Autorităţile rom\ne au cheltuit ]n total peste 100 de milioane de euro pe companii de proiect în sectorul energetic şi nu s-a realizat nimic, a declarat marţi avocatul Remus Borza, unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa insolvenţelor prin intermediul casei Euro Insol, la conferinţa ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAŢIONALĂ LA INVESTIŢIILE COMPANIILOR”, organizată de agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Borza s-a referit la actuala Strategie energetică a României pentru perioada 2007-2020, aprobată de guvern în 2007 şi care prevede proiecte mari energetice care nu s-au realizat niciodată. 

" Şi prin acel document oficial al statului român, pe orizontul de timp 2007-2020, s-au prevăzut anumite priorităţi. Fie grupurile 3 şi 4 de la centrala atomo-electrică de la Cernavodă, fie centrala prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, fie cablul submarin care să conecteze România de Turcia, fie o centrală hidroenergetică la Turnu Măgurele-Nicopole. Au trecut aproape zece ani. S-a realizat ceva din aceste proiecte strategice, priorităţi naţionale? Nimic, doar s-au consumat nişte zeci de milioane de euro, poate cumulat peste 100 milioane euro pe companii de proiect”, a afirmat Borza. 

Cele mai multe dintre proiectele enumerate au fost lansate înainte de 1990.

„Sigur, am îndestulat nişte băieţi şi fete, mari specialişti în strategii, am asigurat nişte stipendii pentru aceşti specialişti şi cam asta e. Dupa zece ani de zile suntem la acelaşi nivel, al lui 2007”, a menţionat Borza.

Avocatul specializat în insolvenţe susţine că „România nu are viziune, ci doar imaginaţie, o imaginaţie perversă”.

Borza a criticat previziunile din aceste strategii, care arată o creştere a consumului de energie, în timp ce, în realitate, consumul a scăzut cu o treime din 1990 până în prezent.

„În 1989, România avea un cosum net de energie de 89 TWh. Anul trect consumul a fost un 52 TWh, la o producţie de 65 TWh. Evident, în vreo 26 de ani de tranziţie glorioasă de nicăieri spre niciunde, România a pierdut în consum 29 TWh”, a precizat Borza.

Avocatul - care a devenit un cunoscător al pieţei energiei după ce a fost, timp de patru ani, administrator judiciar al Hidroelectrica - consideră consumul de energie ca fiind cel mai important barometru al dinamicii economiei unei ţări.

Conferinţa ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAŢIONALĂ LA INVESTIŢIILE COMPANIILOR”, a fost organizată de Agenţia de presă News.ro, cu sprijinul Ministerului Energiei şi al partenerilor Nuclearelectrica, OMV Petrom, Euro Insol şi Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.