Scurtmetrajul documentar ”Sfârşitul verii”, realizat de Alina Manolache, un portret colectiv al unor absolvenţi de liceu din Bucovina, a fost prezentat, miercuri, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti şi va rula, alături de ”Bondoc”, în sala de la Institutul Francez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul conturează portretul colectiv al unor absolvenţi de liceu din Vama, Bucovina. Este ultima vară înainte ca fiecare să pornească pe drumul său, în care frenezia momentelor petrecute împreună începe să se amestece cu incertitudinile viitorului şi cu primele gânduri mature.

Scurtmetrajul documentar a fost filmat timp de două săptămâni, în Vama, în timpul Aristoteles Workshop, unde, timp de o lună, echipe de patru tineri cineaşti trebuie să îşi caute subiecte, să filmeze, să monteze şi să livreze o primă variantă a filmului.

”Structura documentarului e, în mare parte, aceeaşi. Foarte mari modificări nu au fost”, a declarat Alina Manolache despre filmul a cărui variantă finală a fost realizată în decurs de un an de la finalizarea proiectului, în 2014.

”Timpul fiind foarte scurt, căutarea e accelerată, şi am avut mare noroc să-i găsesc pe băieţi. Ei au fost foarte deschişi şi apropiaţi de noi”, a povestit ea, adăugând că un mare aport l-au avut şi interviurile realizate cu fiecare dintre adolescenţi.

În plus, spune regizoarea, niciuna dintre scene nu a fost regizată. ”A ajutat mult şi faptul că m-am apropiat de ei prin interviuri”, a mai spus Alina Manolache. 

”Titlul este legat mai mult de perioada în care am filmat, final se august - început de septembrie, dar era şi ultima vară petrecută de ei împreună, înainte de a pleca la facultate”, a mai explicat ea.

”Sfârşitul verii” va rula, împreună cu ”Bondoc”, la Cinema Elvira Popescu, dar şi în festivalul DocuArt, care va avea loc la Bucureşti în perioada 27 septembrie - 2 octombrie.

Alina Manolache spune că este orientată exclusiv spre genul documentar şi, în prezent, dezvoltă un lungmetraj, a cărui temă este legată tot de adolescenţă.

”Sfârşitul verii” este produs de Dan Nuţu prin Aristoteles Workshop Association, imaginea este semnată de Ruben Agadjanean şi montajul este realizat de Gabi Basalici şi Mircea Bobînă.

Producţia a avut premiera naţională la Astra Film Festival 2015, în secţiunea Romanian Competitive, şi a fost selectat în competiţia Premiers Pas a Festivalului de Film Documentar Visions du Reel Nyon. Documentarul a fost filmat în cadrul celei de-a IX-a ediţii Aristoteles Workshop.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.