Asociaţii ale elevilor şi mai multe sindicate din învăţământ au transmis, miercuri, cu ocazia Zilei Educaţiei, un manifest prin care cer, între altele, creşterea finanţării pentru Educaţie şi Cercetare la 7% din PIB, reformarea programelor şcolare şi universitare, precum şi asigurarea unei remuneraţii motivante prin Legea salarizării unitare, pentru fiecare aceste cerinţe, semnatarii înaintând şi termene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnatarii manifestului intitulat ”Educaţia 2018” susţin că în România se încearcă, ”prin toate măsurile posibile”, determinarea cadrelor didactice să părăsească sistemul de învăţământ.

”Indiferenţa autorităţilor faţă de resursa umană şi lipsa investiţiilor în învăţământ au condus la starea actuală de degradare din şcoli, mai ales în mediul rural. În multe comune, şcoala mai este susţinută acum doar de dascălii inimoşi, care încearcă prin orice mijloace să le mai trezească interesul pentru carte elevilor care trec pragul şcolii. Asta în cazul în care mai au cui să trezească interesul, mulţi elevi părăsind şcoala din motive financiare”, se arată în document.

Asociaţiile elevilor şi sindicaliştii susţin că, în România, autorităţile locale au alte priorităţi decât şcoala, iar politicienii încurajează ”nemunca şi impostura”.

”Într-o Românie în care pentru autorităţile locale sunt mai importante terenul de fotbal (maidanul) sau parcul comunal decât şcoala, iar politicienii încurajează nemunca şi impostura, pare stupid să vii să spui că la nivel mondial s-a aprobat Agenda Educaţia 2030, care prevede că profesorii sunt fundamentul sistemului educaţional şi, ca atare, trebuie să fie <<formaţi în mod corespunzător, recrutaţi şi remuneraţi, motivaţi şi susţinuţi>>”, potrivit manifestului.

Astfel, semnatarii cer adoptarea ”urgentă” a opt măsuri legate de educaţie.

Prima cerinţa prevede un acord între partidele politice pentru creşterea finanţării Educaţiei şi Cercetării la 7 la sută din PIB

”Adoptarea şi punerea în aplicare a unui Acord la nivel de partide politice pentru creşterea treptată a finanţării, astfel încât, în 2020, Educaţia şi Cercetarea să primească 7% din PIB (6% pentru Educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale şi 1% pentru Cercetare)”, se arată document.

Semnatarii cer, totodată, un program naţional de atragere a celor mai buni absolvenţi din învăţământul universitar în sistemul educaţional, prin burse şi alte beneficii, cu termen de aplicare martie 2017.

O altă cerinţă se referă la refomarea radicală a programelor şcolare/universitare ”în sensul de a se pune accentul pe partea aplicativă şi nu pe cea informativă, pentru o integrare mult mai rapidă pe piaţa muncii a absolvenţilor; de asemenea, corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele mediului economic”, cu termen iunie 2017

Semnatarii mai vor şi adoptarea Legii salarizării unitare, prin aceasta urmând să se asigure o salarizare ”motivantă” pentru toţi angajaţii din învăţământ, în funcţie de importanţa muncii lor. Şi în acest caz termenul înaintat este iunie 2017.

Un alt punct se referă la decontarea integrală a navetei elevilor, ”în paralel cu continuarea programului de achiziţionare de autocare şi microbuze pentru transportul elevilor”, cerinţă care are termen de rezolvare octombrie 2016.

Asociaţiile de elevi şi sindicaliştii mai solicită şi amenajarea ”în incinta tuturor unităţilor de învăţământ a grupurilor sanitare şi asigurarea apei potabile”, până în 1 ianuarie 2018, precum şi demararea unui program naţional pentru construirea de internate şi cantine, precum şi ”operaţionalizarea programului <<Masă caldă la şcoală>>”, până în septembrie 2017

În final, semnatarii mnifestului mai cer ”generalizarea şi finanţarea în toate unităţile de învăţământ a programului <<Şcoala de după şcoală>>“, până în 15 septembrie 2017.

Manifestul, publicat miercuri, de Ziua Educaţiei, este semnat de Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Naţională Sindicală ”Alma Mater“ şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.