Sistemul de pensii speciale trebuie eliminat, pentru că se produc discrepanţe foarte mari, iar în acest an, pentru pensile de serviciu se plătesc peste 500 de milioane de lei pentru 7.600 de oameni, a declarat marţi secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Ionescu, la conferinţa organizată de agenţia News.ro, în parteneriat cu NN România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Sistemul public de pensii a acumulat, în ultimii 25 de ani, foarte multe deficienţe de natură instituţională. Am trecut prin perioade în care s-au închis fabrici, şi ştiţi foarte bine că aveam o sumă de întreprinderi mari care au disponibilizat persoane pentru care s-a preferat o pensionare anticipată. Am avut probleme cu pensionarii, mă refer la anii ‘90. Dacă vin în istoria recentă, anul acesta avem o problemă nu doar cu cei care se pensionează anticipat, ci şi cu pensiile de serviciu. În materie de pensie de serviciu, anul acesta plătim peste 500 de milioane pentru 7.600 de oameni”, a spus Valentin Ionescu.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a afirmat că “dezmăţul continuă”, iar pentru că este an electoral, au venit foarte multe propuneri în Parlament pentru pensii speciale.

“Tehnic vorbind, sunt pensii de serviciu. S-a generat un curent, pentru că toată lumea, sigur, doreşte un venit mare şi atunci fiecare ar dori să aibă un sistem separat de sistemul public de pensii. Din punctul nostru de vedere, această situaţie nu poate continua”, a atenţionat secretarul de stat.

Valentin Ionescu a precizat că se poate admite că sunt meserii, profesii care au un anumit statut special, cum sunt militarii, care şi-au creat o lege aparte, dar a subliniat că nu trebuie să fie regimuri speciale pentru pensii.

Secretarul de stat a mai spus că unii au studii superioare şi plătesc mai mult la fondul de pensii, alţii au studii gimnaziale şi plătesc mai puţin.

"Avem o problemă cu oamenii care au studii medii. Pentru că avem un deficit foarte mare. Pe piaţa muncii, în momentul de faţă avem nişte deficite de resurse pe segmentul de educaţie medie, adică oameni care au o profesie calificată. Avem din punctul ăsta de vedere o criză, pentru că au plecat foarte mulţi oameni, în primul val şi în al doilea val de imigraţie de persoane care au studii scăzute şi care s-au dus, ştiţi foarte bine, în agricultură”, a precizat secretarul de stat.

Valentin Ionescu a mai spus că este nevoie de o rată de înlocuire în economie, în construcţii, în agricutură, unde cererea creşte, precizând că dacă se ştie care va fi cererea pe piaţă, se va şti şi cine va plăti în sistemul public de pensii.

La conferinţa cu tema ”Pensiile private. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu NN România, se discută despre situaţia actuală a sistemului de pensii şi despre strategiile de impulsionare a industriei pe termen lung, dar şi despre impactul şi beneficiile educaţiei financiare asupra economisirii pentru pensie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.