Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri, în discursul anual despre starea Uniunii Europene, că instituţia pe care o conduce va propune implementarea unei reţele 5G până în 2025 şi internet wireless în fiecare oraş şi regiune europeană până în 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Conectivitatea trebuie să funcţioneze în avantajul tuturor. Comisia propune o reţea 5G global implementată în Europa până în 2025. Vor mai putea fi create alte 2 milioane de locuri de muncă în UE. Toţi vor beneficia de conectivitate ceea ce înseamnă că nu contează unde locuieşti şi cât câştigi. Propunem astăzi ca fiecare oraş, fiecare regiune euroopeană să aibă acces fără fir la internet până în 2020”, a spus Juncker, în cadrul discursul anual despre starea Uniunii Europene în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Preşedintele Comisiei Europene a mai precizat că tehnologia digitală şi comunicaţiile digitale ”există în fiecare segment al vieţii”, motiv pentru care oamenii au nevoie de internet de mare viteză. 

”Trebuie să investim în această conectivitate acum. Şi de aceea astăzi Comisia propune o reformă a pieţelor telecomunicaţiilor din Europa. Vrem să creăm un nou cadru legal care să atragă şi să faciliteze investiţiile în conectivitate. Companiile trebuie să-şi poată planifica investiţiile pe următorii 20 de ani pentru că, dacă europenii investesc în noi reţele şi noi servicii vorbim, de cel puţin 1,3 milioane de locuri de muncă în următorii zece ani”, a mai spus el. 

Juncker a mai precizat că, în ultimii doi ani, Comisia a retras 100 de propuneri legislative, a redus faţă de anul trecut numărul iniţiativelor propuse şi a lansat o reexaminare ”profundă a legislaţiei europene în vigoare în totalitatea sa”. 

”Comisia, Parlamentul şi Consiliul au hotărât împreună să elimine cheltuielile pentru deplasare în cazul telefoanelor mobile. E o promisiune la care ţinem şi în această vară serviciile noastre au redactat un document refertoare la costurile cu roamingul. Acest proiect a pornit cu o bună intenţie, a fost corect pe plan tehnic, dar nu corespundea promisiunilor care au fost făcute. De aceea l-am retras. Încă de săptămâna viitoare vom veni cu un proiect mai bun şi atunci când vă veţi deplasa în Europa cu telefonul dvs. mobil vă veţi simţi ca acasă oriunde în Europa”, a mai spus Juncker. 

 

Corespondenţă de la Strasbourg, de la Larisa Bernaschi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.