Comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe, din Camera Deputaţilor, au aprobat luni în unanimitate, cu 22 de voturi pentru, un amendament în proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni, potrivit căruia cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului. Potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Viorel Ştefan şi votat de 16 deputaţi, doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul familiei vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, conversia nu se va aplica contractelor de credit a căror valoare depăşeşte, separat sau cumulat, valoarea de 250.000 de franci elveţieni.

Amendamentul privind gradul de îndatorare a fost votat cu 16 voturi, fiind înregistrate opt voturi împotrivă şi o abţinere. Deputatul PNL Daniel Zamir, unul din iniţiatorii proiectului legii conversiei, s-a declarat împotriva acestui amendament.

Amendamentul care fixează un plafon de 250.000 de franci elveţieni al unui credit - sau tuturor creditelor luate de către o persoană -  pentru care se aplică legea conversiei a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 8 voturi împotrivă.

Amendamentul a fost votat de 22 de deputaţi, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra. Proiectul legii conversiei ar putea intra marţi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Cele mai multe credite ipotecare în franci elveţieni au fost acordate în 2007 şi 2008. La cursul Băncii Naţionale a României (BNR), un franc elveţian valora în jur de 1,9-2 lei în 2007 şi 2,2-2,4 lei în 2008.

Luni, un franc a fost cotat la 4,1265 lei la cursul BNR, nivel de două ori mai mare decât cursul la care s-au acordat creditele. 

Proiectul de lege depus în Parlament, care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric din momentul încheierii contractului, va avea un impact asupra sistemului financiar-bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit deputatului PNL Andreea Paul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.