Mii de oameni au ţinut duminică, la ora locală 8.46 (15.46 ora României), la Ground Zero din New York un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, printre care s-au numărat şi cinci români, moment care a dat startul ceremoniilor organizate pentru a marca 15 ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste comise pe teritoriul Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 17:30 - Lui Hillary Clinton i s-a făcut rău la ceremonia de la New York

Candidatei democrate la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, i s-ar fi făcut rău în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, organizată la New York.

Potrivit primelor informaţii, Clinton a leşinat, a declarat o sursă din serviciile de ordine, citată de Fox News.

Potrivit martorilor oculari, fostul secretar de stat s-a ridicat să plece înainte de încheierea ceremoniei, când a fost pe punctul de a se prăbuşi.

Ea a fost sprijinită de un membru al echipei sale de pază, care au ajutat-o şi să se urce în maşină.

Clinton şi-a pierdut pantoful pe drum.

UPDATE - Moment de reculegere la New York în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie

La ceremonie asistă şi candidaţii la preşedinţie Hillary Clinton şi Donald Trump. Ei nu vor face, însă, declaraţii politice.

În acelaşi timp, preşedintele Barack Obama a ţinut în privat un moment de reculegere la Casa Albă.

Ora 8.46 (15.46 ora României) este momentul în care primul avion deturnat a lovit Turnul de Nord al World Trade Center.

 

După momentul de reculegere, rudele victimelor atacurilor din 2001 – precum şi cele ale oamenilor care şi-au pierdut viaţa în atentatul din 1993, de la World Trade Center – au început să citească numele celor morţi.

Şeful statului va participa, începând cu ora locală 9.30 (16.30 ora României), la o ceremonie în memoria victimelor la Pentagon, alături de secretarul american al Apărării Ash Carter, precum şi de şeful Statului Major Interarme, generalul Joe Dunfold.

La Shanksville, în Pennsylvania, unde un avion deturnat s-a prăbuşit după ce pasagerii şi echipajul au încercat să îi imobilizeze pe terorişti, o slujbă va avea loc începând cu ora 9.45 (16.45 ora României). Sute de oameni sunt aşteptaţi.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.