Abordarea din ultimii 25 de ani privind sistemul public de pensii este o eroare, de aceea trebuie înlocuit cu un sistem de capitalizare şi trebuie făcut un fond de rezervă care acoperă deficite temporare, a declarat marţi secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Ionescu, la conferinţa organizată de agenţia News.ro, în parteneriat cu NN România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a spus că în ce priveşte sistemul public de pensii nu a existat o anticipare.

Valentin Ionescu a precizat că sistemul public de pensii trebuie să fie într-o relaţie de complementaritate cu sistemele private, respectiv cu pilonul II şi pilonul III.

“Toată abordarea pe care noi o avem de 25 de ani pe sistemul public de pensii este o eroare. Nu dau sentinţe, dar este o eroare. Abordarea sistemului public de pensii nu porneşte de la date, porneşte de la datele demografice, ele sunt importante şi evoluţia demografică este o problemă de securitate naţională. Dar când abordezi problema sistemului de pensii, trebuie să iei în considerare un set de variabile exogene care trebuie să le pui într-o ecuaţie de regresie în momentul în care faci o prognoză. Nu putem să ne limităm la o analiză de natură descriptivă şi să spunem că avem o problemă de natură demografică şi din cauza asta sistemul public de pensii nu funcţionează. În niciun caz”, a spus Valentin Ionescu.

Secretarul de stat a adăugat că problema demografică poate fi rezolvată şi prin migraţie şi a subliniat că nu există un program de încurajare a natalităţii.

În ce priveşte sistemul de taxare, Valentin Ionescu a spus că autorităţile se feresc să majoreze taxele, arătând că, într-adevăr, nu este bine să faci asta, "dar poţi să vii cu o inovaţie”.

Secretarul de stat a arătat că sistemul public de pensii trebuie, treptat, înlocuit cu un sistem de capitalizare, care nu se poate face peste noapte, ci s-ar put ea să dureze 20 de ani. El a precizat că trebuie făcut un fond de rezervă care să acopere deficite temporare.

Valentin Ionescu a mai spus că productivitatea muncii influenţează veniturile, situaţie care, automat, are influenţă în consum şi în rata de economisire. Dacă se schimbă comportamentul de consum şi de economisire, se poate face o remodelare, pentru a vedea care va fi sustenabilitatea sistemului de pensii în cinci ani.

Secretarul de stat a subliniat că în doi-trei ani comportamentul oamenilor nu va mai fi acelaşi, standardele ocupaţionale şi cerinţele se vor schimba, iar acestea, alături de aspectele demografice, trebuie avute în vedere pentru un mecanism permanent de modelare.

Valentin Ionescu a mai spus că Ministerul Muncii încearcă să construiască o bază de date cu 580 de indicatori, pentru a se putea vedea ce se întâmplă pe mai multe segmente.

Secretarul de stat a vorbit şi despre situaţiile care complică domeniul pensiilor, arătând că o primă problemă ar fi felul în care variaţii bruşte şi de mare amploare ale natalităţii îşi pun amprenta pe dimensiunea intrărilor anuale în populaţia de pensionari, iar o alta ar fi speranţa de viaţă la vârsta de 65 ani.

Valentin Ionescu a atenţionat că deteriorarea structurii pe vârste după 27 de ani de natalitate scăzută va avea consecinţe dramatice asupra dimensiunii declinului  demografic şi a depopulării ţării, îndeosebi după anul 2030, când toţi copiii vor proveni de la femei născute după anul 1990.

La conferinţa cu tema ”Pensiile private. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu NN România, se discută despre situaţia actuală a sistemului de pensii şi despre strategiile de impulsionare a industriei pe termen lung, dar şi despre impactul şi beneficiile educaţiei financiare asupra economisirii pentru pensie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.