Ambasadorul SUA, Hans Klemm, o laudă, într-un interviu acordat News.ro, pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru cum gestionează lupta anticorupţie, afirmând, în contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, că şi-a creat "duşmani" din oamenii "destul de puternici" pe care i-a trimis la închisoare, iar acest lucru se vede acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klemm afirmă că una dintre dimensiunile în care România a contribuit activ la îmbunătăţirea parteneriatului strategic cu SUA este "întărirea instituţiilor democratice", inclusiv a celor juridice, precum DNA, fapt care a transformat ţara noastră într-un "adevărat model regional" în lupta anticorupţie.

Ambasadorul a avut un mesaj de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, considerând că rezultatele instituţiei pe care o conduce se datorează şi leadership-ului ei.

"Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul mai multor ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, «Femei curajoase din România», pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase de a lupta împotriva corupţiei", a spus Hans Klemm.

 

Întrebat cum vede acuzaţiile de plagiat şi de muşamalizare a deciziilor privind teza sa de doctorat, ambasadorul a afirmat că există instituţii care pot verifica aceste lucruri, însă trebuie luat în considerare şi faptul că şefa DNA a trimis la închisoare "oameni destul de puternici".

"Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României", a susţinut, pentru News.ro, Hans Klemm.

Diplomatul a comentat şi acuzaţiile aduse de politicieni din România faţă de deciziile numeroase de reţinere dispuse de procurori. Întrebat dacă există adevăr în criticile privind aşa-numitul "spectacol al cătuşelor" invocat de lideri politici, ambasadorul a spus că este la latitudinea cetăţenilor să spună cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii.

Interviul integral acordat de ambasadorul SUA, Hans Klemm, va fi difuzat la ora 13.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.