Tribunalul Bucureşti le-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe expertele Elena Muşuroiu şi Ileana Cernea, care au făcut analiza financiar-contabilă în dosarul "Căprioara”, în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost achitat. Cele două experte au fost condamnate pentru abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune, dar achitate pentru favorizarea infractorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două experte care au făcut analiza financiar-contabilă în dosarul „Căprioară”, în care Oprişan a fost achitat, condamnate la doi ani de închisoare cu suspendare

Tribunalul Bucureşti le-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe expertele Elena Muşuroiu şi Ileana Cernea, care au făcut analiza financiar-contabilă în dosarul „Căprioara”, în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost achitat. Cele două experte au fost condamnate pentru abuz în serviciu, dar achitate pentru favorizarea lui Marian Oprişan.

Ileana Cernea a primit o pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru acuzaţia de abuz în serviciu, iar Elena Muşuroiu a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Ambele au fost achitate pentru acuzaţia de favorizare a infractorului.

Un alt expert judecat în acelaşi dosar, Liviu Macovei, a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Cei trei experţi au fost trimişi în judecată în februarie 2015, Muşuroiu şi Cernea fiind acuzate de procurorii DNA că au stabilit cum vor aborda expertiza în dosarul „Căprioara”, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţi, printre care şi pe Marian Oprişan.

Potrivit DNA, Ileana Roxana Cernea (fostă Pintea) a fost desemnată de către instanţa Judecătoriei Cluj-Napoca, în 10 iulie 2014, să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul din 2010 în care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, era judecat pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals.

Avocaţii lui Marian Oprişan au cerut atunci ca expertul Elena Valentina Muşuroiu să participe la efectuarea expertizei financiar-contabile, solicitare admisă de instanţă. În conformitate cu atribuţiile stabilite de instanţă, expertul desemnat Ileana Roxana Cernea trebuia să răspundă de obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte, recomandaţi de inculpaţii din dosar, urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective.

În 15 octombrie 2014, expertul desemnat de instanţă Ileana Cernea s-a înţeles cu Elena Muşuroiu să îi permită acesteia din urmă să conceapă şi să întocmească raportul de expertiză, fără a-l supune niciunei cenzuri şi acceptând concluziile consemnate de către această.

Raportul, în care se statua inexistenta vreunui prejudiciu cauzat de Marian Oprişan, a fost semnat de experta Ileana Cernea fără a verifică realitatea afirmaţiilor cuprinse în acest document, încălcând principiul şi totodată dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal în faţă legii şi interesul participanţilor la procesul penal şi al statului în aflarea adevărului şi respectarea legii, au susţinut procurorii.

Dosarul"Căprioară" a fost trimis în instanţa în 2006, fiind strămutat de mai multe ori. În final, Marian Oprişan să fie achitat definitiv în decembrie 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.