Aliaţii prezidenţiabilului republican au susţinut duminică după-amiază că acesta a dat dovadă de ”geniu” dacă a reuşit să evite plata taxelor federale pe venit pentru o perioadă de 18 ani, după ce a raportat o pierdere masivă de 516 milioane de dolari în 1995. Jurnaliştii New York Times au publicat un document care indică faptul că miliardarul republican s-a folosit de o deducere fiscală substanţială pentru a evita plata unor taxe anuale de 50 de milioane de dolari în perioada 1995-2013, după ce aproape şi-a falimentat cele trei cazinouri din Atlantic City, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia de avere a miliardarului din urmă cu 21 de ani nu a fost niciodată făcută publică, tocmai pentru că demostrează deducerea fiscală extraordinară de care a profitat prezidenţialul republican pentru dezastrul financiar provocat la începutul anilor '90 prin proasta gestionare a celor trei cazinouri din Atlantic City, precum şi încercarea eşuată de a-şi deschide o linie aeriană şi prin achiziţionarea într-un moment prost a complexului Plaza Hotel din Manhattan.

Documentele obţinute de publicaţia americană au fost analizate de experţi, care au concluzionat că legislaţia taxelor este în special avantajoasă pentru cetăţenii bogaţi, iar pierderea a 916 milioane de dolari în 1995 i-ar fi putut permite republicanului să anuleze plata unor taxe pe venit echivalente pentru o perioadă de 18 ani.

Donald Trump a refuzat să comenteze cu privire la publicarea documentelor, în vreme ce campania republicanului a publicat o declaraţie prin care nici nu este confirmată, nici nu este infirmată pierderea de 916 milioane de dolari.

Între timp, campania rivalei sale democrate a exploatat mediatic investigaţia, susţinând că o asemenea practică este şocantă.

Însă, aliaţii miliardarului republican au apărut duminică pe posturile de televiziune americane pentru a-i lua apărarea lui Donald Trump.

Guvernatorul New Jersey, Chris Christie, a susţinut că investigaţia jurnaliştilor de la NY Times este ”o poveste foarte bună”, pentru că demostrează ”geniul” de care a dat dovadă miliardarul republican.

Republicanul Christie a precizat că documentele subliniază cele mai bune calităţi ale lui Donald Trump în ceea ce priveşte reducerea taxelor pentru muncitorii americani.

Rudy Giuliani, cunoscut drept un consilier apropiat al prezidenţiabilului republican, a declarat că acesta este un adevărat ”geniu” dacă a evitat plata taxelor federale pe venit pentru o perioadă atât de lungă de timp.

”Mulţi americani care sunt săraci exploatează lacunele din legislaţia fiscală şi nu plătesc absolut deloc taxe. Acestea sunt lacunele legislative”, a declarat fostul primar newyorkez Giuliani.

 Donald Trump a minimalizat investigaţia jurnaliştilor de la New York Times pe Twitter.

”Cunosc legislaţia noastră fiscală mai bine decât oricine altcineva, care a candidat vreodată pentru poziţia de preşedinte şi sunt singurul în măsură să corecteze taxele”, a susţinut republicanul.

Un avocat al miliardarului a trimis un e-mail jurnaliştilor, în care a susţinut că publicarea documentelor este ilegală pentru că Trump nu a autorizat personal o declaraţie de avere. Avocatul i-a ameninţat pe jurnalişti cu iniţierea unei acţiuni legale.

Donald Trump a refuzat vehement să respecte tradiţia campaniilor electrorale prin publicarea declaraţiei sale de avere, iar acesta a devenit unul dintre cele mai importante subiecte ale acestei campanii, iar majoritatea alegătorilor americani crede că prezidenţiabilul republican ar trebui să publice imediat documentele. Însă, Trump a refuzat să publice declaraţia sa de avere, susţinând în schimb că este subiectul unei anchete a serviciului pentru recuperarea taxelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.