Plăcinte de dovleac, sarmale fierte în dovleac la cuptor cu lemne, dulceaţă, precum şi preparate speciale gătite de un maestru bucătar pot fi încercate la ”Zilele Dovleacului”, un festival etno-gastronomic care se desfăşoară în perioada 16 -18 septembrie, la Poşta Câlnău, în judeţul Buzău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul ”Zilele Dovleacului” adună producători din zonă, care pregătesc diverse feluri de mâncare pe bază de dovleac gătite la faţa locului, în acest an fiind prezenţi şi maeştri bucătari renumiţi, precum Horia Vârlan, care este aşteptat să gătească pentru oaspeţii festivalului sâmbătă, la prânz. 

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

Manifestarea este la a doua ediţie şi a fost iniţiată de Ionel Horhocea, căruia i-a venit ideea de a cultiva dovleci după ce în urmă cu câţiva ani a participat în Serbia la o manifestare asemănătoare.

”Sper ca această manifestare să ne ajute să promovăm acest fruct care este foarte sănătos şi să nu îl mai dăm la animale aşa cum se procedează în general”, a declarat Ionel Horhocea, iniţiatorul festivalului de la Poşta Câlnău.

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

Printre oaspeţii celei de a doua ediţii a festivalului ”Zilele Dovleacului” se numără şi un producător de dovleci din Republica Moldova, supranumit Regele Dovleacului din Basarabia.

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

”Am început să cultiv dovleci dintr-o prostie ca să zic aşa. Am un prieten în Canada care într-o joacă aşa m-a întrebat ce pot face să mă ştie o lume întreagă şi mi-a dat nişte seminţe de dovleac despre care mi-a zis că fac nişte dovleci foarte mari. Am pregătit cultura încă din iarnă, am pus răsad, iar în toamnă am reuşit să fac un dovleac de 120 de kilograme. De atunci m-am luat să cultiv organizat dovleci, fac rost de tot mai multe feluri de sămânţă şi cultiv mai multe soiuri. Văzându-mă pe mine au început şi alţii să cultive şi avem chiar producători care fac anual sute de tone de sămânţă pe care o dau la export şi aşa am reuşit noi să promovăm dovleacul ”, a declarat Ion Ciocanu, producător de dovleci din Republica Moldova.

Bărbatul a explicat că dovleacul poate fi consumat în multe feluri şi este folosit în diverse bucătării internaţionale.

”Se poate folosi ca legumă, în plăcinte, am descoperit spagheti cu dovleac, se face făină de dovleac. Eu personal prefer dovlecii mici care se pot scobi uşor şi umple cu cei ai prin casă cu brânză, cu stafide, cu puţin zahăr şi băgaţi la cuptor. Există multe feluri de dovleac, unii au şi gust de ananas pentru că, deşi este un fruct hrănitor, nu toată lumea suportă mirosul lor, asociindu-l cu mâncarea pentru animale. Şi pentru acela există modalităţi de a-l găti, cu ceapă cu usturoi cu unt şi nu mai ai nici o idee că acolo a fost dovleac”, a explicat Ion Ciocanu.

Vineri, în prima zi a festivalului, organizatorii au pregătit plăcintă de dovleac şi sarmale fierte în dovleac la cuptor cu lemne, dar şi dulceaţă de dovleac.

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

Pe lângă felurile de mâncare preparate, în timpul festivalului se vor alege şi cei mai frumoşi, dar şi cei mai mari dovleci care, în acest an, cântăresc 80 şi 100 de kilograme.

Festivalul etno-gastronomic Zilele Dovleacului se desfăşoară în perioada 16-18 septembrie  în localitatea Poşta Câlnău situată pe DN2 E85 la 12 kilometri de oraşul Buzău. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.