Peste 400 de intervenţii chirurgicale pe inimă pentru copii au fost făcute, în ultimii trei ani, în Spitalul Clinic "Marie Curie" din Capitală, prin parteneriatul cu clinica San Donato din Italia, iar săptămâna viitoare patru medici români vor pleca cu aceeaşi echipă italiană să opereze copii în Iordania, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

" În ultimii ani, cu ajutorul partenerilor din Italia şi cu suportul medicilor din România s-au făcut peste 400 de intervenţii chirurgicale pe inimă pentru copii. Principalul centru este Marie Curie, în care s-au efectuat aceste operaţii. Peste 400 de copii au fost salvaţi prin acest parteneriat internaţional. Avem încă şi copii care nu pot beneficia de acest tip de operaţie în România. De aceea este esenţial să dezvoltăm mai departe aceste parteneriate internaţionale, este esenţial să ne dăm seama că nu suntem buricul pământului, este esenţial să ne dăm seama că avem ce învăţa de la partenerii noştri şi că, la un moment dat, şi noi vom oferi mai departe aceste ajutor", a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Maria Sklodovska Curie".

Potrivit ministrului, săptămâna viitoare patru medici de la Spitalul Marie Curie vor pleca în Iordania cu echipa San Donato.

"Un exemplu este ceea ce se întâmplă acum. În săptămâna următoare, patru medici din România vor pleca în Iordania alături de echipa de la San Donato pentru a ajuta copiii de acolo", a spus Voiculescu.

El a adăugat că a fost semnat un nou acord cu Clinica San Donato pe încă trei ani.

"Aş vrea să subliniez semnarea unui nou acord cu Clinica San Donato din Italia. În perioada următoare vom dezvolta parteneriatul în domeniul transplantului de măduvă osoasă. Au fost pregătiţi 18 specialişti. Este vorba nu numai despre medici din Italia care vin în România şi operează alături de medici din România. Este vorba de traininguri oferite pentru personal medical din România. Începând din anul acesta vom avea, pentru prima dată o specialitate de rezidenţiat - cardiologie pediatrică", a adăugat Voiculescu, precizând că reuşita în sistem înseamnă oameni, infrastructură, parteneriate internaţionale.

Anual, peste o mie de copii sunt operaţi în străinătate, mulţi dintre ei pentru transplant de măduvă, a precizat Vlad Voiculescu.

"Noi trimitem peste 1.000 de copii în străinătate în fiecare an, parte din ei merg pentru transplant medular, parte pentru alte intervenţii, fie chirurgicale, fie de alt tip", a adăugat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, managerul Spitalului "Marie Curie", Daniel Buzatu, a spus că de vineri există un nou contract cu Clinica San Donato. 

"Astăzi (vineri, n.r.) am intrat în posesia unui nou acord cu Clinica San Donato pentru încă trei ani ceea ce pentru spitalul nostru este încă un pas înainte. Luna viitoare vor pleca la pregătire în Italia, la San Donato,  trei medici şi o asistentă, apoi vor mai pleca şi alte patru asistente", a precizat Buzatu.

Unul dintre membrii echipei San Donato, chirurgul Tammam Yousef, care a făcut facultatea la UMF Carol Davila şi l-a avut mentor pe prof. dr. Ioan Pop de Popa, a spus că de la începutul anului viitor va exista un program continuu la Spitalul Marie Curie.

"Nu se va mai întrerupe activitatea aici. În fiecare an, sunt 1.000 de nou-născuţi care au nevoie de operaţie. În următorii trei ani, cel puţin cinci centre vor trebui să lucreze, iar  fiecare să aibă 250-300 de cazuri pe an ca să poată rezolva problema. Cel mai important lucru este că acum rezolvăm urgenţele. Înainte, toate urgenţele, toate maternităţile stăteau şi se uitau la copii cum se sting, dar acum acest lucru nu se mai întâmplă", a precizat Tammam Yousef.

El a mai spus că echipele de medici români vor opera zilnic, din 2017.

"Noi, în trei ani cred că nu o să mai trimitem niciun copil afară. Noi nu avem morbiditate, nu avem probleme, nu avem infecţii, nu avem sângerări. De la anul vor fi echipe de români care vor opera în fiecare zi.  Clar.  Toţi nou-născuţii pe care i-am operat, aproape 20, nu avem nicio mortalitate", a adăugat Yousef, precizând că un medic, pentru a face operaţii pe cord la nou-născuţi, are nevoie de o pregătire care poate dura între cinci şi zece ani.

Până la sfârşitul anului, îşi va încheia pregătirea primul chirurg cardiac pediatric care va putea lucra singur la Spitalul Marie Curie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.