Preşedintele Franţei, François Hollande, şi premierul Dacian Cioloş au ajuns, marţi după-amiază, cu un elicopter la Ghimbav, unde vor participa la inaugurarea fabricii Airbus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

François Hollande şi Dacian Cioloş au venit cu un elicopter H215, care va fi produs la fabrica Airbus de la Ghimbav.

Preşedintele Franţei a fost întâmpinat de 28 de elevi care de anul acesta vor învăţa la prima clasă organizată la şcoala profesională cu profil aeronautic din Braşov, care va funcţiona la Colegiul Tehnic ”Transilvania” din Braşov, toate dotările necesare fiind asigurate de compania Airbus.

În continuarea vizitei, Hollande se va întâlni cu un grup de angajaţi ai fabricii Airbus de la Ghimbav, după care va vizita hala în care se vor produce elicopterele H215.

Pe drumul care duce din localitatea Ghimbav la fabrica Airbus au fost montate steaguri ale României, Franţei şi UE. În zonă au fost mobilizate zeci de echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei şi SMURD.

Printre invitaţii la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav se numără primarul Braşovului, George Scripcaru, şeful Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, conducerea Academiei Forţele Aeriene ”Henri Coandă” din Braşov, dar şi parlamentari.

Directorul general al companiei Airbus Helicopters Industries, Serge Durand, declara, la începutul lunii septembrie, într-un interviu acordat News.ro, că fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav are deja clienţi pentru aparatele H215 care urmează să fie produse începând de anul viitor, el precizând că elicopterul este ideal pentru misiunile ONU, însă grupul Airbus speră ca printre primii clienţi să se afle entităţi din România.

Înainte de inaugurarea fabricii, francezii de la Airbus s-au asigurat că dispun de personal calificat, una dintre problemele tot mai mari cu care se confruntă investitorii străini pe piaţa locală. Astfel, 21 de specialişti români au absolvit în această vară un curs de pregătire de 11 luni la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, Franţa. Însă pregătirea angajaţilor în Franţa rezolvă doar o parte din necesarul de forţă de muncă.

Pentru asigurarea forţei de muncă pe termen lung, Airbus Helicopters a încheiat un parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Braşov, Ambasada Franţei şi a Germaniei, Clusterul Transilvania Aerospace, Institutul Francez din România, Alianţa Franceză Braşov, Colegiul Tehnic Transilvania, Universităţile Aix din Marsilia şi Paris-Sud.

Pe lângă producţie, fabrica de la Ghimbav va asigura, în colaborare cu compania IAR, mentenanţa pentru aparatele fabricate.

Pentru uzina din România, Airbus Helicopters a înfiinţat filiala Airbus Helicopters Industries, care se ocupă de construcţia liniei finale de asamblare a elicopterelor H215. Compania se va ocupa şi cu vânzarea şi exportul produselor în toată lumea.

La dezvoltarea proiectului H215 în România participă companiile româneşti IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.