Organizaţia ”Henri Coandă” a trimis joi un memoriu Guvernului României, prin care aminteşte de nenumăratele demersuri întreprinse în ultimii cinci ani pentru înfiinţarea şi organizarea Casei Memoriale ”Coandă”, în imobilul care a aparţinut familiei omului de ştiinţă Henri Coandă, aflat pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29, şi a precizat că a strâns 1.000 de semnături olografe pentru acest proiect în doar zece ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia solicită, totodată, Guvernului să urgenteze demersurile pentru consolidarea, restaurarea şi amenajarea Casei ”Coandă”, ca spaţiu cultural şi de inovaţie.

Imobilul se află în zona Lascăr Catargiu, ascuns de copaci şi uitat de autorităţi, fiind o clădire cu arhitectură impresionantă, abandonată, care de peste trei decenii se degradează. Casa părintească a lui Henri Coandă poate adăposti Casa Memorială, devenind singura de acest gen din România şi din lume, care să fie ”o casă a gândirii româneşti dinamică şi interactivă, care să adăpostească nu numai expoziţia, ci să fie şi spaţiu activ, dedicat tinerilor care doresc să se întâlnească pentru a pune la cale lumea de azi şi de mâine, prin inovaţie şi cultură”, se arată în manifest.

Potrivit organizaţiei, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de indiferenţa autorităţilor privind gestionarea şi exploatarea patrimoniului cultural şi ştiinţific Coandă, a strâns 1.000 de semnături olografe de susţinere, în doar zece ore. 

”Considerăm că patrimoniul cultural Coandă şi Casa Coandă trebuie să se regăsească public aşa cum se regăsesc casele memoriale ale marilor reprezentanţi ai civilizaţiei mondiale, împreună cu patrimoniile lor aparţinătoare”, mai scriu semnatarii memoriului.

”Domnule Dacian Cioloş, în calitatea pe care o deţineţi de prim-ministru al României, vă rugăm să dispuneţi constituirea unui grup de lucru format din specialişti şi reprezentanţi ai Guvernului, ai Academiei Române, ai Ministerului Culturii şi Asociaţiei Henri Coandă pentru identificarea unor soluţii argumentat-sustenabile în vederea înfiinţării Casei Memoriale Coandă ca unitate privată, neguvernamentală, cu rol în protejarea şi valorificarea întregului patrimoniu cultural Coandă din România, care să desfăşoare activităţi culturale, ştiinţifice, educaţionale şi turistice”, scriu semnatarii apelului.

Organizaţia mai notează că, în cazul în care Academia Română sau Ministerul Culturii nu îşi asumă răspunderea înfiinţării şi organizării sustenabile a Casei Memoriale Coandă, să fie delegată Asociaţia ”Henri Coandă” pentru a prelua atribuţiile de înfiinţare şi organizare, în vederea atragerii fondurilor necesare restaurării imobilului şi pentru deschiderea publică a Casei Memoriale Coandă pănă la aniversarea momentului centenar al Marii Uniri.

Cei care semnează au vârste cuprinse între 16 şi 80 de ani şi provin din multe medii sociale şi domenii de activitate: profesori, jurişti, aviatori, piloţi, medici, economişti, ofiţeri, ingineri, operatori, contabili, IT-işti, muncitori, artişti şi elevi. 

Organizaţia ”Henri Coandă” duce de şase ani o activitate pentru valorificare şi administrarea unitară a patrimoniului celui care a dat lumii nu numai primul motor cu reacţie, ci şi alte 250 de descoperiri reflectate în 707 brevete de invenţie. 

Henri Coandă este inventatorul şi constructorul primului avion cu reacţie din lume în 1910, descoperitorul şi utilizatorul fenomenului de ataşare fluidă denumit şi efectul Coandă, constructorul primelor farfurii zburătoare încă din 1932, cel ce a imaginat transporturi suspendate pe fir şi transporturi în interiorul tuburilor.

A fost omul care a avut numeroase studii şi realizări în domeniul construcţiilor imaginând imobile multicelulare de 100 de metri înălţime având 1.200 de locatari, cercetătorul care a fost de două ori propus la premiul Nobel, creatorul care a propus înfiinţarea în ţară a unei Case a Gândirii Româneşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.