Proiectul de hotărâre privind acordul de principiu pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale în scopul construirii de locuinţe a fost aprobat, miercuri, cu 28 de voturi ”pentru”, în sală fiind prezenţi doar consilierii PSD, după ce cei de la PNL, USB şi PMP au părăsit şedinţa, acuzând că social-democraţii le-au refuzat dreptul de a dezbate proiectele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a discutat acest proiect de hotărâre pentru acordul de principiu, iniţiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea, privind înfiinţarea unei societăţi comerciale care să aibă ca obiect de activitate construcţia de locuinţe. Firea a motivat că, astfel, vrea să rezolve o problemă socială majoră, în condiţiile în care deficitul de locuinţe în Bucureşti ar fi de aproximativ 200.000, cererile de locuinţe înregistrate la PMB fiind inclusiv din partea unor persoane evacuate sau care urmează să fie evacuate din imobile retrocedate.

Proiectul a fost aprobat cu votul a 28 din cei 55 de consilieri locali, în sală fiind prezenţi doar consilierii PSD. Consilierii PNL, USB şi PMP au părăsit şedinţa înainte de supunerea la vot a acestui proiect,  acuzând că social-democraţii le-au refuzat dreptul de a dezbate proiectele.

La începutul şedinţei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spunea că societatea comercială pe care ar urma să o înfiinţeze primăria pentru construcţia de locuinţe nu va fi o societate 100% a municipalităţii ”care s-ar sustrage” de la verificările financiare, iar apartamentele ”vor putea fi achiziţionate în condiţii avantajoase”.

”V-am auzit pe toţi în campania electorală cum aţi spus că-i sprijiniţi pe tineri, că sprijiniţi cazurile sociale, că nevoia de locuinţe în Capitală e foarte mare, că preţurile de pe piaţă sunt extrem de ridicate pentru o familie cu venituri mici. (...) Tinerii sunt în imposibilitatea de a contracta împrumuturi. Mă refer la tineri care provin din sistemul de sănătate, adică medici, asistenţi, educaţie, profesori, educatori, în mediul artisitic şi alte domenii”, a spus Firea, la începutul şedinţei CGMB.

Primarul general a mai spus că apartamentele vor putea fi achiziţionate ”în condiţii avantajoase, cu un avans foarte mic şi cu rate care pot fi plătite în 15-20 de ani” sau pot fi închiriate cu ”o sumă modică”.

”Activitatea acestei societăţi comerciale va fi transparent, ea nu se substituie vreunui control, va avea atât control intern, cât şi controlul dumneavoastră, precum şi al auditului Primăriei Generale a Capitalei, şi fireşte ale Curţii de Conturi. Nu e vorba de o societate 100% a municipalităţii care s-ar sustrage  printr-o modalitate aparte, pe care unii o intuiesc, de la verificările financiare şi corectitudinea operaţiunilor”, a mai spus primarul general.

Firea a dat drept exemplu faptul că un apartament de 60 metri pătraţi se vinde acum cu peste 60.000 de euro, iar un apartament construit de către muncipalitate va costa la jumătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.