”Omul-pernă”, regizat de Eugen Gyemant, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol la cea de-a noua ediţie a Undercloud - Festivalul Internaţional de Teatru Independent, care s-a desfăşurat în perioada 22 – 31 august, la ArCuB Gabroveni din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunea spectacolului de teatru se petrece într-un stat totalitar fictiv, în care un scriitor anonim este interogat în legătură cu poveştile lui macabre şi asemănările dintre acestea şi o serie de crime petrecute în oraş. Ancheta este condusă de doi detectivi excentrici. Din distribuţie fac parte Ionuţ Grama, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc, Andrei Seuşan şi Teodora Iancu.

Premiul a fost decernat miercuri seară, al gala de închidere a festivalului Undercloud, ce a avut loc în Sala Mare de la ArCuB Gabroveni.

Juriul a fost format din regizoarea Sanda Manu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, directorul Teatrului Metropolis - actorul George Ivaşcu, criticul de teatru Octavian Saiu, actriţa Dorina Chiriac şi scenografa Iuliana Vîlsan.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Ilona Brezoianu, pentru rolul din spectacolul ”Fata din curcubeu”, regizat de Lia Bugnar.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Dan Rădulescu, pentru rolul Michal din spectacolul ”Omul-pernă”.

La categoria ”cea mai bună regie” a fost premiat Eugen Gyemant, pentru spectacolul câştigător, ”Omul-pernă”. Premiul a fost înmânat de actriţa Dorina Chiriac.

”Mi-a fost foarte greu să fac parte din acest juriu, pentru că în concurs se află în proporţie de 80% prieteni ai mei, oameni pe care îi admir. M-am gândit iniţial să mă retrag, apoi m-am gândit că fiind atât de subiectivă şi iubind atât de mulţi oameni dintre concurenţi voi deveni automat obiectivă, ceea ce mi s-a şi întâmplat”, a spus actriţa.

Premiul juriului a fost acordat Teatrului Independent ”Unteatru”, iar premiul Dada Undercloud pentru scenografie i-a revenit Mariei Nicola, pentru scenografie şi costume în spectacolul ”Omul-pernă”.

”Interpretez acest festival ca pe un demers de reprofesionalizare a mediului independent atât de divers şi pândit de atât de multe pericole. Ce învăţăm din selecţia acestui festival este că nu apartenenţa este importantă, ci valoarea. Spectacolele de teatru sunt pure şi simple, indiferent dacă sunt în mediul independent sau în mediul instituţionalizat. Asta este o lecţie bună, care ar trebui însuşită, mai ales că în spaţiul public din România are loc o dezbatere cu aspect doctrinar, care opune teatrul independent teatrului de stat. Cred că e o dihotomie care nu are motivaţie reală şi aştept momentul în care teatrul independent va primi subvenţie, aşa cum se întâmplă peste tot”, a spus Victor Ioan Frunză.

Premiul Undercloud pentru concept, regie şi interpretare le-a revenit spectacolelor ”Aleargă, fals jurnal de jogging”, regizat de Silvia Călin, după un text semnat de Ana Maria Sandu, cu Nicoleta Lefter în distribuţie, şi ”(P)rotagonista”, de Marco Tesei, regizat de Mariana Cămărăşan şi Amalia Iorgoiu, cu Florina Gleznea în distribuţie.

Premiul Teatrul Liber – Under any Cloud i-a revenit lui Mihai Măniuţiu, pentru promovarea şi susţinerea tinerei generaţii de artişti, în calitate de manager al Teatrului Naţional Cluj-Napoca. 

The Excellence Award Undercloud 2016 i-a fost acordat spectacolului ”The Tragedian”, al cărui autor şi protagonist este Alister O’Loughlin, cofondatorul Prodigal Theater din Londra, cu dramatizarea şi regia semnate de Miranda Henderson. Premiul a fost prezentat de Octavian Saiu.

”Este un spectacol emblematic pentru ceea ce înseamnă teatru la persoana I, teatru trăit ca o experienţă a singurătăţii pe scenă, care se însoţeşte de spectatori, care comunică în permanenţă cu spectatorii, care creează ceva ce seamănă cu o clipă de graţie”, a spus Octavian Saiu, care şi-a exprimat regretul că spectacolul nu a fost văzut de foarte mulţi spectatori.

Regizoarea Chris Simion, fondatoarea Undercloud, a prezentat în cadrul festivalului cel mai nou proiect - construirea din temelii a unui teatru independent, o investiţie estimată la un milion de euro.

Undercloud se desfăşoară sub egida programului european ”Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Undercloud, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ArCuB, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, susţine Bucureşti 2021 - Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.