Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, a încetat din viaţă. Decesul acestuia a venit la doar o zi după ce cel al lui Ioan Gyuri Pascu. Artişti şi actori români s-au arătat îndureraţi pentru trecerea în nefiinţă a celor doi. Alexandru Arşinel s-a arătat devastat, spunând că nu mai rezistă. La rândul său, actorul George Ivaşcu a spus despre Sebastian Papaiani că a fost un om care punea pasiune în tot ceea ce făcea şi că odată cu moartea lui, dar şi a actorului Gyuri Pascu, ”comedia în România a devenit foarte tristă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, despre Sebastian Papaiani: A fost unul dintre stâlpii teatrului

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon din Bucureşti, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că Sebastian Papaiani, care a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 80 de ani, a fost un ”stâlp al teatrului” şi l-a contrazis pe Florin Zamfirescu, care a spus că actorul nu a mai fost invitat să joace de instituţia teatrală încă din anii 1990.

”Era unul dintre stâlpii teatrului. A jucat în nenumărate piese şi în nenumărate filme cu mare succes şi, în felul ăsta, a crescut valoarea trupei Teatrului Giuleşti Odeon. Aşteptam să vină la sfârşitul lunii noiembrie, când facem sărbătorirea de 70 de ani de Teatru Giuleşti Odeon, să fie printre invitaţi. Avea un umor debordant şi o imaginaţie creativă greu de egalat. E un an rău. Eu am urât anul ăsta”, a spus, pentru News.ro, Dorina Lazăr.

Actriţa l-a contrazis pe Florin Zamfirescu, care a declarat, marţi, pentru News.ro, că Sebastian Papaiani se simţea uitat, ”lăsat de izbelişte de teatru”, care l-a scos la pensie prematur şi nu l-a mai folosit, încă din anii 1990. Dorina Lazăr a spus că actorul a fost invitat să joace în spectacolul ”Joi. megaJoy”, regizat de Radu Afrim, dar a refuzat.

”Întâi şi întâi, era un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun. Nu cred că Papaiani s-a certat vreodată cu cineva. În ultima perioadă era foarte, foarte trist, aproape că se rupsese de lume. În primul rând, pentru că era bolnav. În al doilea rând, pentru că se simţea uitat, lăsat de izbelişte de teatru, care l-a scos la pensie prematur şi nu l-a mai folosit. Şi asta nu s-a întâmplat ieri, când era bolnav, s-a întâmplat în anii 1990. El a fost invitat la Teatrul Bulandra, unde a avut un rol magistral în «Oblomov», în regia lui Tocilescu. Numai teatrul lui nu l-a folosit, Teatrul Odeon, nu a găsit de cuviinţă să îl folosească”, a spus Florin Zamfirescu.

”A fost invitat să joace în «Joi. megaJoy», spectacolul lui Radu Afrim, şi a ales să joace în serialele de la televiziune, unde a jucat şi domnul Zamfirescu”, a declarat Dorina Lazăr, precizând că după refuzul lui Sebastian Papaiani, în distribuţie a intrat Virgil Andriescu.

Directorul Teatrului Odeon a adăugat că trupul neînsufleţit al actorului Sebastian Papaiani va fi depus în holul instituţiei teatrale, timp de câteva ore, în ziua înmormântării.

”Trupul neînsufleţit, conform legilor sanitare, trebuie să stea 24 de ore la morgă, după care familia va comunica la ce biserică va fi depus, şi în ziua înmormântării vor fi, ca şi la Marin Moraru, ca şi la Mircea Albulescu, două-trei ore, expus în holul Teatrului Odeon, pentru ca lumea să îşi ia rămas bun de la el”, a explicat Dorina Lazăr.

Mircea Diaconu despre Sebastian Papaiani: Rămâne pentru mine aşa cum era, frumos, vesel

Mircea Diaconu a declarat pentru agenţia de presă News.ro că Sebastian Papaiani va rămâne pentru el aşa cum era, cum îl ştia, frumos, vesel, ca toţi marii actori.

”În inima, sufletul şi mintea mea va rămâne cum era, cum îl ştiu, frumos şi vesel. Ăsta este şi motivul pentru care nu merg la înmormântările colegilor mei. De când l-am văzut pe Amza Pellea în coşciug, nu mai merg. Toţi zic că un actor mare moare după un rol mare”, a declarat Mircea Diaconu pentru News.ro.

Actorul a povestit că astă iarnă l-a invitat pe Sebastian Papaiani la Bruxelles. ”L-am invitat să vadă Palatul Parlamentului European şi mi-a zis: «Lasă-mă până în primăvară, pentru că am nişte probleme de sănătate»”.

Mircea Diaconu a vrut să amintească faptul că, pe vremea regimului comunist, actorii erau greu încercaţi, profesia lor fiind încadrată la categoria a doua de muncă grea. ”Cu ani în urmă, venea câte un val aşa peste actori, se tăiau din câştiguri, se oprea impozit, câştigam «prea mult» şi Suzana Gâdea (preşedinte al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, n.r) a spus atunci: «Mai lăsaţi-i în pace, nu vedeţi ce tineri mor!». În afară de Caragiu, care a murit la cutremur, Cotescu, Bănică, Iordache n-au apucat 70 de ani, Pittiş, Pintea, la fel. Rar ajung să trăiască 80 de ani. Aşa că sintagma rămâne valabilă şi azi”.

Florin Zamfirescu, despre Sebastian Papaiani: Era un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun

Actorul Florin Zamfirescu a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că Sebastian Papaiani, care a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 80 de ani, era ”un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun”.
Florin Zamfirescu a precizat că actorul a murit în locuinţa sa, iar trupul neînsufleţit va fi depus la Teatrul Odeon în dimineaţa zilei în care va fi înmormântat.

”Întâi şi întâi, era un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun. Nu cred că Papaiani s-a certat vreodată cu cineva. În ultima perioadă era foarte, foarte trist, aproape că se rupsese de lume. În primul rând, pentru că era bolnav. În al doilea rând, pentru că se simţea uitat, lăsat de izbelişte de teatru, care l-a scos la pensie prematur şi nu l-a mai folosit. Şi asta nu s-a întâmplat ieri, când era bolnav, s-a întâmplat în anii 1990. El a fost invitat la Teatrul Bulandra, unde a avut un rol magistral în «Oblomov», în regia lui Tocilescu. Numai teatrul lui nu l-a folosit, Teatrul Odeon, nu a găsit de cuviinţă să îl folosească”, a spus Florin Zamfirescu.

El a povestit că Sebastian Papaiani se simţea ”nefolositor” şi a vorbit despre sumele mici încasate de actori din drepturile de autor.

”Se simţea nefolositor. L-am sunat acum vreo două luni şi m-am dat un admirator şi aproape că m-a repezit, nu m-a recunoscut. Şi după aia s-a întors iarăşi către problemele de teatru şi de faptul că a fost cumva dat la o parte, fără motiv. Nu există niciun motiv - Papaiani este o vedetă mare, un mare actor de film. Plus problemele pe care le avem toţi. Noi am format o asociaţie după CREDIDAM, care, din 1996, prelucrează drepturile actorilor şi am sesizat că le fură şi nu le împarte, drepturile de autor, drepturile conexe pentru difuzări”, a spus Zamfirescu.

”Am format UNART şi suntem membri. Nu reuşim să ne obţinem drepturile. CREDIDAM, care e singurul desemnat, singurul colector de sume, trimite către UNART ce vrea, într-o batjocură absolută. Ni se fură banii, iar Papaiani era membru şi în consiliul de conducere al UNART, până când a spus: «Mi-e scârbă. Să mă lupt pentru drepturile mele?». Un actor are o pensie foarte mică. Ăsta este unul din motivele pentru care Victor Rebengiuc a jucat foarte mult în ultima vreme, ca să îşi mai completeze pensia”, a adăugat Florin Zamfirescu, preşedintele UNART.

El a precizat că deşi apare foarte des în seriale difuzate, de exemplu, de postul de televiziune Acasă, sumele pe care le primeşte sunt ”ridicole”.

”Suntem în luptă totală cu CREDIDAM, cu statul care acum încearcă să pună în funcţie o nouă lege. Nu avem dreptul să ne alegem colectorul, nu avem dreptul decât să stăm acasă şi să primim câte o ciosvârcă din ce ne dau ei. De unde vin banii ăştia? Eu am apărut foarte mult, s-a întâmplat ca la postul Acasă să am cinci seriale, câte 160 de episoade, nu vorbesc numai de «Inimă de ţigan», dar, în fiecare seară, eu sunt pe post, iar sumele primite sunt ridicole. Dinică, Ernest Maftei, Papaiani sunt actorii care au jucat în toate filmele. Unde vezi un film românesc, îl vezi pe Papaiani. Degeaba, el primeşte... 50 de lei”, a mai spus actorul.

Florin Zamfirescu a mai precizat că se aştepta, după moartea lui Marin Moraru, să înceteze din viaţă Sebastian Papaiani.

”Era foarte, foarte marcat de viaţă, era obosit, era bolnav, şi nu de puţin timp. După Marinuş, eu chiar mă gândeam – urmează Papaiani, clar. Se leagă prea mult lucrurile, intervin prea repede. Gyuri Pascu ieri, Papaiani azi. Parcă vine cu coasa”, a adăugat Florin Zamfirescu.

El a mai povestit că actorul era un spirit jucăuş şi avea un farmec aparte, reuşind să schimbe atmosfera în doar zece minute.

”Papaiani avea un farmec, când era un colectiv de oameni şi apărea el, toată lumea îl iubea. În zece minute schimba atmosfera. Era un spirit jucăuş”, a spus Zamfirescu. 

George Ivaşcu, despre Sebastian Papaiani: Punea pasiune în tot ce făcea. Comedia în România a devenit foarte tristă

Actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat pentru agenţia de presă News.ro că actorul Sebastian Papaiani, care a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 80 de ani, a fost un om care punea pasiune în tot ceea ce făcea şi că odată cu moartea lui, dar şi a actorului Gyuri Pascu, ”comedia în România a devenit foarte tristă”.

”Am avut şansa să debutez cu el în anii 1990, să mergem în turnee, să stau cu el în cameră şi să îmi povestească despre teatru. Era un om absolut... De un umor şi de o bunătate extraordinară, un om care punea multă pasiune în tot ceea ce făcea. Este tare pustiu. Comedia în România a devenit foarte tristă şi suferindă. Iată, întâi Gyuri şi acum nenea Bică. Este o comedie tristă”, a spus George Ivaşcu.

Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, care în luna mai fusese internat la Spitalul Universitar de Urgenţă, în urma unui accident vascular cerebral, a încetat din viaţă marţi.

Actorul Sebastian Papaiani fusese internat în mai multe rânduri, după ce în luna mai suferise un accident vascular cerebral.

Actorul împlinise 80 de ani în luna august. Ultimul său mesaj pe Facebook a fost în 27 august, când le-a mulţumit celor care i-au transmis urări de ziua sa, spunându-le că speră să îi revadă cât mai curând. Atunci, actorul a spus că este pentru prima dată când îşi petrece ziua de naştere într-un spital.

Actorul Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960. În 1963 a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”, unde alături de tânăra actriţă Florina Luican s-a făcut remarcat atât de critici, cât şi de public. A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Căpşună din ”B.D”, Alecu din ”Asta seară dansăm în familie”, Păcală, Pompei din ”Toamna bobocilor” şi mai ales Ieremia din ”Toate pânzele sus”.

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc", cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Alexandru Arşinel: Chiar nu mai rezist

Alexandru Arşinel, devastat la vestea morţii lui Sebastian Papaiani, a declarat pentru News.ro că dacă şi Bică a murit, nu mai rezistă, ia un calmant.

Alexandru Arşinel a declarat pentru agenţia de presă News.ro că, după Ioan Gyuri Pascu, nu mai rezistă să vadă cum ”se duce” şi Sebastian Papaiani. ”E adevărat? Chiar nu mai rezist. Ieri Gyuri, azi, dacă şi Bică... caut un calmant. Este prea mult”, au fost cuvintele actorului, care nu a mai putut continua conversaţia telefonică.. 

Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, care în luna mai fusese internat la Spitalul Universitar de Urgenţă, în urma unui accident vascular cerebral, a încetat din viaţă.

Reprezentanţii UNITER au declarat pentru News.ro că familia a anunţat decesul actorului.

Actorul Sebastian Papaiani fusese internat în mai multe rânduri după ce în luna mai suferise un accident vascular cerebral.

Actorul împlinise 80 de ani în luna august. Ultimul său mesaj pe Facebook a fost în 27 august, când le-a mulţumit celor care i-au transmis urări de ziua sa, spunându-le că speră să îi revadă cât mai curând. Atunci, actorul a spus că este pentru prima dată când îşi petrece ziua de naştere într-un spital.

Actorul Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960. În 1963 a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”, unde alături de tânăra actriţă Florina Luican se face remarcat atât de critici, cât şi de public. A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Căpşună din ”B.D”, Alecu din ”Asta seară dansăm în familie”, Păcală, Pompei din ”Toamna bobocilor” şi mai ales Ieremia din ”Toate panzele sus”.

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc", cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.