Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, le transmite politicienilor un mesaj - "integritate şi competenţă". Într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, diplomatul american spune că "dacă România, dacă noul Guvern îşi pot asuma aceste două concepte", va fi foarte bine atât pentru relaţiile româno-americane, cât şi pentru români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În interviul acordat News.ro, ambasadorul SUA în România îi încurajează pe români să voteze candidaţi competenţi şi integri la alegerile parlamentare şi laudă eforturile anticorupţie ale Guvernului şi ale DNA, precum şi mesajele transmise de Klaus Iohannis, dar şi reformele începute de ministrul Vlad Voiculescu în domeniul Sănătăţii.

Hans Klemm afirmă că din aceste motive parteneriatul strategic România-SUA se află la cel mai bun nivel din istorie, iar eforturile noului Guvern trebuie să meargă către păstrarea actualelor direcţii.

Diplomatul vorbeşte şi despre concluziile summit-ului NATO de la Varşovia în privinţa regiunii Mării Negre, despre viitoarele alegeri din Statele Unite ale Americii, precum şi despre ce l-a impresionat în România, după primul an de mandat.

Prezentăm interviul integral:

Reporter: A trecut mai bine de un an de când aţi venit în România. Cum aţi descrie pe scurt acest an de mandat, ce aţi găsit când aţi ajuns şi ce s-a schimbat?

Hans Klemm: Vă mulţumesc pentru această oportunitate. Sunt bucuros să putem vorbi cu dumneavoastră şi cu cititorii dumneavoastră. A trecut puţin peste un de când am ajuns în România. A fost un an plin de schimbări substanţiale. La scurt timp după ce am ajuns, a avut loc o tragedie îngrozitoare, ne apropiem de comemorarea de un an a incendiului din Colectiv, de la finalul lunii octombrie 2015. Ea a provocat schimbarea Guvernului şi venirea unui nou partener al Statelor Unite, iar în ultimul an am lucrat foarte îndeaproape cu Executivul condus de premierul Dacian Cioloş pentru a încerca să întărim relaţiile dintre România şi SUA.

Am avut mult succes în această direcţie. Recent, atât în public, cât şi în privat, am început să descriu relaţiile bilaterale şi strategice româno-americane ca fiind la cel mai bun nivel din istorie. Dacă ne uităm în ultimii 25 de ani, după Revoluţia din 1989, în niciun moment, pe nicio componentă, relaţiile noaste bilaterale nu a fost atât de puternice ca astăzi şi, dacă ne uităm şi mai mult în trecut, nu cred că a fost vreun moment în care România şi Statele Unite să se poată bucura de relaţiile la fel de calde şi puternice ca acum.

Asta înseamnă că acum provocarea pentru guvernele noastre, în faţa unor alegeri în ambele ţări care vor duce la schimbarea puterii, este să lucrăm pentru a ne asigura că acest drum pozitiv pe care ne aflăm în relaţiile noastre să continue pentru 2016 şi în viitor.

Reporter: Care sunt punctele forte ale României ca partener al Statelor Unite?

Hans Klemm: În mod cert, angajamentul foarte puternic al României către securitatea transatlantică contribuie foarte mult pentru relaţiile bilaterale. Investiţiile pentru furnizarea de securitate în regiunea Mării Negre, rolul foarte credibil în NATO şi disponibilitatea de a lupta alături de SUA şi alţi parteneri ai Coaliţiei în câmpurile de luptă îndepărtătate oferă României un mare nivel de credibilitate, atât ca aliat al NATO, cât şi ca partener al SUA.

Reporter: Să discutăm şi despre slăbiciunile României, iar una dintre ele, despre care aţi vorbit şi dumneavoastră în ultimul an, este corupţia. Aţi făcut afirmaţii foarte clare pe acest subiect şi la alegerile locale, i-aţi îndemnat pe români să nu voteze candidaţi cu probleme în Justiţie, şi totuşi acest lucru s-a întâmplat. La alegerile locale am văzut primari aleşi de după gratii. Între timp, şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut din corupţie o temă de dezbatere. Care este mesajul dumneavoastră acum, cu mai puţin de două luni până la următoarea rundă de alegeri? Credeţi că se pot schimba lucrurile?

Hans Klemm: În primul rând, îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru sprijinul foarte puternic şi constant pentru lupta anticorupţie a României. Îl felicit şi pentru încurajarea alegătorilor şi a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru şi competent, fără probleme de corupţie. Mesajul meu pentru votanţii români este, în primul rând: votaţi! E foarte important ca românii să-şi exercite acest drept şi să meargă la urne pe 11 decembrie, aşa că vă rog mult să votaţi. În al doilea rând, i-aş încuraja, aşa cum am făcut şi înaintea alegerilor locale din iunie, să voteze pentru candidaţi integri şi pe cei care sunt în măsură de a forma un Guvern competent.

Reporter: De unde credeţi că apare această problemă, a politicienilor corupţi care sunt votaţi iar şi iar în funcţii, în pofida tuturor mesajelor venite de la liderii ţării? Credeţi că este o problemă şi la nivelul societăţii?

Hans Klemm: Nu este o problemă unică a României. E ceva ce ţine, probabil, de natura umană. Am asistat la acelaşi fenomen şi în Statele Unite, unde politicieni acuzaţi fie că sunt nişte reprezentanţi slabi ai poporului, incompetenţi, fie că sunt corupţi, să fie realeşi şi să revină în funcţii. Asta nu înseamnă că trebuie să fim nepăsători. Din fericire, atât România cât şi Statele Unite au societăţi bazate pe domnia legii, astfel încât autorităţile judecătoreşti, procurorii şi judecătorii, vor interveni, chiar dacă e vorba de cineva ales în funcţie. Nu e doar votantul cel care are o responsabilitate să se asigure că politicienii îşi fac datoria ca reprezentanţi oneşti şi eficienţi ai poporului, ci şi alţi actori din societate, cum ar fi instituţiile Justiţiei, procurorii, şi chiar societatea civilă.

Reporter: Aţi vorbit de noul Guvern. În urmă cu ceva timp, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat clar că nu va numi în funcţia de premier o persoană condamnată pentru corupţie. Ce părere aveţi despre mesajul lansat de şeful statului?

Hans Klemm: O voi spune simplu şi direct: susţin pe deplin mesajul.

Reporter: În privinţa Justiţiei, însăşi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns în centrul atenţiei prin acuzaţii aduse privind teza ei de doctorat şi prin acuzaţii că acest presupus plagiat ar fi fost muşamalizat? Sunt acuzaţii aduse într-o perioadă apropiată de alegeri. Consideraţi că ele ar putea avea un impact asupra eforturilor anticorupţie ale României şi ale activităţii DNA?

Hans Klemm: M-aţi întrebat mai devreme ce acţiuni a întreprins România pentru a întări relaţiile bilaterale. Am vorbit despre investiţiile în securitatea internaţională. O altă dimensiune în care România a contribuit la parteneriatul nostru puternic este întărirea instituţiilor democratice, inclusiv a celor juridice, şi lupta din ce în ce mai de succes împotriva corupţiei. România a devenit cu adevărat un model regional în termenii luptei anticorupţie. Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul a mai mulţi ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA.

Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, «Femei curajoase din România», pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase făcute de a lupta împotriva corupţiei. Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României.

Reporter: Există riscul ca aceste eforturi anticorupţie să cadă în cealaltă extremă? Am văzut lideri politici care au criticat acest aşa-zis "spectacol al cătuşelor”, cu politicieni influenţi care au ajuns în arest în faţa camerelor de luat vederi. Procurorii au fost acuzaţi că demonstrează prea mult zel în îndeplinirea atribuţiilor. Vedeţi acest risc?

Hans Klemm: Acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu. Alte ţări din sud-estul Europei vin spre România pentru sfaturi şi consultări despre cum să îşi structureze propriile eforturi împotriva corupţiei şi este datorită palmaresului puternic şi credibil al României în propria luptă anticorupţie. Cred că atenţia trebuie să meargă acum spre continuarea acestor eforturi, să aibă o instituţie puternică cu procurori care să identifice actele de corupţie de la nivel mediu şi înalt, dar acum trebuie accentuată şi prevenirea corupţiei. Acord mult credit Guvernului Cioloş în elaborarea noilor strategii anticorupţie, pentru că accentuează măsurile care pot preveni corupţia.

Reporter: Să ne uităm şi asupra alegerilor din Statele Unite. Ştiu că nu puteţi vorbi despre candidaţi anume, dar credeţi că există riscul ca, în funcţie de cine va câştiga scrutinul prezidenţial, atitudinea SUA faţă de aliaţii din Europa, şi în particular faţă de România, să se schimbe sau este una care a intrat pe un drum de pe care nu poate divaga?

Hans Klemm: Dacă ne uităm peste cei 70 şi ceva de ani de politică externă a SUA, încă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, din 1945, a existat o mare consecvenţă a politicilor, a direcţiei şi a abordărilor către politica externă în general, dar şi în importanţa alianţelor şi parteneriatelor bilaterale cheie. Acest lucru a fost adevărat indiferent dacă administraţia a fost Republicană sau Democrată şi ce preşedinte a fost la putere. Statele Unite, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial şi a structurilor de alianţă şi parteneriatelor care s-au dezvoltat în timpul Războiului Rece, au pus mult accent pe NATO, pe aliaţii din cadrul NATO, şi şi-a luat angajamente foarte puternice şi a investit mult în securitatea transatlantică. Nu mă aştept ca acest lucru să se schimbe, indiferent cine va câştiga pe 8 noiembrie. Şi, luând în considerare angajamentele puternice ale României şi proprile investiţii în securitatea internaţională, în special în cea transatlantică, anticipez ca parteneriatul strategic cu SUA să rămână foarte, foarte, puternic.

Reporter: În privinţa NATO, am avut de curând summit-ul de la Varşovia, iar România a propus o forţă navală Aliată de exerciţii în Marea Neagră, lucru care nu s-a materializat încă. Asta a dus ca unii lideri politici să comenteze că a fost un eşec al României, că am fost prea optimişti şi ne-am întins aşteptările prea mult. Care  credeţi că va fi rolul României şi al SUA în regiunea Mării Negre în viitor?

Hans Klemm: Contest acele interpretări ale rezultatelor summit-ului NATO de la Varşovia. SUA şi România au mers la summit cu nişte obiective, ca NATO să includă o întărire a apărării şi descurajării pe întregul flanc estic al Alianţei. România şi-a asigurat la Varşovia angajamente de înfiinţare a acelei brigăzi multinaţionale şi să exploreze cum, aerian şi naval, poate fi întărită apărarea şi capacitatea de descurajare. Din punct de vedere aerian şi naval, capacitatea de descurajare va fi discutată de miniştrii de Apărare din NATO săptămâna aceasta la Bruxelles. Aşa că, în realitate, cred că NATO a fost de acord cu ce dorea România înaintea summit-ului de la Varşovia şi a avut sprijinul complet al SUA la summit şi, în esenţă, România şi-a asigurat toate obiectivele

Reporter: Revenind la subiectul menţionat de dumneavoastră, tragedia din Colectiv. Acele evenimente au provocat o dezbatere importantă despre sistemul sanitar din România. Au apărut şi scandaluri, precum cel al dezinfectanţilor, şi acuzaţii de corupţie în spitale. Ce părere aveţi despre schimbările care au avut loc în domeniu de anul trecut şi până acum, dacă lucrurile au evoluat?

Hans Klemm: Cred că România se află în continuare în faţa multor provocări, în drumul către integrarea europeană şi convergenţa cu nivelul dezvoltării economice şi sociale din UE. Pentru a face acest lucru, trebuie să-şi menţină creşterea economică actuală şi pentru următoarele decenii. Dacă vrea să obţină asta, trebuie să îmbunătăţească şi calitatea instituţiilor sale. E ceva ce şi guvernatorul BNR a menţionat în repetate rânduri şi include îmbunătăţirea serviciilor publice şi a administraţiei publice în general, dar cred că există sectoare cheie care necesită – şi au început să primească – atenţie. Unul dintre ele este sectorul de sănătate. Altul este cel al educaţiei, altul crearea infrastructurii corespunzătoare, fie că este vorba despre şosele, căi ferate, energie, telecomunicaţii, inclusiv susţinerea tehnologiilor de comunicaţii şi informaţii din secolul XXI.

Aşa că sectorul de sănătate este foarte important. Cred că actualul ministru, domnul Voiculescu, s-a dedicat unui program ambiţios de reforme. Guvernul Cioloş nu va avea suficient timp pentru a-l implementa, dar reforma este în mod evident necesară. Ajunge să ne referim la faptul că atât de mulţi tineri doctori instruiţi în România decid să nu practice în ţară, ci preferă la plece către alte ţări, inclusiv în SUA, cred că indică faptul că mai sunt multe de făcut pentru a reforma sectorul medical. Dacă ne uităm la indicatorii sistemului, România mai are un drum lung de făcut pentru a ajunge din urmă rezultatele din UE.

Reporter: Aţi fost vreodată într-un spital din România şi care a fost experienţa dumneavoastră?

Hans Klemm: Da, am fost într-o clinică, aici, în Bucureşti. Este o clinică privată şi cred că, datorită acestui fapt, e unul din cei mai buni furnizori de servicii chirurgicale din România şi probabil că este mult mai bună decât nivelul medu de îngrijire disponibil, dar acest lucru indică faptul că, în realitate, sistemul medical din România poate opera la standarde mondiale şi este doar o problemă să se asigure că gestionarea sistemului în întregul său, că stimulentele sunt potrivite pentru a asigura funcţionarea la acele standarde.

Reporter: Un subiect aflat în centrul atenţiei în ultimele săptămâni, care ar putea deveni o temă majoră de campanie – unul în care SUA are experienţă – este cel al căsătoriei homosexualilor. În Statele Unite, dezbaterea a fost închisă momentan, dar în multe alte ţări sunt diverse interpretări asupra definiţiei familiei. Personal, care credeţi că ar trebui să fie minimul absolul în privinţa drepturilor omului: permiterea căsătoriei între homosexuali sau permiterea unui parteneriat civil?

Hans Klemm: Este un subiect sensibil. Aveţi dreptate, acum câţiva ani, în SUA Curtea Supremă a rezolvat cel puţin problema legală a căsătoriei între homosexuali, stabilind că este neconstituţional, ilegal, să negi căsătoriile civile cuplurilor de acelaşi sex. Prin urmare, ca american trebuie să susţin căsătoriile între homosexuali peste tot în lume. În cele din urmă, ţările vor decide singure în privinţa legalităţii căsătoriilor gay, astfel încât acesta este un lucru pe care România va trebui să îl decidă, dar eu am fost foarte încurajat şi am găsit foarte convingătoare comentariile preşedintelui Iohannis la această problemă.

Reporter: Ce locuri aţi vizitat în România care v-au plăcut cel mai mult şi ce v-a plăcut cel mai mult la oameni?

Hans Klemm: Nu am fost aici decât de 12-13 luni. Ca ambasador al SUA în întreaga Românie, este obligaţia mea, cred, să vizitez întreaga ţară. Eu şi soţia mea am încercat să călătorim pe cât de mult posibil. Practic, în fiecare loc în care mergem găsim ceva încântător. Chiar săptămâna trecută, joi şi vineri, am fost în Baia Mare, Satu Mare, apoi Oradea. Era mijlocul lunii octombrie, aşa că schimarea culorilor frunzelor era în toi şi am avut şansa să trecem prin Parcul Naţional Apuseni. E o frumuseţe extraordinară în zonele rurale din România. Am avut şi ocazia să mergem în Delta Dunării, în alt parc naţional din Bucegi, şi lângă Piatra Neamţ, am vizitat Dunărea lângă Calafat şi Cetate, în judeţul Dolj, apoi Turnu Severin. Constanţa cred că are atât de mult potenţial, având în vedere poziţionarea pe litoral. Oricum, practic în toate locurile vizitate am găsit ceva ce vom ţine minte pentru tot restul vieţii, lucruri frumoase şi, desigur, generozitatea şi ospitalitatea poporului român este ceva ce nu vom uita niciodată.

Reporter: În final, ce mesaj aveţi, nu pentru cetăţeni, ci pentru politicieni, pentru cei care deţin funcţii, acum, în preajma alegerilor, când vom avea un nou Parlament şi un nou Guvern.

Hans Klemm: Cred că integritatea şi competenţa. Dacă România, dacă noul Guvern îşi pot asuma aceste două concepte cred că va fi foarte bine atât pentru relaţiile româno-americane, cât şi pentru cetăţenii români. Parteneriatul strategic este într-un loc foarte bun, cu o traiectorie foarte bună, şi România se găseşte într-un loc foarte bun în acest parteneriat. Am încrederea că noul Guvern al României va reflecta aceste idealuri ale competenţei şi integrităţii şi va contribui la întărirea pe viitor a relaţiilor cu SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.