Călin Rangu, directorul Direcţiei pentru Protecţia Consumatorului din Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că mulţi oameni, inclusiv cu un nivel ridicat de educaţie în domeniul economic, nu cunosc felul în care funcţionează pensiile private din pilonul 2 şi din pilonul 3, arătând că mesajele ar trebui să ţină cont de pregătirea şi preocupările populaţiei şi că "dacă faci o manea despre pensii private o să aibă mai mult succes decât dacă o faci în mod academic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Probabil că dacă faci o manea despre pensii private o să aibă mai mult succes decât dacă o faci în mod academic. (…) E o zonă a populaţiei care trebuie ţintită corespunzător şi trebuie să o recunoaştem şi să ne ocupăm de ea pentru că e aceeaşi piaţă cu noi. Şi noi le plătim pensia lor şi ei ne-o plătesc pe a noastră”, a declarat Călin Rangu, director al Direcţiei Protecţia Consumatorului din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN România.

Rangu spune că nu există un nivel de educaţie financiară corespunzător nici măcar printre cei care au studii în domeniu, referindu-se inclusiv la unii dintre cei care lucrează pe piaţa pensiilor private.

"Anul acesta, de curând, am făcut un mistery shopping pe zona pensiilor private al firmelor, administratorilor, brokerilor şi, într-adevăr trebuie făcute multe lucruri inclusiv acolo. (…) Din opt companii pe pilonul trei, doar două companii au fost interesate să-i spună consumatorului despre ce e vorba şi să-i şi vândă ceva, lucru care mi se pare serios. Din cei cinci brokeri înregistraţi care au fost analizaţi de către noi şi le-am solicitat oferte referitoare la pilonul 3 ne-au răspuns doar doi, din care unul ne-a zis că nu se mai ocupă de acest subiect. Deci problemele sunt structurale”, mai spune directorul din ASF.

Un prim pas, spune oficialul Autorităţii de Supraveghere Financiară, ar fi educaţia începând din şcolile primare, un astfel de program fiind deja dezvoltat de instituţia sa.

"Avem o strategie de educaţie financiară pe trei ani de zile pe care  o aplicăm pe cinci piloni, în care unul este şcoala. Anul trecut am avut primele desfăşurări de forţe, ca să zic aşa, 2.500 de copii, de clasele a VII-a şi a XI-a, au primit ore de asigurări, piaţă de capital, pensii private şi ore de discuţii diverse referitor la sistemul financiar. Faţă de anul trecut, când erau 20 de lectori din ASF, angajaţi ai ASF, anul acesta, datorită aportului asociaţiilor de profil, avem 60 de lectori voluntari care acoperă multe părţi ale ţării şi sperăm că, în doi ani de zile, să extindem acest program care să fie construit şi de Ministerul Educaţiei”, a mai spus Călin Rangu.

Directorul Direcţiei pentru Protecţia Consumatorului din ASF a precizat că instituţia sa lucrează, împreună cu Ministerul Educaţiei, la introducerea unei materii opţionale în învăţământul obligatoriu, astfel încât elevii să aibă cunoştinţe de economie încă din primii ani de viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.