Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirmă, într-un interviu pentru News.ro, că Ministerul Justiţiei a cheltuit anul trecut aproape 10 milioane de euro pentru chiriile plătite exclusiv judecătorilor şi grefierilor. Ea mai spune că există aproximativ 60 de foşti magistraţi care au pensii de peste 100.000 de lei pe lună, ministrul militând pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, întrucât există riscul ca acest sistem de pensii să nu mai fie sustenabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a declarat, referindu-se la decontarea chiriei de care beneficiază magistraţii care nu au o locuinţă în proprietate personală în localitatea în care lucrează, potrivit Legii privind statutul procurorului şi judecătorului, că numai pentru chiriile judecătorilor şi grefierilor Ministerul Justiţiei a plătit în 2015 aproximativ 10 milioane de euro.

"Legea permite ca eu, bucureşteancă fiind, dacă nu am o locuinţă în proprietate personală, să mi se deconteze chiria în Capitală. Cuantumul ţine seama de fiecare oraş, iar cu siguranţă Bucureştiul este locul în care chiria este în cuantumul cel mai mare. Nu am acum la mine o cifră cu privire la câţi magistraţi beneficiază de acest drept, dar datele noastre trebuie completate cu cifrele de la Ministerul Public pentru procurori, cu cifre de la CSM pentru magistraţii detaşaţi acolo ca, apoi, adunate aceste cifre, să avem o idee asupra cuantumului. Pot să vă spun că pentru judecători şi pentru grefieri, care se bucură de exact acelaşi drept şi exact în acelaşi cuantum, la nivelul anului 2015 Ministerul Justiţiei a cheltuit, exclusiv pentru judecători şi grefieri, echivalentul a aproape 10 milioane de euro", a afirmat Raluca Prună.

În interviul acordat News.ro, Raluca Prună a vorbit şi despre pensiile foarte mari de care beneficiază unii magistraţi, precizând că sunt aproximativ 60 de foşti magistraţi care încasează lunar pensii de 100.000 de lei.

"Eu cred că, în general, n-ar trebui să existe pensii speciale. Cred că ar terbui să existe un singur sistem de pensii, iar noi asistăm acum la o proliferare a pensiilor speciale, vedem că practic fiecare categorie, prin legi distincte în Parlament, îşi creează o pensie specială. Nici acest lucru nu este un lucru popular de spus, dar sigur, pe un continent în care se vorbeşte foarte mult despre sustenabilitatea sistemului de pensii în general, cred că societatea românească, fără pasiuni dacă se poate, trebuie să se aşeze şi să vadă dacă în ritmul acesta în care dăm pensii speciale aproape tuturor categoriilor profesionale pe care le cunoaştem, dacă nu cumva sistemul nu va mai fi sustenabil pe termen foarte scurt. Nu pot să spun nimic de plafonare, cred că cel mai corect ar fi să avem un singur sistem de pensii şi nicio pensie specială", a mai spus ministrul Justiţiei.  

Interviul integral acordat agenţiei de presă News.ro de către ministrul Justiţiei va fi publicat la ora 16.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.