Numărul migranţilor care au murit încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa a atins, de la începutul anului, nivelul-record de 3.800, a anunţat miercuri Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Putem să confirmăm că cel puţin 3.800 de persoane au pierit sau au dispărut în Marea Mediterana de la începutul anului, reprezetând bilanţul cel mai mare înregistrat vreodată", a declarat pentru AFP William Spindler, un purtător de cuvânt al UNHCR.

În 2015, bilanţul a fost de 3.771 de morţi.

UNHCR subliniază că acest număr mare de dispariţii a avut loc în contextul în care mult mai puţini migranţi au încercat să traverseze Marea Mediterană în 2016. Peste un milion de persoane au încercat anul trecut să facă acest lucru, în timp ce de la începutul lui ianuarie şi până în prezent aproximativ 330.000 de persoane au făcut acest lucru.

Această puternică scădere este datorată unui acord încheiat între Turcia şi UE în vederea stopării sosirii pe coastele greceşti.

Rata deceselor a crescut de la 1 la 269 anul trecut la 1 la 88 în 2016, a precizat Spindler.

"Pe ruta mediteraneeană centrală, între Libia şi Italia, rata deceselor este şi mai mare, de 1 mort la 47 de nou-sosiţi", a adăugat el, subliniind că este vorba despre itinerariul cel mai periculos.

Naufragiile sunt mai frecvente deoare trecătorii folosesc ambarcaţiuni de calitate mai proastă, a spus el, referindu-se la bărci pneumatice, fragile, care nu rezistă călătoriei şi nici condiţiilor meteorologice. Traficanţii de migranţi supraîncarcă ambarcaţiunile cu mii de persoane pentru a-şi creşte profitul.

Tot miercuri, organizaţia Médecins sans Frontières (MSF) a anunţat că a găsit 25 migranţi într-o ambaracţiune din care supravieţuitorii au fost salvaţi marţi, în largul Libiei.

Această nouă dramă ridică bilanţul victimelor în rândul migranţilor care au încercat în ultima săptămână să traverseze Marea Mediterană la 68 de morţi şi aproximativ 30 de dispăruţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.