Aurelian Marin, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), solicită Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) să revizuiască “cât mai urgent” lista făcută publică cu cele aproape 1.400 de licenţe retrase din turism. Aurelian Marin a declarat, pentru News.ro, că “lucrurile în turism în acest moment sunt foarte sensibile şi pot crea prejudicii grave de imagine”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Solicităm ANT refacerea listei după reanalizarea tuturor cazurilor din listă, întrucât există mai multe agenţii care au constatat situaţii neconforme cu realitatea. Apreciem acţiunea ANT-ului în condiţiile în care lista prezentată este conformă cu realitatea. Exista în listă multe agenţii închise de ani de zile, hoteluri chiar şi de pe litoral care au deţinut la un moment dat şi agentii de turism”, a spus Marin, care deţine agenţia de turism Paradis - Vacanţe de Vis.

El susţine că a primit numeroase mesaje şi telefoane de la parteneri, clienţi şi furnizori ca urmare a listei publicate de ANT.

“În acest moment suntem în alertă şi luăm în calcul posibilitatea de a evalua eventualele daune de imagine create”, a mai spus Marin, precizând că societatea sa funcţionează legal, deşi apare pe listă.

Pe de altă parte, consultantul în turism Traian Bădulescu spune că decizia ANT de a ridica licenţa oricărei agenţii de turism care nu deţine asigurare contra insolvenţei şi falimentului este corectă, dar modul de aplicare este geşit. 

“Lista ‘neagră’ a agenţiilor de turism fără licenţă nu a tinut cont de diferenţieri. Aceasta este o mare eroare care poate distruge anumite afaceri. Ar fi trebuit făcută o departajare între agenţiile de turism cărora le-a fost retrasă licenţa din oficiu, deci cele ‘în culpă’, care nu au mai putut prelungi asigurarea contra insolvenţei şi falimentului, şi agentiile care de bună voie, la cerere, şi-au închis anumite sedii sau şi-au închis afacerea la cerere, şi, pe de altă parte, agenţiile care au încălcat legislaţia prin abateri”, a spus Bădulescu, pentru News.ro.

El consideră că ar fi necesar un sistem informatizat care verifică în timp real dacă o agenţie de turism îndeplineşte criteriile pentru a deţine licenţă sau nu.

“E o măsură bruscă, aşa cum a procedat şi ISU după câteva incidente majore, prin solicitarea autorizaţiilor contra incendiilor. Cred că vom intra în normalitate atunci când controalele şi verificarea vor fi permanente, nu doar după ce se întâmplă incidente grave, în orice domeniu ar fi”, a mai spus consultantul. 

Una dintte variantele vehiculate în prezent ar fi reînfiinţarea unui minister al turismului, cu un personal mult mai numeros, care poate desfăşura şu acţiuni de control.

“Sau măcar avem nevoie de o autoritate mai puternică, al cărei lider să participe la şedinţele de Guvern, şi sa nu fie a cincea roată la căruţă. Pentru că acolo sunt şi profesionişti, dar care nu au putere mare de decizie”, a menţionat Bădulescu.

Consultantul subliniază că  problema licenţelor nu este cea mai gravă de pe piaţa turistică. 

“Să nu uităm că ultimele agenţii de turism care au intrat în insolvenţă (Mareea şi Genius Travel, n.r.) aveau licenţă şi asigurare. Deci trebuie regândit sistemul asigurărilor sau crearea unui fond de garantare”, mai spune consultantul.

De asemenea, Christian Tour, cea mai mare agenţie de turism din România după cifra de afaceri, a dat miercuri un termen de 24 de ore ANT pentru a corecta listele cu agenţiile cărora le-a retras licenţele, acuzând autoritatea aflată în subordinea Ministerului Economiei că a inclus pe acea listă şi firmele care şi-au relocat sau şi-au închis sediile, alături de agenţiile falimentare şi de cele fără poliţă de asigurare.

Directorul general al Christian Tour, Marius Pandel, spune că dacă ANT nu va opera respectivele modificări şi dacă nu va sancţiona persoanele responsabile de acea măsură, atunci va în judecată autoritatea, căreia îi va cere despăgubiri de 1 milion de euro.

Turoperatorul acuză că ANT a ales să publice o listă de agenţii cărora li s-a retras licenţa sau au intrat în faliment, dar pe aceaaşi listă sunt puse agenţii care au radiat puncte de lucru.

În prezent mai sunt licenţiate 1.700 de agenţii de turism.

Autoritatea Naţională pentru Turism a retras, în vederea radierii din oficiu, 1.384 de licenţe de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat poliţa valabilă de asigurare în cazul insolvenţei sau falimentului, poliţă pe care orice agenţie este obligată să o aibă şi să o afişeze public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.