Mai mulţi scriitori, jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, printre care se regăseşte scriitorul român Dan Lungu, semnează o petiţie prin care solicită autorităţilor turce eliberarea scriitoarei Asli Erdoğan, arestată, în 16 august, sub acuzaţia de "propagandă teroristă pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi, scriitori, traducători, editori, susţinători ai libertăţii totale de exprimare a scriitorilor din întreaga lume, aşteptăm de la guvernul turc să o elibereze pe Asli Erdogan”, afirmă semnatarii petiţiei publicate de presa franceză. Printre semnatari se regăsesc autori din Mexic, Spania, Italia, Franţa: Patrick Deville, Jean Rolin, Annie Ernaux, Jérôme Ferrari, Javier Cercas, Jonathan Littell, Antoine Volodine, Olivier Rolin, Leonardo Padura, Juan Gabriel Vasquez, Bernard Pivot, Jorge Volpi.

Singurul scriitor român care semnează apelul, potrivit listei publicate de nouvelobs.com este Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români. 

Organizaţia PEN International şi-a manifestat îngrijorarea faţă de situaţia gravă în care se află scriitoarea şi activista pentru drepturile omului Aslı Erdoğan, căreia i s-ar fi refuzat, în detenţie, accesul la medicamente şi apă. Apelul organizaţiei internaţionale a fost preluat pe conturile de Twitter ale scriitorilor turci Elif Shafak şi Burhan Sönmez. ”English PEN şi PEN International  sunt grav îngrijorate pentru starea de sănătate a scriitoarei şi activistei pentru drepturile omului Aslı Erdoğan, după ce, potrivit unui interviu acordat de echipa ei juridică, i s-a refuzat accesul la medicamente şi apă”, se arată într-un document al organizaţiilor care militează pentru libertatea de expresie a scriitorilor din întreaga lume. Astfel, Asli Erdoğan, care suferă de astm, boală pulmonară obstructivă şi diabet, spune că este întemniţată ”în condiţii groaznice” şi că i s-au refuzat ”medicamente esenţiale de cinci zile, la fel ca solicitările pentru apă”.

PEN consideră condiţiile de detenţie ca fiind ”cu totul inacceptabile” şi solicită autorităţilor turce să îi ofere imediat condiţii mai bune, să îi asigure accesul la medicamente şi la medici în regim de urgenţă.



Editorialist la cotidianul Özgür Gündem, care a fost interzis, Asli Erdoğan a fost spitalizată înainte de a fi adusă în faţa Poliţiei, cu interdicţia de a primi vizite, cu excepţia celor ale avocatului ei.
Asli Erdoğan a fost reţinută de poliţie împreună cu alţi angajaţi ai aceluiaşi ziar. Scriitoarea, membru în consiliul managerial al cotidianului Özgür Gündem, a fost încarcerată într-o închisoare din Istanbul. Printre acuzaţiile ce i-au fost aduse se numără cele de "membru al organizaţiei teroriste PKK" şi "subminare a unităţii naţionale", a scris hurriyetdailynews.com.

Poliţia a făcut mai multe raiduri la sediul cotidianului Özgür Gündem, care a fost în repetate rânduri închis în trecut. Pe 16 august, acel ziar a fost "temporar" închis. De asemenea, editorul-şef al cotidianului, corespondenţii agenţiei Dicle News şi imc TV au fost reţinuţi.

Principalii opozanţi ai taberei Erdoğan, Partidul Republicat al Poporului şi Partidul Democrat al Poporului, au criticat vehement descinderile poliţiei şi arestările. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor din Turcia (CHP), Uniunea Jurnaliştilor din Turcia (CPJ) şi DİSK Basın-İş, sidicatul jurnaliştilor turci, au criticat decizia de închidere a ziarului.

Asli Erdoğan, al cărei nume de famile, clasic de altfel în Turcia, nu are legătură cu preşedintele turc, a fost arestată în noaptea de 16 spre 17 august, la Istanbul.

În vârstă de 49 de ani, Asli Erdoğan, necăsătorită, şi-a început cariera ca inginer, apoi a părăsit ţara natală şi a trăit doi ani la Rio de Janeiro, scriind. Este poetă şi romancieră şi a fost distinsă cuMarele premiu pentru literatură în Turcia.

Organizaţia Pen International, care apără libertatea de exprimare a scriitorilor, a publicat anul trecut un raport pe această temă în Turcia, protestând faţă de închiderea cotidianului şi s-a arătat consternată de vestea arestării jurnalistei, cerând Turciei "să salveze libertatea de exprimare, drepturile omului şi să respecte obligaţiile în virtutea dreptului internaţional, în timpul acestei stări de urgenţă".  Închiderea ziarului vine după ce în luna iulie un număr de 29 de edituri au fost închise.

Asli Erdoğan a debutat ca romancieră în 1994 cu volumul "The Shell Man". Notorietatea deplină a venit odată cu "The City in Crimson Cloak", în 1998, un roman bine primit în Turcia, Europa şi Statele Unite. Cel mai recent roman, "The Stone Building", a primit cel mai prestigios premiu literar, "Sait Faik", în Turcia, în 2010, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză.

Asli Erdoğan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.