Pelicula ”Julieta”, de Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2017, informează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spania a fost prezentă, de-a lungul timpului, la această categorie a premiilor Academiei Americane de Film, cu cinci pelicule ale lui Pedro Almodóvar, iar de patru ori o peliculă spaniolă a fost distinsă cu trofeul Oscar. ”Mar Adentro” al lui Alejandro Amenabar a obţinut cel mai recent premiu pentru Spania la gala Oscarurilor.

Propunerea de anul acesta a fost anunţată, miercuri, de Academia Spaniolă de Film.

Protagoniştii lungmetrajului ”Julieta” sunt actorii Emma Suárez, Daniel Grao şi Adriana Ugarte. Filmul este bazat pe mai multe povestiri scurte, scrise de Alice Munro, scriitoare recompensată cu Nobel. Pelicula spune povestea Julietei, care trăieşte în Madrid. Ea tocmai şi-a pierdut soţul, iar fiica sa, care abia a împlinit 18 ani, decide să plece de acasă. Julieta face tot ce poate pentru a o găsi, însă singurul lucru pe care-l descoperă este cât de puţine lucruri ştie despre ea.

Filmul a fost lansat în Spania în luna aprilie şi a participat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Pedro Almodóvar a renunţat la evenimentele de promovare pentru noua sa peliculă, după ce numele regizorului a apărut în cazul Panama Papers.

Pe lista scurtă pentru propunerea Spaniei la o nominalizare la Oscarul pentru film străin s-au aflat ”La novia”, de Paula Ortiz, şi ”El Olivo”, de Icíar Bollaín.

În 2000, filmul ”Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre” al lui Almodóvar a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină”. Pelicula ”Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al borde de un ataque de nervios” a primit o nominalizare la aceeaşi categorie pentru gala premiilor din 1989.

Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu” pentru ”Vorbeşte cu ea/ Hable con ella”, film pentru care a fost nominalizat şi la categoria ”cel mai bun regizor”. 

Spania a mai fost reprezentată de şase ori de José Luis Garci, care a primit patru nominalizări şi a câştigat un premiu, pentru ”Volver a empezar”. În plus, Carlos Saura a reprezentat Spania la Oscaruri de cinci ori.

Propunerea României de anul acesta este ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, în timp ce ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, coproducţie cu participare românească, este propunerea Germaniei.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor pentru nominalizarea la premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film străin” este 3 octombrie 2016. Academia americană de film va anunţa lista filmelor eligibile în cursul lunii octombrie. Nouă pelicule finaliste pentru o nominalizare, selectate din câteva zeci de propuneri, vor fi anunţate pe 17 ianuarie 2017, în timp ce titlurile celor cinci finaliste vor fi anunţate odată cu nominalizările la celelalte categorii, pe 24 ianuarie 2017. Câştigătorii tuturor categoriilor vor fi anunţaţi la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar, ce va avea loc pe 26 februarie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.