Liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a ameninţat Statele Unite că va repeta atacurile din 11 septembrie "de mii de ori”, într-o înregistrare difuzată cu ocazia împlinirii a 15 ani de la atentatele de la New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

11 septembrie este “rezultatul crimelor voastre împotriva noastră”, a declarat Ayman al-Zawahiri într-un clip difuzat de conturile jihadiste pe internet, adresându-se Statelor Unite.

Potrivit lui, dacă aceste “crime” vor continua, 11 septembrie “se va repeta de mii de ori”.

Zawahiri a evocat politica Statelor Unite faţă de ţările arabe şi musulmane, denunţând “ocupaţia” pământurilor din aceste ţări şi susţinerea lor faţă de guverne “criminale şi corupte”.

Aceste ameninţări vin în condiţiile în care responsabili americani afirmă că Statele Unite au învăţat să se apere de atacuri jihadiste sofisticate, dar rămân vulnerabile în faţa operaţiunilor mai rudimentare desfăşurate de extremişti locali.

Pe 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi – cel mai sângeros atac străin de pe teritoriul american din istorie. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.