socială pe grila din sistemul neclinic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.