Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că doreşte ca autorităţile să se implice în înfiinţarea Muzeului destinat istoriei evreilor, pentru ca acesta să devină o "instituţie serioasă" şi un spaţiu cultural recunoscut în plan extern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor, îmi îndrept şi în acest an gândul către cei care au pierit în ghetouri şi lagăre, seceraţi de gloanţe, sufocaţi în trenurile morţii sau ucişi de condiţia mizeră în care au fost aduşi. În acelaşi timp, îmi exprim compasiunea faţă de supravieţuitori, faţă de cei care şi-au pierdut rudele – soţ, soţie, copii, bunici –, dar care au avut forţa necesară de a merge mai departe în viaţă, fără însă a uita", se arată în mesajul şefului statului, citit de consilierul prezidenţial Andrei Muraru la ceremonia comemorativă organizată la Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

Preşedintele a spus că onorarea victimelor Holocaustului este "o datorie fundamentală a statului", dar şi un semn clar de normalitate care arată că "România noastră a învăţat din lecţiile secolului trecut". Acest lucru este demonstrat şi de participarea României la organismele internaţionale în domeniu, în primul rând a  Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, for al cărei conducere ţara noastră l-a preluat anul acesta.

Iohannis a vorbit din nou despre proiectul înfiinţării unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor la Bucureşti.

"Sunt convins că autorităţile române vor duce la bun sfârşit acest demers, ceea ce demonstrează faptul că suntem pe deplin hotărâţi să devenim lideri regionali în promovarea cunoaşterii Holocaustului. Muzeul trebuie să fie o instituţie serioasă, un veritabil loc al memoriei, un reper în cadrul reţelei europene a muzeelor consacrate istoriei Holocaustului", a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus să acest muzeu trebuie să devină "un adevărat spaţiu cultural destinat istoriei poporului evreu" şi istoriei evreilor din perioada celui de-al doilea Război Mondial. "Îmi exprima speranţa că viitorul muzeu şi Institutul ”Elie Wiesel” vor dezvolta în continuare proiecte educaţionale de anvergură. Aceasta presupune inclusiv extinderea programelor educaţionale pentru funcţionari publici, magistraţi, oameni politici, diplomaţi, personalul din structurile de ordine şi siguranţă publică, aşa cum ne-am propus în momentul în care am preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului", a continuat şeful statului.

Iohannis a punctat că România este apreciată de partenerii externi ca fiind o societate stabilită, de încredere, capabilă să-şi accepte trecutul şi să combată, pe viitor, orice acţiuni extremiste, discriminatorii, xenofobe, rasiste sau antisemite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.