O parte din arhiva de documente a Studioului Sahia Film a fost decontaminată la Centrul de Iradieri Tehnologice de la Măgurele (IRASM), arhivă redescoperită la mijlocul lunii iulie într-un subsol impropriu, a anunţat ministrul Culturii, Corina Şuteu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decontaminarea efectuată la IRASM este o condiţie esenţială pentru oprirea procesului de degradare a documentelor pe hârtie şi pentru începerea operaţiunilor de verificare, inventariere şi depozitare în condiţii adecvate a acestei preţioase arhive, încă necercetate de specialişti”, a scris ministrul Culturii.

Potrivit Corinei Şuteu, din 2012, Centrul de Iradieri Tehnologice - IRASM de la Măgurele, departament al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei“, a demarat un program de dezinfecţie prin iradiere a patrimoniului cultural, de la colecţii de icoane la piese de muzeu, arhive de documente şi de film, la solicitarea instituţiilor şi organizaţiilor deţinătoare ale acestor obiecte de patrimoniu.

IRASM este autorizat de Ministerul Culturii pentru conservarea bunurilor culturale mobile. Dezinfecţia patrimoniului cultural se poate face în mod gratuit.

Înfiinţat în anii 1950, Studioul Sahia Film a fost, timp de patru decenii, principalul producător de material documentar din România, arhiva de documente a instituţiei cuprinzând, între altele, materiale despre producţia cinematografică, colaborările internaţionale ale Sahia, scenarii şi decupaje, de la începuturile studioului până în anii 1990.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.