Ziua Limbii Române, aniversare instituită prin lege în anul 2013, este sărbătorită în reţeaua reprezentanţelor Institutului Cultural Român (ICR) prin conferinţe, concerte şi expoziţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate împreună cu ambasadele şi consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali.

La Istanbul, programul a debutat pe 22 august, cu o campanie online de promovare a limbii române în care sunt popularizate proverbe şi aforisme comune limbilor română şi turcă, şi va continua, până pe 15 septembrie, cu proiecte coordonate de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Budapesta, Bruxelles, Chişinău, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Stockholm, Praga, Paris, Tel Aviv şi Varşovia.

Seria de proiecte include evenimente cu caracter academic - conferinţa Internaţională ”Limba română - limbă a integrării europene” (Chişinău), Congresul mondial al eminescologilor (Chişinău), conferinţa ”Cum am învăţat româneşte şi cum m-am îndrăgostit de România”, susţinută de scriitorul francez Jean Yves Conrad (Paris).

În plus, vor fi organizate un recital din poezia secolului XX, în limbile română şi suedeză, cu actorii Marius Manole şi Christian Fex (Stockholm), prezentarea volumului bilingv ”De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati”, de Elena Dumitru, la Roma, şi prezentarea volumelor scriitoarei Carmen-Francesca Banciu, la New York.

Corul de copii Sunetul Muzicii va susţine un recital la Roma, iar pianista Adina Cocargeanu, al Istanbul. 

Expoziţiile de documente şi fotografii ”Valori cultural-istorice din judeţul Argeş“ şi ”Anton Pann - Povestea vorbei” au loc la Căuşeni şi Chişinău, în timp ce o seară literară dedicată lui I. Ştiru - ”Jurnalism şi jurnale de călătorie" - va avea loc la Tel Aviv.

De asemenea, vor avea loc şi cursuri demostrative de limba română la Paris, Londra, Lisabona şi Istanbul.

Teatrul este cuprins în programul propus de ICR – spectacolul ”Made in Moldova”, pus în scenă de actorii Teatrului Satiricus ”I.L. Caragiale” din Republica Moldova, va fi prezentat la Bruxelles.

Nu lipsesc evenimentele dedicate copiilor. Între acestea se numără proiectul ”În lumea poveştilor” (Madrid) şi spectacolul pentru copii ”Sarea-n bucate” (Micherechi, Ungaria).

În plus, proiectul ”Acasă, la români”, pictură pe sticlă şi pe linguri de lemn, se desfăşoară la Praga şi un eveniment inedit de promovare a limbii române prin intermediul gastronomiei tradiţionale, la Varşovia.

Pentru a marca Ziua Limbii Române, Institutul Cultural Român va oferi cinci premii în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest de la Chişinău, care are loc în perioada 31 august - 4 septembrie: Premiul ”Mihai Eminescu" pentru cel mai bun volum de versuri prezentat la Salon, Premiul ”Titu Maiorescu" pentru eseu şi critică literară, Premiul ”A.D. Xenopol" pentru istorie, Premiul ”Liviu Rebreanu" pentru proză şi Premiul ”Nicolae Labiş" pentru debut.

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită şi la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, desfăşurat între 24 şi 28 august. Evenimentul special a fost programat în ultima zi a târgului şi a constat în prelegeri, un dialog româno-chinez, un recital de poezia din opera lui Mihai Eminescu şi lansări de carte.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte pe 31 august. Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011 şi a fost adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă şi cinci abţineri. Potrivit legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator ori ştiinţific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.